Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Inget svenskt avtal om covidtabletter

Tabletterna möjliggör tidig behandling mot covid-19 utan läkarbesök.

Annons

Sverige har ännu inte slutit något avtal om inköp av de nya tabletter som ska kunna ges till personer som insjuknat i covid-19 och riskerar att bli svårt sjuka. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Den samlade bedömningen ser för närvarande ut att behovet inte är så stort, så vi avvaktar, säger Susanne Bergman, samordnare och utredare på Socialstyrelsen, till radion.

Annons

Annons

Enligt läkemedelsbolagen kan det bli brist på medicinerna och Susanne Bergman uppger att Socialstyrelsen för dialog med läkemedelsbolagen och regionerna.

Ett läkemedel väntas godkännas av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA inom kort och ett antal europeiska länder har redan tecknat avtal om medicinen.

Förra veckan godkände EMA Lagevrio, även känt som molnupiravir och tillverkas av det amerikanska läkemedelsbolaget Merck Sharp & Dohme (MSD), för användning i nödfall.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy