Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionHelsingborg

Aktuella frågor
”Min avsikt är på intet sätt att skuldbelägga de föräldrar som bor i lägenhet.”

Tyvärr har det på senare år i Socialdemokraternas Sverige alltmer blivit en klassfråga om vilka familjer som har råd att förverkliga sin husdröm. Partiet tycks ha glömt den egnahemsrörelse som för hundra år sedan gav arbetarfamiljer möjlighet till ett eget småhus med trädgård, dessutom till en rimlig kostnad, skriver Lars Thunberg (KD).

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kristdemokraterna vill se en större hållbarhet i stadsutvecklingen och vill därför öka byggandet av småhus i Helsingborg, skriver Lars Thunberg (KD)

Bild: Björn Lilja

Annons

Maria Ward och Jan Björklund, socialdemokratiska kommunalråd i Helsingborg, tar till brösttoner (Aktuella frågor 21/12). Att tonen skärps är kanske ett tecken på den annalkande valrörelsen. I sin iver att såga förslaget om att Helsingborg ska bygga 250 småhus fram till år 2026 anklagar Maria Ward och Jan Björklund mig för klassförakt och för att fara med osanning. Dessutom verkar de ha slarvat när de läst mitt inlägg på Aktuella frågor den 11 december.

Annons

Att Socialdemokraterna i Helsingborg också vill bygga fler småhus är glädjande. Och jag har, tvärtemot vad Ward och Björklund hävdar, aldrig påstått att deras parti skulle vara emot det, bara att Socialdemokraterna säger nej till ett förslag som kan se till att ett ökat småhusbyggande snart blir verklighet.

Annons

På frågan om kommunfullmäktige kunde anta målet om att påbörja i snitt 250 småhus per år mellan 2022 och 2026 svarade Socialdemokraterna nej.

Att som Ward och Björklund påstå att Kristdemokraterna bara vill bygga småhus i några utvalda stadsdelar är en vantolkning. Vår intention har hela tiden varit en jämn fördelning över kommunen. Det är en förutsättning dels för att kunna nå målet om 250 småhus per år mellan 2022 och 2026, dels för att förverkliga vår ambition att göra Helsingborg till en mer sammanhållen stad.

Ward och Björklund ger intryck av att även Socialdemokraterna eftersträvar en jämn fördelning av nya småhus i kommunen, men deras yrkande i kommunfullmäktige är inte lika tydligt. Där framkommer att Socialdemokraterna både vill se en jämn fördelning och att byar och stationsorter ska prioriteras. Lite motsägelsefullt kan tyckas.

Flera vetenskapliga studier, bland annat från Naturvårdsverket, visar att barn som har regelbunden kontakt med naturen - något som småhusområden kan erbjuda - har en bättre kognitiv, fysisk och social utveckling. I en annan studie fann Estelle Almanza och hennes kollegor vid University of California i Berkeley att barn som bor i lummiga kvarter dagligen har fem gånger så mycket livaktig fysisk aktivitet som barn utan tillgång till grönytor.

Payam Dadvand och hans forskningsteam vid Barcelona Institute for Global Health visade att barn som växer upp i lummiga bostadsområden har en större volym av grå och vit substans i delar av hjärnan som är kopplade till kognitiva förmågor. Hos dessa barn korrelerade också en större mängd av dessa hjärnsubstanser med högre arbetsminne och bättre uppmärksamhetsförmåga.

Annons

Annons

Att socialdemokratiska politiker väljer att bortse från dessa vetenskapliga rön är anmärkningsvärt. Jag tänker bland annat på deras påstående: ”Det viktigaste för barns utveckling har däremot inget att göra med boendeform, om barnen bor i småhus, bostadsrätter eller hyreslägenheter”. 

Självfallet har även barn som växer upp i mer tätbefolkade områden en viss tillgång till grönområden. Det är också något som samtliga partier i Helsingborg gemensamt arbetar för, bland annat genom stadens grönstrukturprogram. Men chansen att få röra sig på grönytor är större i småhusområden.

Min avsikt är på intet sätt att skuldbelägga de föräldrar som bor i lägenhet. De viktigaste ingredienserna i ett gott föräldraskap är för mig och Kristdemokraterna den trygghet, delaktighet och kärlek man ger sina barn, inte boendeformen. Icke desto mindre är det otvetydigt att de flesta svenskar vill bo i småhus eller radhus. Enligt Boverket är den andelen 70 procent och så har det sett ut sedan mätningarna startade på 1950-talet.

Tyvärr har det på senare år i Socialdemokraternas Sverige alltmer blivit en klassfråga om vilka familjer som har råd att förverkliga sin husdröm. Partiet tycks ha glömt den egnahemsrörelse som för hundra år sedan gav arbetarfamiljer möjlighet till ett eget småhus med trädgård, dessutom till en rimlig kostnad.

Det finns ny och intressant kunskap som stöder idén om trädgårdsstaden, det vill säga samhällen med blandad, småskalig bebyggelse där hela eller största delen av befolkningen är bosatt i småhus och radhus men även i flerfamiljshus, ofta med tillhörande trädgårdar.

Annons

En studie från Trä- och möbelföretagen, TMF, visar att trädgårdsstäder i flera avseenden är mer hållbara än kompakta städer. Där finns, såväl totalt som per capita, en lägre klimatpåverkan från bostäder och transporter samtidigt som den biologiska mångfalden är större.

Annons

Kristdemokraterna vill se en större hållbarhet i stadsutvecklingen och vill därför öka byggandet av småhus i Helsingborg.

Med ökad tillgång på småhus i förhållande till efterfrågan blir också priserna lägre. KD är familjernas parti och kommer fortsätta kämpa för att fler Helsingborgsfamiljer ska kunna förverkliga sin småhus- eller villadröm.

SKRIBENTEN

Lars Thunberg (KD), kommunalråd i Helsingborg

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy