Annons

Annons

Annons

Skånes elförsörjning

Skånes elpriser har ökat 223 procent – minst i Skandinavien

På ett år har elpriset i Skåne ökat med 223 procent, i Stockholm med 249 procent. Så låga prisökningar finns i få andra länder i Europa. Bara i Finland och Baltikum har uppgången varit lägre.

Likväl ställs regeringen inför krav på sänkt elskatt. Och experter varnar för en ny energifattigdom.

Text

Siffrorna snurrar allt fortare på våra elmätare. I Skåne har genomsnittspriset på el ökat med 223 procent från november 2020 till november 2021.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Både i Sverige och Norge har höstens elprischock skapat intensiv politisk debatt. I Skåne har det rests krav på en justering av Sveriges fyra elprisområden.

På tisdagen argumenterade M, KD, SD och L för sänkt elskatt. De fyra partierna förordar en tillfällig generell sänkning av elskatten för samtliga svenska hushåll och tjänsteföretag.

Det innebär ett indirekt statsstöd till alla elkonsumenter – oavsett om de bor i Skåne eller Norrbotten, oavsett hur högt elpriset är, oavsett hur stor prisökningen varit.

Kravet på sänkt elskatt avvisas dock av den socialdemokratiska regeringen:

– Det är en överraskande och ny princip om vi skulle justera skatter utifrån kortsiktiga marknadspriser, säger finansminister Mikael Damberg.

Annons

Därmed argumenterar Damberg även emot Norges socialdemokratiske statsminister Jonas Gahr Støre, som beslutat att norska staten ska stå för halva elräkningen om spotpriset på el överstiger 70 öre per kilowatttimme.

Annons

Eftersom spotpriset i Oslo, Bergen och Kristiansand låg på 1,06 kronor per kilowattimme i november har Støre tagit på sig en mångmiljardavgift för att stödja norska hushåll.

Men erbjudandet gäller bara privatkunder – och inte heller billigare elprisområden i norra Norge.

En genomgång som HD och Sydsvenskan gjort av de genomsnittliga nordeuropeiska elpriserna under november 2020 och november 2021 visar att det är de södra delarna av Norge som drabbats hårdast av det senaste årets kraftiga elprisstegringar.

I alla fall om man mäter elprisökningarna i procent.

Sverige har kommit lindrigare undan. Samtidigt har skillnaden i elpris inom Sverige cementerats.

• I november 2019 betalade skånska elkunder ungefär samma elpris som elkonsumenter i Norrland.

• I november 2020 betalade skåningar fem gånger mer än norrlänningar.

• I november i år har elpriset i Skåne i genomsnitt legat tre gånger högre än i norra Sverige.

• Under enskilda dagar har skillnaden varit betydligt större. Allt enligt data från kraftbörsen Nord Pool.

I Sydsverige kostade elektriciteten under november i år cirka 1,16 kronor per kilowattimme, jämfört med 83 öre i Stockholmsområdet och 43 öre i Norrland. För ett år sedan var motsvarande novemberpriser 35 öre, 24 öre respektive 6 öre.

Enligt Claes af Burén, energiexpert på konsultbolaget WSP, lär de kraftiga fluktuationerna i elpris fortsätta länge än.

Annons

Annons

– Det vi upplevt under hösten har varit en perfekt storm där flera saker hänt samtidigt. Samtidigt har elmarknaden i södra Sverige, Danmark och södra Norge blivit mer integrerad mot Europa. Därför kommer effekt att kosta framöver, säger han.

Han pekar på att Skåne och Danmark utvecklats till ett gemensamt elområde, där elpriserna ständigt påverkas av den tyska prisutvecklingen. De banden förstärks med nya och kraftigare elkablar från Skåne till Tyskland.

På samma sätt har södra Norge i höst bundits till den brittiska elmarknaden. Därför får Sydnorge vänja sig vid elpriser som anpassas till brittiska priser.

Enligt Claes af Burén är det svårt för Sverige och Norge att avskaffa elprisområdena och skapa nationella riktpris på el. Det skulle ta bort en viktig buffert mot export av billig el – och driva upp elpriserna i de norra delarna av Sverige och Norge.

– Hela Europa går in för grön omställning. Elektrifieringen kräver ökad effekt. Det gäller för alla länder att bygga egen förmåga, säger Claes af Burén.

– Samtidigt fortsätter Danmark, Sverige och Norge att importera höga elpriser från Europa. Det är en påverkan som lär förstärkas. Det innebär en enorm samhällsomvandling som tyvärr kan leda till ökad energifattigdom – en ny typ av fattigdom där vissa hushåll väljer bort vissa utgifter och kanske inte längre har råd att värma hemmet.

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan