Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Antalet översvämningar och vattenläckor ökar. Regeringen svarar med symbolåtgärder.”

Kommunerna behöver få betydligt bättre förutsättningar för att bygga VA-system utifrån klimatförändringarnas effekter. Det skriver Hampe Mobärg, Caroline Harrå och Joacim Nordh som företräder underleverantörer och entreprenörer i VA-sektorn.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Väderförändringar i kombination med upp till 100 år gamla VA-system med försummat underhåll gör att Sverige idag är illa rustat, skriver artikelförfattarna.

Bild: Tom Wall

Annons

Myndigheter flaggar för översvämningsrisker i Skåne och andra platser i Sverige. Regeringen svarar med symbolåtgärder som inte räcker till några nya klimatanpassade vatten- och avloppsledningar.

Som en het potatis bollar kommunerna och staten frågan om vem som bär ansvaret för att klimatanpassa vatten och avlopp. Men tillfälliga statliga bidrag räcker inte långt för att rusta upp vatten- och avloppsnät runt om i landet.

Extremväder som skyfall och torka är det nya normala. För att anpassa gamla vatten- och avloppssystem behövs rejäla förändringar.

Under de senaste decennierna har ett ökande antal översvämningar och vattenläckor fått stora konsekvenser, till exempel att människor varit tvungna att koka sitt dricksvatten eller fått hämta dunkar med vatten några kilometer ifrån sina bostäder.

Annons

Annons

Skåne och Hallandskusten är högriskområden för översvämningar, enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Den gångna sommarens extremväder drabbade bland annat Lund, Trelleborg och Falsterbo. Malmö har varit utsatt andra år.

Att det i Skåne och i flera andra regioner kom både skyfall och torka samma sommar satte fart på diskussionerna kring behovet av klimatanpassning av landets vatten- och avloppssystem. De är gamla och klarar inte att avleda vattnet.

Försäkringsbolagen räknar till 15 000 skadeanmälningar i Sverige enbart som följd av sommarens skyfall. Nu börjar bolagen argumentera för att skyfallen inte längre är oförutsedda och därför inte är något som går att försäkra.

Den tidigare regeringens svar var en halv miljard kronor som ska gå till att stötta kommuners förebyggande arbete. Det räcker inte långt. En halv miljard ska jämföras med att enbart Göteborg räknar med att skyfallsanpassning kostar 20 miljarder kronor.

Väderförändringar i kombination med upp till 100 år gamla VA-system med försummat underhåll gör att Sverige idag är illa rustat.

Som underleverantörer och entreprenörer i VA-sektorn ser vi att de skador som översvämningar och läckor medför blir fler och dyrare varje år. Husägare förstår den logik som är aktuell. Det är billigare att byta takpannor i tid än att lägga om hela taket och reparera svåra vattenskador.

Idag ligger ett stort ansvar för vatten och avlopp hos kommunerna som finansierar VA-systemen med taxor. Kruxet är att de politiker som styr i många kommuner tycks sakna motivation, kompetens och pengar för att agera långsiktigt.

Annons

Annons

Nu krävs rejäla förändringar. Här är fyra förslag:

1. Staten bör införa leveransgaranti för vatten och avlopp med ersättning till kunderna/hushållen. Det gör att kommunerna får en extra drivkraft när det gäller att minska antalet olyckor. Något liknande har införts på elmarknaden.

2. Staten bör ge kommunerna bättre ekonomiska förutsättningar och se över hur VA-taxan är utformad. Att vatten och avlopp blir dyrare och dyrare för dem som bor i fattiga kommuner är inte rättvist.

3. Staten bör ge kommunerna anledning och uppdrag att samarbeta i större VA-regioner för att dela kostnader och kompetens, så sker idag i till exempel VA SYD.

4. Den nya regeringen bör utse ett departement och en myndighet som övergripande ansvariga för VA-frågor. Idag delas ansvaret av flera departement och ett tiotal myndigheter.

Kommunerna behöver få betydligt bättre förutsättningar för att bygga VA-system utifrån sedan länge kända fakta om klimatförändringarnas effekter i Sverige och dagens eftersatta underhåll. Att räkna med att försäkringsbolag och staten kliver in och löser akuta problem är inte hållbart.

SKRIBENTERNA

Hampe Mobärg, senior rådgivare vid ME, Maskinentreprenörerna.

Caroline Harrå, branschutvecklare på VVS-fabrikanternas råd.

Joacim Nordh, vd för Svenska Rörgrossistföreningen VVS.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy