Annons

Annons

Annons

Helsingborg

Nu kan du vandra i pionjärens fotspår

Nanny Palmkvist kämpade för kvinnlig rösträtt och var före sin tid även som lärare. Nu föräras pionjären från Helsingborg en egen historisk runda.

Text

Nanny Palmkvist på ett fotografi från tidigt 1900-tal. En mångfacetterad karriär är i full gång.

Annons

Södergatan 65. Året är 1917 när Nanny Palmkvist kallar till möte i Folkets hus. Genom bildandet av Helsingborgs jordförmedling ges mindre bemedlade hushåll möjlighet att bygga egna hus.

Det som växer fram på lantbrukaren Per Eskilssons mark är det vi idag känner som stadsdelen Eskilsminne.

Se där, ett av flera sätt som Nanny Palmkvist skrev historia på. Mest känd är hon (1862-1940) för sin pionjäranda i rollen som folkskollärare – och för kampen för kvinnlig rösträtt.

Med start på nämnda gatuadress går det snart att vandra i hennes fotspår. Det är Camilla Bergvall från Helsingborg som fortsätter att lyfta fram Nanny Palmkvists liv och gärning. Hon konstaterar att förebildens idéer är aktuella än idag.

Annons

– Jämställdhet. Och barns rättigheter. Som folkskollärare jobbade hon för att barn inte skulle lära sig en text utantill, utan de skulle förstå innebörden och växa som människor.

Annons

Camilla Bergvall hoppas att fler ska få upp ögonen för Nanny Palmkvists storhet och visioner. Foto: Caroline Wickmark

Camilla Bergvall drev projektet ”Kvinnokarta Helsingborg” åren 2016-2019. Nanny Palmkvist var en av de historiska helsingborgskvinnor vars kännetecknande platser i staden markerades ut. Ifjol utkom hon med biografin ”Att arbeta för en idé är att leva” om förebilden och nu förärar hon Nanny Palmkvist en egen kvinnokarta i fysisk och digital form.

Av kartans tretton stopp finns tio i centrum från Södergatan 65 till Drottninggatan 70. Det var på den senare adressen som Nanny Palmkvist bodde år 1900.

– Samma år tog hon initiativ till Helsingborgs kvinnoklubb, som senare ska bli en del av dagens S-kvinnor. Hennes mål var att kvinnor skulle organisera sig för att tillgodose sina rättigheter, berättar Camilla Bergvall.

Till varje stopp har hon valt ut en historisk bild och skrivit en informativ text. Ett annat exempel är nuvarande Gustaf Adolfs torg.

– Där får man ställa sig och tänka att här låg en gång en skola. Det var Södra skolan, den första som Nanny Palmkvist jobbade på.

Läsesalongen Tysta Marie år 1901. Adressen där den låg, Södra Storgatan 22, är ett av stoppen på den nya historiska rundan. Foto: ur Helsingborgs museers samling/Carlotta

Annons

Annons

Södra Storgatan 22 är ytterligare ett exempel. Här bidrog Nanny Palmkvist till att starta Tysta Marie, en kombination av läsesalong, matsal och pensionat. Året var 1892.

Så nog hann hon, född i Torrlösa utanför Svalöv, med mycket under sin tid i Helsingborg.

– Min förhoppning är att folk ska vilja veta mer om henne, säger Camilla Bergvall.

Den fysiska varianten av kvinnokartan finns till premiärförsäljning i samband med Jul på Fredriksdal 3-5 december. Veckan efter läggs den ut i digital form på nannypalmkvist.com

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan