Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionHelsingborg

Aktuella frågor
”Vi riktar nu en gemensam uppmaning till alla helsingborgare: Vaccinera er!”

24 000 helsingborgare över 16 år saknar vaccination mot covid-19. Nu går samtliga partier i Helsingborgs kommunstyrelse ihop för att få fler att vaccinera sig.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Tom Wall

Annons

Runt om i Europa hårdnar tongångarna mot människor som är ovaccinerade.

I länder som Frankrike, Italien och Tyskland införs krav på vaccination mot covid-19 för vissa yrkesgrupper. Österrike har infört lockdown för ovaccinerade med höga böter för dem som bryter mot utegångsförbudet. Andra länder följer efter med striktare krav och särskilt hårda regler för ovaccinerade.

Sverige har valt en mildare väg, en väg som bygger på att vi alla tar ett kollektivt ansvar för varandra och för att hålla smittspridningen nere.

För att den svenska metoden ska fungera är en fortsatt hög vaccinationstakt av yttersta vikt. Vaccination är det mest effektiva sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Vaccinerade hjälper också till att motverka smittspridningen. Därför är det avgörande att så många som möjligt väljer att vaccinera sig.

Annons

Annons

Den ökade smittspridningen har medfört nya råd och restriktioner från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Det innebär bland annat att vaccinationsbevis kan komma att krävas i fler sammanhang, att utbildning inom vuxenutbildning och gymnasieskolan delvis kan komma att behöva gå över till distans- eller fjärrundervisning samt att besöksförbud kan behöva återinföras inom omsorgen. Inget av detta är något som vi önskar.

I Helsingborg smittas återigen många med covid-19. Förra veckan rapporterade Region Skåne nästan 300 nya fall i Helsingborg, tre gånger så många som för tre veckor sedan. Pandemin är inte över och bedömningen från Folkhälsomyndigheten är att Sverige befinner sig i början av en ny smittvåg med risk för ökade sjuktal och ökad belastning på sjukvården. En sjukvård vars anställda har slitit tungt under pandemin och nu är trötta. Dessutom är det osäkert vad den nya virusvarianten omikron betyder för utvecklingen.

Fortfarande är 24 000 helsingborgare över 16 år ovaccinerade enligt statistik från Folkhälsomyndigheten och därmed oskyddade mot smitta. Det är alldeles för många! Samtidigt visar studier att effekten av vaccinet börjar avta för dem som fick sina första två doser kort tid efter att det blev möjligt att vaccinera sig. I en situation som nu när samhällsspridningen ökar är risken stor att dessa grupper drabbas hårdare än andra. Vi uppmanar därför alla som kan att låta sig vaccineras, vare sig det handlar om första, andra eller tredje dosen.

Annons

Vi uppmanar också alla som har ovaccinerade vänner eller familj att hjälpa till att ta samtalen med dem som känner sig osäkra. Uppmana dem att söka information så att de kan fatta välgrundade beslut som hjälper oss alla ur pandemin. Den som inte vaccinerar sig har ett extra stort ansvar i relation till alla den möter och ett ökat ansvar för att se till att vara väl informerad kring hur smittspridning kan motverkas.

Annons

Tillgången till vaccin och vaccinationsplatser är god. I Helsingborg erbjuds gratis vaccination på vårdcentraler, lasarettet och via drop-in på Väla och Helsingborgs central. Information om bland annat tider finns på Helsingborgs stads hemsida.

Vaccination mot covid-19 är det bästa medlet för att undvika en situation med fler allvarligt sjuka och inskränkningar i vår vardag. Vi vänder oss nu gemensamt till alla er helsingborgare med en tydlig uppmaning att vaccinera sig.

SKRIBENTERNA

Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande

Jan Björklund (S), kommunstyrelsens vice ordförande

Anna Ingers (S), kommunalråd

Peter Janson (C), kommunalråd

Christian Orsing (M), kommunalråd

Michael Rosenberg (SD), kommunalråd

Lars Thunberg (KD), kommunalråd

Maria Ward (S), kommunalråd

Maria Winberg Nordström (L), kommunalråd

Jenny Björklund Hansson (V), gruppledare

Lena Östholm Munkberg (MP), ordförande

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy