Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionHelsingborg

Aktuella frågor
”Den världsbild som Lars Thunberg målar upp andas klassförakt.”

Självfallet är det viktigt att den kommunala politik som bedrivs i Helsingborg innehåller ett barnperspektiv och att det är vägledande när staden byggs och utvecklas. Det viktigaste för barns utveckling har däremot inget att göra med boendeform, om barnen bor i småhus, bostadsrätter eller hyreslägenheter. Det skriver de två socialdemokratiska kommunalråden Maria Ward och Jan Björklund i Helsingborg.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det mest häpnadsväckande i Lars Thunbergs resonemang är han påstår att barn som växer upp i småhus per automatik har bättre förutsättningar för att utvecklas och vara friska, skriver artikelförfattarna.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Lars Thunberg (KD), kommunalråd i Helsingborg, far med osanning (Aktuella frågor 11/12). Vi socialdemokrater är inte emot att bygga småhus, tvärtom, vi är för att bygga småhus men vill att det görs jämnt fördelat över Helsingborgs stadsdelar och byar. Det är så staden byggs för de olika behov som människor i Helsingborg har.

Det mest häpnadsväckande i Lars Thunbergs resonemang är när han påstår att barn som växer upp i småhus per automatik har bättre förutsättningar för att utvecklas och vara friska.

Majoriteten av de människor som bor i Helsingborg har växt upp i stadsdelar med flerfamiljshus utan att det har påverkat deras kognitiva och sociala förmågor negativt.

Annons

Annons

Den världsbild som Lars Thunberg målar upp andas klassförakt och har inte mycket att göra med verkligheten.

Självfallet är det viktigt att den kommunala politik som bedrivs i Helsingborg innehåller ett barnperspektiv och att det är vägledande när staden byggs och utvecklas. Det viktigaste för barns utveckling har däremot inget att göra med boendeform, om barnen bor i småhus, bostadsrätter eller hyreslägenheter.

Möjlighet att växa upp under trygga och stabila förhållanden är det bästa vi politiker kan ge barn och unga. Det handlar om att deras föräldrar ska kunna ha ett arbete att gå till, att skolan fungerar och att den miljö barnen växer upp i är bra.

Trångboddhet är ett allvarligt problem i Helsingborg. De politiker som styr staden behöver ha en tydlig ambition för att lösa det.

Att barnfamiljer är trångbodda beror i första hand på att deras ekonomi inte tillåter att de bor större. I Helsingborg har det dessutom under det senaste decenniet främst byggts mindre hyreslägenheter. Ettor till treor har dominerat.

Idag finns det ett underskott på stora lägenheter som passar för större barnfamiljer. Men att som Kristdemokraterna tro att villamattor på Östra Ramlösa gör att problemet försvinner är naivt och föga förankrat i den verklighet som många barnfamiljer lever i.

Frågan om att bygga 250 småhus fram till år 2026 stod på dagordningen när kommunfullmäktige sammanträdde den 14 december. Vi socialdemokrater ville att förslaget skulle återremitteras eftersom det saknade en konsekvensanalys, något som Centerpartiet var först med att förorda. Eftersom det bara krävs att en tredjedel av ledamöterna röstar för en återremiss sker nu en sådan. Det innebär att anställda inom kommunen nu ska ta fram en konsekvensanalys och att frågan efter det kommer upp i fullmäktige igen.

Annons

Annons

Precis som Lena Östholm Munkberg (MP), ersättare i Helsingborgs kommunfullmäktige, vill vi att staden ska växa hållbart, med olika typer av boende i stadsdelarna och byarna runtomkring samt att det ska finnas grönområden, fungerande kollektivtrafik och närhet till förskola och skola (Aktuella frågor 17/12).

Att samla en typ av boende, i detta fall villor, i några utvalda stadsdelar som Lars Thunberg och Kristdemokraterna föreslår är varken framgångsrikt eller hållbart och knappast något som förbättrar möjlighet till integration, gör barn friskare eller ökar deras kognitiva och sociala förmåga.

SKRIBENTERNA

Maria Ward (S), kommunalråd i Helsingborg.

Jan Björklund (S), kommunalråd i Helsingborg.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy