Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Vi kräver att kommuner i Skåne omedelbart slutar använda väktare inom LSS-verksamheter.”

Att tillkalla väktare med batong och pepparsprej gör att svåra situationer kan eskalera, istället för att de får en trygg och human lösning av kunnig personal, skriver Navid Ghannad, ordförande i Autism- och Aspergerföreningen Skåne.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

På LSS-boendet Dalhem i Oxie har nu ett vaktbolag anlitats till en dygnskostnad av 30 000 kronor, skriver 
Navid Ghannad.

Bild: Patrik Renmark

Annons

Det är oroande att LSS-boende och korttidsboende i skånska kommuner anlitar vaktbolag för att personalen är rädda på sitt arbete.

Idag bor många personer med autism och intellektuell funktionsnedsättning på LSS-boende. Funktionsnedsättningarna innebär bland annat svårigheter att kommunicera liksom ett stort behov av trygghet och struktur.

Personalens bemötande är avgörande för hur personer med autism och intellektuell funktionsnedsättning kan förstå och fungera i omvärlden. Om en situation upplevs som obegriplig eller alltför kravfylld av en person med autism kan det leda till utagerande beteenden. För att förebygga sådana situationer behöver personalen ha kunskap om autism och känna till arbetsmetoder som lågaffektivt bemötande, tydliggörande pedagogik och andra beprövade metoder.

Annons

Annons

Självfallet måste de som arbetar inom LSS-verksamheter ha rätt till en god arbetsmiljö, men frågan är vilka vägar som leder dit. På LSS-boendet Dalhem i Oxie har nu ett vaktbolag anlitats till en dygnskostnad av 30 000 kronor. På ett korttidsboende i Kävlinge har vaktbolag tillkallats när de som arbetar där känt att de inte har klarat av att bemöta en ung person som bor där.

Att tillkalla väktare med batong och pepparsprej gör att svåra situationer kan eskalera, istället för att de får en trygg och human lösning av kunnig personal.

Att tillkalla väktare tyder också på att ordinarie personal inte har nödvändig kompetens för att förebygga eller hantera beteendeproblem hos de människor de arbetar med.

Att tillkalla väktare är dessutom dyrt. Om jämförbara belopp istället användes till utbildning av personalen i att hantera våld och annat problemskapande beteende hade verksamheten fått ett kompetenslyft och troligen kunnat undvika de situationer som personalen inte kunnat hantera.

Nu verkar Malmö kommun, som är arbetsgivare, ändå till en del tänka om och har tagit in två omsorgspedagoger som ska bistå personalen när det gäller att bedöma situationer under dagtid, men vaktbolaget ska finnas kvar under nattetid. Det är bättre men räcker inte som åtgärd.

Medier har många gånger slagit larm om missförhållanden på LSS-boenden och i våras kom Socialstyrelsen med sin rapport Kompetens i LSS-boenden som slog fast att det finns behov av utbildning och höjd kompetens för personal som arbetar i LSS-bostäder. I rapporten framgår till exempel att bara 64 procent av de tillsvidareanställda inom bostad med särskild service för vuxna har en grundutbildning inom vård och omsorg. Trots det sker ingen satsning på kompetenslyft för personal inom LSS i Sveriges budget för nästa år.

Annons

Annons

Autism- och Aspergerföreningen Skåne har förståelse för personalens behov av god arbetsmiljö och trygghet på jobbet, men det råder inget motsatsförhållande mellan det och ett kompetenslyft – tvärtom.

Idag finns väl kända metoder för hur utagerande beteende kan bemötas med lugn, avstånd och rutiner. Personalen behöver sådan utbildning för att känna sig trygg i arbetet när situationer eskalerar och för att klara av att bemöta personer med autism på ett lugnt och tydligt sätt.

Vi i Autism- och Aspergerföreningen Skåne är övertygade om att kunskap och utbildning fungerar bättre inom LSS-boenden än vakter med batong och pepparsprej. Vi kräver därför att Skånes kommuner omedelbart slutar använda väktare inom LSS-verksamheter och erbjuder sina anställda nödvändig utbildning för att de ska kunna utföra sitt arbete.

SKRIBENTEN

Navid Ghannad, ordförande i Autism- och Aspergerföreningen Skåne.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy