Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Till och med demokratins eventuella undergång sägs bero på internet. Men internet är ett ekosystem som måste skyddas.”

Den som tror att fake news är internets fel glömmer att statliga propagandamaskiner förfinades till perfektion redan under 1900-talet, skriver Andrew Sullivan, styrelseordförande och verkställande direktör för Internet Society.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi är inne i en period av social förändring, som tveklöst till en del beror på internets framväxt eftersom det är ett verktyg som ger nya möjligheter. En del är värdefulla. Andra är rakt av skadliga, skriver Andrew Sullivan som är styrelseordförande och vd för Internet Society.

Bild: Janerik Henriksson

Annons

Vi lever i en häpnadsväckande tid då halva världens befolkning har tillgång till internet, en teknik som förbättrar människors hälsa och utbildning, som kan vara en livlina i tider av katastrof och sjukdom, som skapades för att vara fritt och öppet för alla att använda, men ägt av ingen.

Covid19-pandemin visar internets betydelse och potential när världens befolkning tvingats isolera sig, men ändå kunnat ha kontakt även över stora avstånd.

Olyckligtvis lever vi samtidigt i en tid av skräck och misstänksamhet. Man behöver inte precis leta efter röster som hävdar att internet är värre än alla tidigare spridare av domedagsprofetior och det får skulden för många av dagens problem som terrorism och övergrepp på barn. Till och med demokratins eventuella undergång sägs bero på internet.

Annons

Annons

Men tänk efter. Den som tror att fake news är internets fel glömmer att statliga propagandamaskiner förfinades till perfektion redan under 1900-talet. Extrem koncentration av förmögenheter och maktfullkomliga monopol fanns före den digitala tidsåldern.

En del skyller till och med moralens och hederlighetens förfall på internet, som om ljugande politiker och uppviglande tal inte existerade före Twitter.

Ny teknik kan ha omvälvande följder för samhällen och individer. Vi är inne i en period av social förändring, som tveklöst till en del beror på internets framväxt eftersom det är ett verktyg som ger nya möjligheter. En del är värdefulla: Människor kan lätt och billigt kommunicera med familj och vänner även om de befinner sig långt ifrån varandra. Andra är rakt av skadliga: Bedragare får nya vägar att tillskansa sig pengar. Några är svåra att få grepp om, men innebär att traditionella auktoriteter får minskad betydelse eftersom människor har fått fler kanaler för att skaffa sig information.

Även om mycket elände som tillskrivs internet varken är nytt eller har med internet att göra, så ger det många regeringar de skäl de behöver för att försöka kontrollera och reglera nätet.

Men innan man ger sig in på begränsningarnas stig bör man noga förvissa sig om att det är rätt väg att gå.

Dagens gigantiska teknikföretag och deras inflytande över handel och offentlig diskussion är inte oproblematisk. En del förespråkar därför regleringar när ett företag uppnår en viss marknadsandel eller inkomstnivå. Det är långt ifrån första gången i historien.

Annons

När det amerikanska bolaget Standard Oil dominerade oljeindustrin i USA och många andra länder vid sekelskiftet mellan 1800- och 1900-talen, angrep olika regeringar företagets makt med konkurrensbegränsningar.

Annons

Många människor uttrycker idag oro över att internet möjliggör politisk manipulation, både inom länder och från främmande makter. Det är emellertid både slarvigt och historiskt felaktigt att använda internet som förklaring. USA, Frankrike, Ryssland och Kina har alla upplevt våldsamma revolutioner innan internet fanns. Och långt innan någon sänt ett datapaket över nätet, har länder lagt sig i andra länders politiska processer. Det gjorde USA och Sovjetunionen ständigt under kalla kriget.

Politiska system, i synnerhet demokratier, bygger på att regeringar agerar effektivt och legitimt. Folkligt missnöje med en viss politisk regim dämpas inte av att informationsflödet utifrån begränsas. Det visade sig i Ryssland strax före revolutionen 1917 då all information kom tryckt på papper, liksom idag när den kommer som datapaket.

Det finns utmaningar som är unika för nätet. Tekniken möjliggör mer omfattande kommunikation i mycket högre hastighet än någonsin tidigare. Det är dessutom extremt svårt att vara säker på avsändarens identitet (det kanske inte ens är en levande människa) och det är på sådana avgränsade områden som specifika regleringar av internet kan vara meningsfulla, om beslutsfattarna först förvissat sig om att de inte skadar själva internet.

Annons

Internet är ett ekosystem som måste skyddas. Varje inskränkning eller reglering kräver en konsekvensanalys, en utvärdering som visar om ett visst ingrepp förbättrar eller försämrar internets grundläggande funktioner.

Internet ska inte göras till syndabock för problem som orsakas av juridiska, ekonomiska och politiska system som använder sig av internet. Det måste förbli ett verktyg tillgängligt för alla människor. Och därför ska det skyddas som alla andra viktiga resurser.

SKRIBENTEN

Andrew Sullivan, styrelseordförande och verkställande direktör för Internet Society, en världsomspännande ideell organisation för spridning, strategi, teknologi och utveckling av internet.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy