Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionElpriset

Aktuella frågor
”Dags för oss skånska politiker att påverka regeringen till rimligare elförsörjning.”

Det behövs mindre politiskt käbbel om vilket energislag som är bäst och mer konkreta lösningar, skriver Anna Jähnke (M) regionråd och ordförande för regionala utvecklingsnämnden.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag instämmer i att riksdagen bör införa konkreta stimulansåtgärder för att öka kommunernas vilja att etablera vindkraft, förslagsvis ekonomiska, skriver Anna Jähnke (M).

Annons

Två företrädare för Socialdemokraterna i Skåne, Niklas Karlsson, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Skåne, och Henrik Fritzon, gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne, konstaterar att den nytillträdda S-regeringen behöver ta tag i Skånes elförsörjning (Aktuella frågor 13/12). Jag kan inte annat än hålla med, det är dags att politiker i Skåne oavsett partifärg krokar arm för att påverka regeringen så att regionen får en rimligare elförsörjning.

Energifrågan har på kort tid blivit avgörande för Skånes framtid. Elpriserna har rusat i höjden och företag som Klippans pappersbruk har behövt varsla anställda. När julen nu närmar sig med många lysande ljus och hus som behöver värmas upp riskerar många människor i Skåne att få en rejäl ekonomisk smäll när elräkningen kommer. Det behövs mindre politiskt käbbel om vilket energislag som är bäst och mer konkreta lösningar, och därför gör det mig glad att även socialdemokrater som Niklas Karlsson och Henrik Fritzon ser att regeringen behöver vidta nya åtgärder.

Annons

Annons

Det svenska systemet med olika elområden i landet har blivit föråldrat. Det infördes 2010 av det affärsdrivande verket, Svenska kraftnät. Förhoppningen var att det skulle leda till att mer elproduktion förlades till södra Sverige och i längden jämna ut elpriserna i landet. När kärnkraftsverk i södra Sverige istället lades ner resulterade det i att systemet inte längre fungerade. Oavsett vilken inställning ett parti har till att använda kärnkraft framöver behövs nu åtgärder som lindrar den pågående prisrusningen på el. I det sammanhanget är en översyn av elområdesindelningen av stor vikt.

Precis som Niklas Karlsson och Henrik Fritzon anser jag att den översyn som Svenska kraftnät leder inte bara bör fokusera på att slå ihop elområden utan även titta på om inte Sverige bör utgöra ett enda elområde. Jag instämmer också i att riksdagen bör införa konkreta stimulansåtgärder för att öka kommunernas vilja att etablera vindkraft, förslagsvis ekonomiska.

Det finns ett tryck på de politiker som styr landsbygdskommuner och kustkommuner att säga ja till nya vindkraftparker, oavsett vilken påverkan de har på den lokala naturen. Riksdagen bör göra det mer gynnsamt för kommuner att etablera vindkraft utan att för den sakens skull förvänta sig att de ska bifalla alla projekt för att kompensera för den effektförlust som den nedlagda kärnkraften har inneburit.

Annons

Det mest effektiva sättet att minska elkostnaderna kortsiktigt är att rejält sänka energiskatten. Moderaterna föreslår nu därför att energiskatten slopas under januari och februari 2022, något som skulle spara mellan 1 500 och 2 000 kronor per månad för en vanlig villa. Jag hoppas att Socialdemokraterna röstar för det förslaget när det kommer upp i riksdagen.

Annons

Det är dags för oss skånska politiker att sätta regionen framför vår partitillhörighet.

Jag välkomnar de två S-företrädarna Niklas Karlssons och Henrik Fritzons engagemang för regionens energiförsörjning och hoppas att vi gemensamt kan kroka arm för att sänka Skånes elpriser både på kort och på lång sikt.

SKRIBENTEN

Anna Jähnke, regionråd och ordförande i Skånes regionala utvecklingsnämnd

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy