Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Invandringen har betydelse om USA ska behålla sin ledarposition.”

Kina investerar stort i forskning och utveckling och kan redan tävla med USA på flera viktiga områden. Målet är att vara världsledande 2030. En del experter anser att Kina har goda möjligheter att lyckas eftersom landet har enorma dataresurser och få begränsningar för hur data får användas, skriver Joseph S Nye, professor vid Harvarduniversitetet i USA.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det djupa ömsesidiga ekonomiska beroendet är den stora skillnaden mellan USA:s förhållande till Kina idag och dess förhållande till Sovjetunionen under Kalla kriget, skriver Joseph S Nye.

Annons

USA och Kina konkurrerar om att leda utvecklingen av ny teknik. USA har länge dominerat inom bio-, nano- och informationsteknik, områden som är centrala för ekonomisk tillväxt i vår tid. Dessutom är amerikanska forskningsuniversitet världsledande. I Jiao Tong-universitetets årliga rankning, Academic Ranking of World Universities, finns 16 av världens 20 främsta universitet i USA och inget i Kina.

Men Kina investerar stort i forskning och utveckling och kan redan tävla med USA på flera viktiga områden, inte minst AI, artificiell intelligens. Målet är att vara världsledande 2030. En del experter anser att Kina har goda möjligheter att lyckas eftersom landet har enorma dataresurser och få begränsningar för hur data får användas.

Annons

Kinas framryckning handlar inte längre bara om att imitera andra länder. USA:s förre president Donald Trump straffade Kina för cyberstöld av immateriella rättigheter, påtvingad överföring av teknik samt för oetiska handelsmetoder. USA hävdade att villkoren måste vara lika för båda parter, så att om Kina förbjöd Google och Facebook på kinesiska marknader av säkerhetsskäl, måste USA kunna göra samma sak på den amerikanska marknaden mot kinesiska jättar som Huawei och ZTE, kinesiska tillverkare av telekomutrustning. Men det stoppade inte Kina.

Annons

Efter den globala finanskrisen 2008 och recessionen som följde blev de kinesiska ledarna alltmer övertygade om att USA var på nedgång. De övergav Deng Xiaopings politik som gick ut på att hålla en låg profil och bida sin tid, och började bygga (och befästa) öar i Sydkinesiska sjön. De införde ekonomiska tvångsåtgärder mot Australien och upphävde garantier som Hongkong fått.

I USA diskuterades behovet av att kapa bindningarna till Kina. Men lika viktigt som det är att säkra tillgång till det som behövs för den nationella säkerheten, är det faktum att USA inte kan frikoppla sin ekonomi från Kina utan enorma kostnader.

Det djupa ömsesidiga ekonomiska beroendet är den stora skillnaden mellan USA:s förhållande till Kina idag och dess förhållande till Sovjetunionen under Kalla kriget. Sovjet och USA var djupt ömsesidigt beroende militärt men varken ekonomiskt eller i mellanstatliga relationer.

USA är beroende av Kina militärt, ekonomiskt och transnationellt, men styrkeförhållandet varierar. USA kan inte negligera de ekonomiska maktförhållandena utan att det straffar sig och en vettig kinesisk strategi bör omfatta samtliga former av ömsesidigt beroende, även det militära.

Annons

Idag är USA:s allierade långt mer medvetna om de säkerhetsmässiga och politiska riskerna med Kinas spioneri, påtvingade överföringar av teknologi, strategiska kommersiella interaktioner och orättvisa överenskommelser. Förhandlingar om nya handelsregler kan bli en del av lösningen. Och mellanstora makter skulle kunna gå ihop om ett handelsavtal om informations- och kommunikationsteknologi, som kan göras tillgängligt för länder som uppfyller grundläggande demokratiska krav.

Annons

På områden som begränsning av kärnvapenspridning, fredsbevarande, allmän sjuk- och hälsovård samt klimatförändringar kan USA och Kina ha vissa gemensamma intressen. Andra gånger är det viktigare att hävda USA:s demokratiska grund och samarbete med likasinnade stater kan bidra till att liberala normer består inom handel och teknik. Redan genom att samarbeta med Japan, Sydkorea och andra ekonomier i Asien kan västvärlden skapa globala regler för handel och investeringar samt teknikstandarder som ger rättvisare spelregler.

Tillsammantagna förblir demokratiska länders ekonomier större än Kinas under en stor del av innevarande sekel, men bara om alla drar åt samma håll. Diplomati kommer att betyda mer än Kinas utveckling på teknikområdet.

Hur framgångsrikt USA kan bli avgörs såväl på hemmaplan som utomlands. Ökat stöd till forskning och utveckling är viktigt. John Deutch, tidigare rektor för MIT, Massachusetts Institute of Technology, har påpekat att om USA uppfyller sin potential för utveckling och nyskapande, så blir ”Kinas stora språng framåt" bara några små steg.

Invandringen har stor betydelse för om USA ska behålla sin ledarposition. 2015 frågade jag Singapores premiärminister Lee Kuan Yew varför han inte tror att Kina går om USA. Han svarade med att peka på USA:s förmåga att dra till sig begåvningar från hela världen, något som inte är möjligt i det nationalistiska Kina. Det är ingen tillfällighet att många företag i Silicon Valley har grundare eller verkställande direktörer med ursprung i Asien.

Annons

Annons

Med tiden och genom resande sprider sig nya tekniker. Om USA låter rädslan för läckor leda till att landet slutar välkomna utlänningar, så försvinner en av de värdefullaste tillgångar som finns.

En alltför restriktiv invandringspolitik kan allvarligt hämma nytänkande och teknikutveckling. Detta faktum får inte drunkna i upphetsade politiska diskussioner om strategisk tävlan.

Översättning: Karen Söderberg

Project Syndicate

SKRIBENTEN

Joseph S Nye, professor vid Harvarduniversitetet i USA och författare. Hans senaste bok heter Do Morals Matter? Presidents and Foreign Policy from FDR to Trump.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy