Annons

Annons

Annons

Julen

Fler söker stöd från hjälporganisationer under julen

Inför julen ökar aktiviteten hos initiativtagare som Ellas hjältar och nätverket Prosit. Fler och fler privatpersoner och företag i Helsingborg vill donera pengar och julklappar. Trots det räcker inte tiden till för att hjälpa alla.

Text: 

I samarbete med stiftelsen Ellas hjältar har hotellet Sea U satt upp en julgran där privatpersoner kan donera julklappar.

Bild: Emil Langvad

Annons

Under julen blottas ojämlikheten. Det blir tydligt vilka som inte har råd med vad många av oss tar för självklart – julklappar och julmat.

Därför vill nätverket Prosit och stiftelsen Ellas hjältar göra vad de kan för att alla familjer i nordvästra Skåne ska få julklappar att öppna och julmat på bordet.

– Vi vet att det finns så himla många som inte har det bra och att det finns många som har väldigt mycket för mycket, säger Helena Rydberg, ordförande i nätverket Prosit.

Den ideella föreningen Prosit grundades efter att ett par vänner började fråga runt bland sina släktingar, kompisar och arbetskamrater om de ville donera pengar och julklappar till familjer som behövde under julen.

Annons

– Då föddes idén. Tänk att det bara i ens egna nätverk finns så många som vill hjälpa till. Det är grunden. Någon kanske kan hjälpa till med 20 kronor, någon med 2 000 kronor. Bara det att man känner att man kan bidra, säger Helena Rydberg.

Annons

Stiftelsen Ellas hjältar bygger på andra premisser. Grundaren Catja Karlberg dog nästan under sin andra förlossning. Hennes då fyraåriga dotter Ella hade svårt att förhålla sig till sin sjuka mamma.

Catja Karlberg och dottern Ella. Foto: Michael Tannus.

Bild: Privat

Catja Karlberg frågade Ella om hon ville träffa någon i en liknande situation och startade en insamling för att det skulle bli möjligt. Den fick stort genomslag.

– Folk tyckte om min tanke, att läka genom att hjälpa andra, säger Catja Karlberg.

Stiftelsen Ellas hjältar vänder sig till alla familjer som behöver någon form av stöd, oavsett anledning. Det kan röra sig om sjukdom, mobbing, psykisk ohälsa eller att ett barn har blivit sexuellt utnyttjat.

– Jag anser i grund och botten att en gåva är ett fint minne. Men det familjerna behöver mest är trygghet och stöd och en extra vän. Därför stannar vi kvar när vi överlämnat vår gåva. Jag brukar säga att vi finns till före, under och efter, säger Catja Karlberg och fortsätter:

– Jag har valt att hjälpa i alla kategorier. Jag vill jobba genom barnens ögon, hon barn väger trauma lika mycket.

Bild: Emil Langvad

Annons

Både Prosit och Ellas hjältar är verksamma året runt. Men under julen har båda särskilda julkampanjer. Då märks en större efterfrågan och en större vilja att hjälpa till.

Annons

Nätverket Prosit fokuserar främst på att samla in pengar till matkassar.

– Vi vet tyvärr att det är så att vissa inte har någonting över, så det blir ingenting extra alls till jul, säger Helena Rydberg och fortsätter:

– Då har familjer fått ansöka om att få ett presentkort på 1 000 kronor. Det hoppas vi få ihop till alla som har sökt. Så att det kanske kan bli lyx för dem, det som kanske är en självklarhet för oss andra.

I år har de fått in knappt 250 ansökningar om matkassar till julen. Förra året fick de in ungefär 230.

Helena Rydberg, ordförande för nätverket Prosit.

Bild: Privat

Stiftelsen Ellas hjältar fokuserar i större utsträckning på julklappar under december.

Genom ett samarbete med Väla stod de i två dagar och samlade in klappar på köpcentrumet. På Sea U står en julgran som privatpersoner kan lägga julklappar under som går direkt vidare till behövande.

Under helgen som gick körde ett motorcykelsällskap runt för att samla in pengar och julklappar till Ellas hjältar och hemlösa.

– Jag tycker det är väldigt fint nu under pandemin, att vi personligen inte behöver ränna runt till alla, säger Catja Karlberg.

Julklapparna delar de sedan ut på bland annat sjukhus runtomkring i Skåne.

– Många startar också olika engagemang där de ber sina följare skicka ett litet bidrag till Ellas hjältar. Vissa samlar in julklappar via sina arbeten. Men vi vill inte jaga folk, det är viktigt att man engagerar sig för det man brinner för, säger Catja Karlberg.

Annons

Annons

Allt från privatpersoner, skolklasser och företag bidrar till både Ellas hjältar och Prosits insamlingar.

– Många är tacksamma för att det finns möjlighet att hjälpa till, för man vill gärna göra något bra. Och då är det roligt med Prosit för man vet att det man skänker går direkt till den som har efterfrågat det, säger Helena Rydberg.

Bild: Emil Langvad

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan