Annons

Annons

Annons

Sex och småbarnsliv

Att bli förälder satte lusten på prov: ”Jag såg inte en mamma som någon som har sex”

Han tänkte att sex inte var så viktigt för relationen. Hon hade svårt att hitta sin sexualitet i mammarollen.

Jonas och Karolina vet sedan sina tidigare förhållanden att föräldraskapet kan sätta sexlivet på prov. Nu väntar de sitt första gemensamma barn, och vill göra allting annorlunda.

Text

Chocken i att bli förälder, tid och närhet som fokuseras på barnet, för lite sömn och uteblivet sexliv under graviditeten. Flera faktorer bidrog till att lusten tog slut i Karolina och Jonas tidigare relationer.

Bild: Patrik Renmark

Annons

I huset, på en villagata i en ort utanför Lund, har förmiddagslugnet lagt sig. Köket är tyst och välstädat.

Men i de två barnrummen ligger leksaker och gosedjur och väntar på nästa lek. Om några dagar kommer Jonas och Karolinas två barn – och med dem aktiviteter, läxor, familjemiddagar och rutiner.

– När barnen är här är det bara fokus på dem, då känns det mer som att vi är en familj. Men de dagar vi inte har barnen har vi tid att prata med varandra om sådant som vi vill prata om, säger Karolina.

Och så är det lättare att få tid till sex.

Karolina och Jonas har varsitt barn, och varsitt sprucket förhållande i bagaget. I båda fallen blev sexlivet, eller snarare bristen på det, orsaken till att det tog slut.

Annons

I den nya relationen är de öppna med varandra om sex.

– Vi har pratat väldigt mycket om det. Det är ett viktigt ämne och jag brukar vara öppen med mina kompisar också, säger Karolina.

Annons

Det innebar inte att man är sexig, eller wild and crazy i sängen.

Hon minns det som en chock att bli förälder. Att skifta roller och gå in i föräldraskapet var svårt, särskilt eftersom hon och dotterns pappa inte hade varit ett par speciellt länge. Samtidigt gick det mesta av hennes tid och närhet till barnet.

Då hade hon en bild av hur en mamma ska vara.

– Det innebar inte att man är sexig, eller wild and crazy i sängen. Jag såg inte en mamma som någon som har sex.

Inom några veckor väntas det första gemensamma barnet. Karolina tror inte att förändringen i roller ska bli svår den här gången. ”Jag har redan nu sett honom som pappa – och kan vara som mest kär i honom då”, säger hon.

Bild: Patrik Renmark

För Jonas och hans ex började problemen redan när de väntade barn.

– Det var något som kändes lite konstigt och onaturligt med att fortsätta ha sex under graviditeten. Det blev en grej i mitt huvud. Jag vet inte riktigt var de tankarna kom ifrån, men jag har tänkt ganska mycket på det i efterhand, säger han.

De slutade ha sex. Och Jonas beskriver att det, allt eftersom månaderna gick, blev en puckel som de till slut inte kunde ta sig över.

– Vår son var förkyld ofta. Man var trött. Listan blev ganska lång över saker som gjorde att det inte var prioriterat. Sedan gick åren och det var mer eller mindre sexlöst.

Samtidigt hade de många gemensamma intressen, och en relation som, bortsett från vardagens gnabb om städning, fungerade bra.

– Då tänkte jag att det inte är så viktigt med sex. Jag upplevde nog aldrig att det var något som var fel. Det kan jag ångra ganska mycket. Man gled ifrån varandra, säger Jonas.

Annons

Annons

Jag gick från att typ inte ha haft sex på flera år... till att ha det bästa sexet jag någonsin haft.

Karolina och hennes ex sökte hjälp hos en sexolog. Men i slutändan gick de ändå skilda vägar.

– På något sätt hade det låst sig, det är ganska svårt att låsa upp det, säger hon.

Karolina beskriver det som att hon hittade till sin sexualitet först efter att förhållandet med barnets pappa tog slut.

– Jag gick från att typ inte ha haft sex på flera år, och inte heller varit speciellt intresserad av det, till att ha det bästa sexet jag någonsin haft. Man fick känna sig snygg igen – utan att ha en mammaroll.

I dag ser både Karolina och Jonas sex som något som är viktigt för relationen.

– Det blir ett tillfälle när man är nära inpå varandra på ett helt annat sätt. Det är väldigt utelämnande och det byggs en tillit till personen under tiden. Jag tror att det gör att man stärker relationen och bibehåller attraktionen till den andra, säger Jonas.

Jonas och Karolina känner sig förberedda inför att gå in i småbarnsbubblan igen. Den här gången är de inställda på att kunna behålla närheten till varandra.

Bild: Patrik Renmark

I parets sovrum står en bebissäng förberedd och i garderoben ligger kläder i små storlekar prydligt ihopvikta. Om några veckor blir de ytterligare en familjemedlem.

Och de har fortsatt att ha sex under graviditeten.

– Jag känner mig inte sexig, men sexet vi har är skönare. Det blir mer som något bara fysiskt för min del, säger Karolina.

Annons

– Det är en gravidmage och jag ser inga problem med det längre. Jag tycker till och med att det är vackert. Sexlivet känns bättre än på länge, säger Jonas.

Annons

Nu vet vi att det inte är hela världen om vi inte har sex på ett tag.

Inför barnets ankomst kretsar tankarna mycket kring sömn. De minns småbarnstidens vaknätter och att gå till jobbet utan att ha sovit.

Men den här gången känner de sig medvetna om vad som väntar, och förberedda att kämpa för sin relation.

– Jag har redan nu sett honom som pappa – och kan vara som mest kär i honom då. Så det blir inte samma rollförändring. Och nu vet vi att det inte är hela världen om vi inte har sex på ett tag, säger Karolina.

• Jonas och Karolina heter egentligen något annat.

Läs mer: De hjälper småbarnsföräldrar att prata om sex.

Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl inpalivet@hdsydsvenskan.se eller på telefon 040-281200.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan