Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionHelsingborg

Aktuella frågor
”Bygg fler småhus. Alltför många hyresrätter är inte vad Helsingborg behöver.”

Att flytta till radhus eller villa för att starta en familj ska i Helsingborg inte vara förbehållet en liten grupp höginkomsttagare, skriver Lars Thunberg (KD), kommunalråd i Helsingborg.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tillväxttakten behöver bromsas in och Helsingborg satsa på bostäder som bidrar till livskvalitet, skriver Lars Thunberg (KD).

Bild: Björn Lilja

Annons

Att ha en bra bostad är något av det människor uppskattar allra mest. Sju av tio svenskar föredrar att bo i villa, radhus eller kedjehus, enligt en undersökning från Sifo. Bland barnfamiljer är siffran ännu högre.

Byggandet av villor och radhus i stora och medelstora städer har inte matchat efterfrågan de senaste åren. Helsingborg är inget undantag. Kristdemokraterna vill därför tillsammans med Moderaterna och Liberalerna anta ett offensivt mål för Helsingborg om att fler småhus ska byggas varje år. Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Centerpartiet säger nej.

Helsingborg har likt många andra kommuner växt kraftigt de senaste åren, sedan 2015 har befolkningen ökat med drygt 8 procent. Att många vill bosätta sig i staden är positivt, fler människor innebär tillväxt och utveckling. Men den snabba befolkningsökningen har inneburit att det ibland byggts för tätt.

Annons

Annons

Förtätning i befintliga bostadsområden kan visst vara bra. Men en alltför ensidig arkitektur och alltför många hyresrätter är inte vad Helsingborg behöver.

Det har byggts för få småhus i förhållande till efterfrågan. Följden har blivit skenande tomtpriser och att vanliga arbetande familjer fått allt svårare att köpa sig ett eget hus.

Allt fler barnfamiljer väljer att flytta till Helsingborgs kranskommuner, där priserna är lägre och möjligheterna att hitta sitt drömboende är större.

Att småbarnsfamiljer vill bo i småhus är inte konstigt. I lummiga bostadsområden med småhus finns de bästa förutsättningarna för familjeliv och barns utveckling. Tillgång till grönytor för lek och sociala aktiviteter, lugn och möjligheten att skapa ett hem är bara några av skälen. I småhus får familjen dessutom tillgång till det extra utrymme som så ofta behövs när man får barn.

Barn som växer upp i småhusområden har bättre kognitiv, fysisk och social utveckling än andra, enligt en forskarrapport från Naturvårdsverket. De är också friskare. I småhusområdet slipper de tung trafik, dålig luft och trångboddhet som är mer vanligt i områden med många flerfamiljshus.

Kristdemokraterna är ett parti som värnar familjen och anser därför att utvecklingen att allt färre får möjlighet till ett eget småhus i Helsingborg är nedslående.

Att flytta till radhus eller villa för att starta en familj ska i Helsingborg inte vara förbehållet en liten grupp höginkomsttagare. Att barnfamiljer flyttar till andra kommuner är stor förlust för staden. De utgör ryggraden i Helsingborgs civilsamhälle och föreningsliv, samtidigt som de är en viktig del av den skattebas som finansierar välfärden.

Annons

Annons

Därför vill Kristdemokraterna att Helsingborgs kommunfullmäktige ska anta ett mål om att det ska påbörjas i snitt 250 småhus per år mellan 2022 och 2026 i staden. Enligt stadens beräkningar behövs det 240–260 hus per år under samma period. Frågan kommer upp på kommunfullmäktige på tisdag den 14 december. Röstar en majoritet av ledamöterna för att anta målet innebär det att detaljplaneringen av områden som innehåller småhus påbörjas och prioriteras i högre utsträckning än tidigare.

Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Centerpartiet ställer sig inte bakom målet. De röstade alla nej till det i kommunstyrelsen. Centerpartiet och Socialdemßokraterna vill hellre se att staden bygger tätare för bättre yteffektivitet. Miljöpartiet tycker att ett sådant mål är onödigt. Men Helsingborg har redan förtätat många stadsdelar de senaste åren. Nu behöver tillväxttakten bromsas in och Helsingborg satsa mer på bostäder som bidrar till ökad livskvalitet.

Genom att bygga fler småhus ser Kristdemokraterna till att fler Helsingborgsfamiljer får tillgång till det de värnar allra mest, sin drömbostad.

SKRIBENTEN

Lars Thunberg (KD), kommunalråd i Helsingborg

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy