Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Den nytillträdda S-regeringen måste ta ansvar för elförsörjningen.”

Enskilda kommuner kan inte ensamma ta ansvar för regeringens misslyckanden. Det skriver de tre moderaterna Mikael Rubin, Jessica Rosencrantz och Lars Hjälmered.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vår förhoppning är att Sveriges nye energiminister Khashayar Farmanbar (S) är mer seriös än sin föregångare, skriver artikelförfattarna.

Bild: Sören Andersson/TT

Annons

Elpriset i Sverige är rekordhögt, och det under en vinter som bara har börjat. Orsaken är att Socialdemokraterna inte har klarat av att stå upp gentemot Miljöpartiet och leverera fullgoda lösningar på hur elförsörjningen i landet ska hanteras. Sveriges nya statsminister Magdalena Andersson (S) har inte heller presenterat några åtgärder.

Just nu är elpriset det högsta någonsin för södra Sverige. Fyra gånger så högt som i norra delen av landet. Det går inte att lägga ned fungerande kärnkraftsreaktorer och tro att enbart vindkraft kan fylla tomrummet.

Regeringen behöver ta ett samlat grepp när det gäller den rådande elbristen och hur energiförsörjningen i Sverige ska ske. Enskilda kommuner kan inte ensamma ta ansvar för regeringens misslyckanden.

Annons

Socialdemokraterna lät Miljöpartiet styra svensk energipolitik i nästan åtta år. Resultatet är nedstängda kärnkraftsreaktorer och höjda elpriser. Konsekvensen är uteblivna investeringar och förlorade jobb.

Annons

Tillväxtverket konstaterar att om inget görs för att förbättra tillgången till el finns det risk för att tusentals jobb går förlorade. Exempel finns redan. Pappersbruket i Klippan behövde nyligen stänga ned delar av sin produktion och varsla en tredjedel av sin personal på grund av de höjda elpriserna.

Den tidigare S-ledda regeringen ägnade sig mer åt smutskastning än åt att komma med lösningar på den rådande elbristen. Det blev speciellt tydligt i regeringens agerande gentemot Trelleborgs kommun.

Trelleborg, som styrs av Moderaterna och Kristdemokraterna, har sagt ja till en större vindkraftspark längre ut till havs som ska bestå av 165 vindkraftverk. De kommer att täcka ungefär hälften av Skånes nuvarande elkonsumtion. Det blir alltså en del av lösningen på den skånska elbrist som regeringen inte klarat av att göra någonting åt. Men kommunen har sagt nej till en mindre satsning på 16 vindkraftverk närmare kusten.

Istället för att hylla att Trelleborg satsar så mycket på vindkraft har Sveriges tidigare energi- och digitaliseringsminister, Anders Ygeman (S), i SVT:s rikssändningar påstått att Trelleborgs kommun sagt nej till vindkraft och beskyllt kommunen för att inte ta ansvar. Det är inte ett seriöst beteende av ett statsråd. Dels har Ygeman inte koll på fakta, dels har regeringen inte tagit ansvar för landets elförsörjning. Staten måste säkerställa att det finns tillräckligt med el där och när den behövs. Vår förhoppning är att Sveriges nye energiminister Khashayar Farmanbar (S) är mer seriös.

Annons

Annons

Svensk elproduktion var under lång tid ett föredöme för resten av världen. Vattenkraft och kärnkraft producerar ren el med pålitlig leverans. Det senaste decenniet har även vindkraften spelat en allt viktigare roll. Kombinationen av de tre energislagen har gjort att Sverige kunnat producera ren och billig el och har haft ett stabilt elsystem. Men de senaste åren har förhållandena förändrats.

Larmrapporterna när det gäller elförsörjningen har avlöst varandra. Kärnkraftsreaktorer har lagts ned. Elnäten har inte byggts ut i tillräckligt hög takt. Tillståndsprocesserna tar för lång tid.

Många kommuner upplever att regeringen inte tar sitt ansvar för elförsörjningen utan lämpar över allt ansvar på kommunerna. Vi får se om Magdalena Anderssons regering nu gör vad som behövs. Men tillåt oss att tvivla.

Snart är det val. Moderaterna är redo att säkerställa att Sverige har en ren och stabil elförsörjning till ett rimligt pris.

Dagens situation är inte hållbar. Skåningarna ska inte straffas för att Socialdemokraterna inte klarar av att leverera lösningar.

SKRIBENTERNA

Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg.

Jessica Rosencrantz (M), klimat- och miljöpolitisk talesperson.

Lars Hjälmered (M), energi- och näringspolitisk talesperson.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy