Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionÄngelholm

Aktuella frågor
”I Ängelholm används bidrag vars syfte är att stärka den kommunala välfärden till att sänka skatten.”

I takt med att äldreomsorgen och skolan har privatiserats i högre grad väljer Ängelholms blågröna styre att betala ut miljontals kronor, avsedda för att stärka skola, vård och omsorg, till privata utförare utan vare sig krav på kvalitet eller utveckling. Det skriver oppositionsrådet Lars Nyander (S).

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

För att vända utvecklingen bör Ängelholms kommun bygga egna lokaler för vård, skola och omsorg, skriver Lars Nyander.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Att bidrag ska gå till det de är avsedda för är ingen kontroversiell åsikt: studiebidrag till den som studerar, försörjningsbidrag till människor som behöver ekonomisk hjälp för att klara sin tillvaro och statsbidrag till kommunerna till att klara välfärden eller till det särskilt riktade syfte som det är avsett för.

För en borgerlig kommun som Ängelholm innebär de statsbidrag som den socialdemokratiskt ledda regeringen står bakom en möjlighet att utveckla välfärden, skola, vård och omsorg.

Efter en pandemi där permitteringar, arbetsbrist och konkurser har varit en del av vardagen är det statsfinansiella läget förvånansvärt bra. Inom den kommunala sektorn är läget bättre än på länge. Den främsta förklaring till det är kombinationen av ett bra statligt pandemistöd och utvecklingen av andra bidrag som förstärker kommunernas ekonomi.

Annons

Annons

Tidigare under 2000-talet urholkades den kommunala ekonomin. Då skedde en rad förskjutningar där kommunerna istället för staten fick stå för vissa kostnader. Ett exempel är LSS, som gäller människor med funktionshinder, där kostnaderna för olika insatser till större delen flyttade från staten till kommunerna. Samma sak uppstod när det gällde arbetsmarknadsåtgärder och försörjningsfrågor. Mer ansvar lades på kommunerna utan att de fick full kostnadstäckning.

Under 2000-talet har också privatiseringarna ökat inom kommunerna när det gäller skola, vård och omsorg.

I takt med att privata intressenter med riskkapitalbolag och lobbyorganisationer har tagit över sådant som tidigare drevs kommunalt har den politiska styrningen avtagit.

I Ängelholm har det blågröna styret, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet, valt att sänka skatten. Statsbidragen gör att kommunen har möjlighet att sänka skatten, men det gör också att bidrag vars syfte är att stärka den kommunala välfärden inte får den effekt de är avsedda för.

I takt med att äldreomsorgen och skolan har privatiserats i högre grad väljer Ängelholms blågröna styre alltså att betala ut miljontals kronor, avsedda för att stärka skola, vård och omsorg, till privata utförare utan vare sig krav på kvalitet eller utveckling. Det står bolagen fritt att plocka ut pengarna utan motprestation som vinster till aktieägarna.

Annons

I Ängelholm har de borgerliga partierna tillsammans med Miljöpartiet rättat sig efter de privata friskolebolagens krav på extra pengar. De senaste markanvisningsavtalen med friskolebolagen IES och AcadeMedia ger företagen rätt att lämna avtalen om de inte får del av det extra bidrag som ska gå till lokaler. Alltså, inget extra bidrag - ingen friskola. Det skapar en situation av skenande kostnader eftersom kommunen inte har planerat och byggt skolor i egen regi.

Annons

Socialdemokraterna väljer en annan väg och säger nej till fortsatta privatiseringar. För att vända utvecklingen behöver Ängelholms kommun bygga egna lokaler för vård, skola och omsorg. Vi vill också satsa mer på personalens utveckling och arbeta för högre personaltäthet.

Socialdemokraterna säger också nej till att lägga hundratals miljoner kronor på att skövla stadsnära grönområden och till Klippanvägens förlängning. Det är det enda rätta för den som vill ta ansvar för ett hållbart Ängelholm. Tillsammans med en viss lånefinansiering gör det att kommunen har pengar till att bygga skolor och äldreboenden som sedan drivs i egen regi.

SKRIBENTEN

Lars Nyander (S), oppositionsråd i Ängelholm.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy