Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Efter Larsson och Alfredson är det dags att även kvinnorna får plats

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Under VM i fotboll 2019 när det restes tillfälliga statyer av fyra ikoniska spelare från damlandslaget, som nu är undangömda från offentligheten igen, medan Henrik Larsson står stadigt till allmän beskådan på strandpromenaden. Det skriver Klara Nilsson och Camilla Bergvall.

Annons

Nyligen blev det klart att Hasse Alfredson får en minnesplats i Helsingborg. I debatten i kommunfullmäktige lyfte Vänsterpartiet och Miljöpartiet bristen på kvinnliga namn i det offentliga rummet. Men det behövs mer än ord, det behövs handling. Därför lämnar vi idag (15 december) över en önskelista till stadsdirektör Palle Lundberg fylld av namn på historiska kvinnor vars gärningar varit med och format Helsingborg. De förtjänar att bli ihågkomna, inte bara i historieböckerna utan även i våra gemensamma rum.

I mer än tre år drev vi projektet Kvinnokarta Helsingborg, där vi lyfte fram historiska kvinnor ur de lokala arkiven. Det var inte särskilt svårt att hitta dem, vi behövde inte gräva särskilt djupt. Under projektet guidade vi hundratals nyfikna genom staden, föreläste för tusentals och spred på flera andra sätt historiska helsingborgskvinnors berättelser. De vi mött i vårt arbete har hungrat efter den här sidan av historien. Längtat efter berättelser att känna igen sig i. Men nu blir det alltså ännu en minnesplats efter en man istället.

Annons

Annons

Vår kritik handlar inte om att just Hasse Alfredson inte skulle förtjäna sin plats i historien, utan om att det behövs en större mångfald av berättelser på gator och torg.

Under H22-flagg görs visserligen projektet Monument, som ska handla om att lyfta fram någon/något som kommit i skymundan i staden. ”Vem eller vad berättar något om vår tid idag och borde förevigas i form av en staty eller monument?”, frågar projektet. Men att kalla det för att förevigas är att gripa efter halmstrån eftersom de vinnande förslagen presenteras med AR-teknik genom en app, inte som permanenta minnesmärken i staden.

Det är ungefär som under VM i fotboll 2019 när det restes tillfälliga statyer av fyra ikoniska spelare från damlandslaget, som nu är undangömda från offentligheten igen, medan Henrik Larsson står stadigt till allmän beskådan på strandpromenaden. Statyerna av Caroline Seger, Nilla Fischer, Kosovare Asllani och Hedvig Lindahl bevarades dock för framtiden tack vare Helsingborgs Idrottsmuseum. Återigen är det ideella eldsjälar som ser till att en bredd av historiska personer får synas. Det är fantastiskt att det drivet finns, men det får inte stanna där. Kvinnor förtjänar permanenta platser i historieskrivningen.

Caroline Seger är den svenska fotbollsspelare som har spelat flest landskamper någonsin, oavsett kön. En fantastisk bedrift som kan inspirera många unga i Helsingborg. Vad sägs om att etablera ett Seger-torg i anslutning till Olympia och Idrottens Hus? Kanske föreviga Kristina Borg som ledde den lokala rörelsen för kvinnlig rösträtt genom ett Borg-rum i Rådhuset i de nu mansdominerade korridorerna? Eller varför inte ta tillfället i akt att uppkalla ett torg eller en park i de nya områden som byggs i Oceanhamnen efter vår främsta simmerska, Sally Bauer? Det finns många kvinnor som är värda att lyftas fram, frågan är om den politiska viljan finns.

Annons

Annons

Helsingborg påstås vara staden för den som vill något. De kvinnor som velat något i stadens historia är många, men de får sällan synas. Det är dags att gå från fina ord om jämställdhet till praktisk handling. Vi vill se fler namngivna kvinnor lyftas fram i offentliga rum, som kan påminna oss om att kvinnor alltid har funnits, verkat och skapat i den här staden. Vi hoppas att vår önskelista kan inspirera sådan handling framöver.

Klara Nilsson

ordförande FemHbg

Camilla Bergvall

fd. projektledare Kvinnokarta Helsingborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy