Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Höganäs

Så blev HA Bygg en succésaga: ”Vi vill spränga miljardvallen”

Från ensam snickare till snart 200 anställda – efter 27 år har Henrik Andersson och hans Höganäsföretag HA Bygg AB gjort en framgångsrik resa.

Henrik Andersson var 22 år gammal när han startade företaget HA Bygg i Höganäs. ”Jag har byggt allt från grunden, utan att ta några genvägar”, säger han.

Bild: Emil Langvad

Annons

I ett tvåvåningshus på Brännerigatan i Höganäs ligger huvudkontoret för Henrik Anderssons Byggnads AB, HA Bygg. På parkeringen utanför står ett 20-tal vita bilar med företagsloggan på.

Henrik Andersson tar emot i dörren och besökare såväl som anställda får lämna ytterskorna i hallen. Istället åker innetofflorna på.

– När byggarna kommer in kan det bli lite grusigt så därför beslutade vi att alla får ta av sig skorna istället, säger Henrik Andersson.

På samma adress har det Höganäsbaserade byggföretaget HA Bygg legat i över 20 år. År 1995 grundade den då 22-årige Henrik Andersson företaget på egen hand.

Det började med ett par anställda och några mindre uppdrag. I början av 2000-talet klev storebror Håkan Andersson in som delägare och företaget omsatte då cirka 30 miljoner om året med 15 anställda.

Annons

Annons

Ombyggnad av ortopeden på Helsingborgs lasarett kontor och bygget av ett laboratorium åt Höganäs AB är bara några av alla uppdrag som HA Bygg haft.

Bild: Emil Langvad

Numera är Henrik Andersson ensam ägare och vd för HA Bygg som idag har 170 anställda och omsätter en halv miljard om året.

– Det ser bra ut i orderböckerna framöver och avsikten är att vi vill spränga miljardvallen nästa år, säger han.

Samtidigt expanderade företaget vid årskiftet och öppnade två nya kontor i Löddeköpinge och Halland. Två affärsområdeschefer driver de nya verksamheterna och ett 30-tal anställda behöver tillsättas under nästa år.

– När man kommer närmare kunderna och får den lokala förankringen har man en helt annan kontakt med marknaden. Jag tycker det är väldigt roligt att se hur de här verksamheterna byggs upp, säger Henrik Andersson.

”Allt vi gör bygger på förtroende från våra kunder. Allt vi säger ska vi kunna stå för.”, säger Henrik Andersson.

Bild: Emil Langvad

Genom åren har företaget byggt allt från skolor, kontor och bostadshus runtom i södra Sverige.

– Christinelunds dressage utanför Viken var ett speciellt projekt. Hästanläggningen är troligtvis en av Europas finaste, säger Henrik Andersson.

Men för honom är det inte pengarna och projekten han är mest stolt över. Istället är det resan som de anställda, företaget och han gjort tillsammans som betyder mest.

Annons

– Hade jag stannat på samma nivå hade jag tröttnat. Jag brinner för utveckling, både företagets men framförallt de anställdas. Jag lever efter idén att kommer det möjligheter så ska jag ta dem.

Annons

I somras blev företaget ISO-certifierade. Då granskades bland annat företagets ledningssystem, miljötänk och arbetsmiljö. ”Det är något jag är stolt över”, säger Henrik Andersson.

Bild: Emil Langvad

Och möjligheterna har han tagit till vara på. Som snickare, utan någon högre utbildning i verktygslådan, har han växt in i rollen som chef. Samma väg har många av hans anställda också gått.

– Här krävs en god vilja, lojalitet och att man är en lagspelare. När vi anställer söker vi givetvis efter erfarenhet men vi har även utbildat många inom företaget, säger han.

Som chef försöker Henrik Andersson vara tydlig i både den positiva och negativa feedbacken till de anställda. För honom är det även viktigt att vara närvarande. För att lyckas med det uppmanar han alla att sluta ringa honom.

– De flesta vet att de ska mejla mig istället, jag svarar alltid. Ska du ha din telefonlur i örat hela dagarna tappar du tillgängligheten. Att vara en chef innebär att kunna stärka anställda i deras dagliga beslut. Det kan jag inte om dörren är stängd och jag sitter upptagen i telefon, säger han.

Med 2022 runt hörnet och ett succéår bakom sig får han frågan om vad han drömmer om härnäst. För Henrik Andersson handlar det hela tiden om att utvecklas, i rätt takt.

Annons

– Jag vill att de nya affärsområdena kommer upp i sin fulla kapacitet. Jag har även en tanke om att starta något i Kristianstad. Det händer mycket där, och kommer att hända mer, men det hänger på att jag hittar rätt affärsområdeschef till den regionen, säger han.

Fakta

Henrik Andersson

Ålder: 48 år.
Familj: Fru Helen och två barn, Jonathan 14 år och Maja 12 år.

Bor: På en lantgård i Fjälastorp.

Intressen: Driver ett lantbruk hemma på gården med ett 60-tal kor, hästar, höns, minigrisar, hundar och katter. ”För mig är det avkopplande att sitta på en traktor”.
Favoritplats i Kullabygden: Hemma på gården.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy