Annons

Annons

Annons

Julen

Se upp för julstressen – kan skada hjärtat

På julafton ökar antalet hjärtinfarkter med 40 procent. Men det verkar inte vara för mycket julmat eller alkohol som är orsaken – utan snarare stress och oro.

Text: 

Hjärtat är extra utsatt på julafton. Arkivbild.

Annons

Det visar en studie av svenska forskare som Hjärt-Lungfonden lyfter fram.

"Stress och oro tycks vara de viktigaste yttre faktorerna bakom det ökade antalet hjärtinfarkter under julen", säger David Erlinge, professor vid Skånes universitetssjukhus i Lund, i ett pressmeddelande.

Det har spekulerats om att ökningen av hjärtinfarkter över julen beror på till exempel för mycket mat och alkohol, depression, ångest, slarv med mediciner eller att det är svårare att komma i kontakt med sjukvården. Men enligt forskarna saknas stöd för detta.

Annons

Annons

"Vi har inte funnit några belägg för att infarktpatienterna varit inblandade i fler konflikter och gräl under högtiden eller struntat i eventuell medicinering under dessa dagar. Längre resor, snöskottning eller ekonomiska bekymmer visade sig inte heller vara några uttalade triggers", säger David Erlinge.

Studien omfattar över 500 patienter och har publicerats i Scandinavian Cardiovascular Journal. Patienter som fått en infarkt under julhelgen jämfördes med personer med stabil kranskärlssjukdom. Bland de som hade fått en hjärtinfarkt upplevde 37 procent stress och 26 procent kände mer oro än annars. Motsvarande siffror för kontrollgruppen låg på 21 respektive 10 procent.

Samtidigt visar en Sifoundersökning som Hjärt-Lungfonden har beställt att en tredjedel av svenskarna har känt sig mindre stressade inför julen under pandemin. Överlag har antalet hjärtinfarkter minskat under tiden som coronaviruset härjat i Sverige.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan