Mattias Oscarsson är filmredaktör.
Ub Iwerks kontor på SOL-centrum i Lund är belamrat med Disney-relaterade tidningar och böcker. Här finns givetvis även en trave exemplar med hans eget banbrytande verk ”Donaldismus capitalismus: postcolonial discourse in the era of mice consumption”, skriven under hans tid på Harvard, vilken gav honom en position som en av världens främsta och mest högljutt kritiska Disney-forskare. För några år sedan flyttade Iwerks av privata skäl till Sverige, och Lunds Universitet, och som många amerikaner häpnade han över vår tradition att titta på Kalle Anka på julafton.
– Denna stolliga gamla tv-special, ”From all of us to all of you”, från 1950-talet som är helt bortglömd i USA. Jag förstår inte varför SVT inte skrotat den för länge sedan. Faktiskt tycker jag att den är direkt skadlig, och ett bevis på hur långt efter Sverige ligger i debatten.
Annons
Annons
Ub Iwerks menar att SVT genom åren ändå gjort vad de kunnat för att klippa bort de värsta inslagen: som när Långben sätter gaffeln i ett eluttag i husvagnen; när Kalle Anka löper amok med ett maskingevär i djungeln; och dockorna i Jultomtens verkstad som kan ses som rasistiska nidbilder.
– Men det räcker inte: filmerna är i grund och botten patriarkala, sexistiska, heteronormativa, kapitalistiska, koloniala, antidemokratiska och rasistiska. Det är förlegade normer som ingen bör utsättas för, allra minst barn.
Ub Iwerks pekar bland annat på julspecialens två centrala kvinnogestalter Snövit respektive Askungen.
– Snövit bor alltså med sju mycket äldre män som närmast dreglar över henne. Det är perverst, mer som ett upplägg för en pornografisk film, och dessutom lyteskomiskt. Att skämta om dv***ar hör en svunnen era till. Sedan drömmer hon, precis som Askungen att möta och underkasta sig en prins i en monarki, det vill säga en diktatur. Och tror du att det är en tillfällighet att alabastervita Askungen har en massa bruna möss som underhuggare?
En annan mus som Ub Iwerks ofta kritiserat är Musse Pigg, vilken han menar är en representation av en svart person med ett vitsminkat ansikte, alltså ett whiteface, en inverterad form av blackface. Whiteface var ett vanligt förekommande rasistiskt nöje för en vit publik i amerikanska Södern kring förra sekelskiftet.
Iwerks främsta hatobjekt är dock, kanske något oväntat, ”I Jultomtens verkstad”. Walt Disney var omvittnat högervriden och såg varje form av facklig aktivitet som en kommunistisk sammansvärjning.
Annons
– Filmen är som en skildring av Disney-studion på 1930-talet. Alla dessa nissar som slavar vid löpande band, utan någon rast eller något kollektivavtal, och hetsas av en förman att hinna färdigt till juldagen. Jultomten, en sjukligt fetlagd fabrikör, pöser på sitt kontor. Han har ingen kreativ input, men tar åt sig hela äran när han distribuerar julklapparna. Precis som Walt själv. Carl Barks skapade Ankeborg och uppfann många älskade Disney-figurer, som Farbror Joakim och Alexander Lukas, men hans namn förekom aldrig i tidningarna. Och hur många vet vem som egentligen designade Musse Pigg?
Annons
Vem gjorde det?
– Det får du googla.
Är det inga inslag som du tycker är bra?
– Inledningen av ”Musses husvagn”, där den vackra idyllen visar sig vara en kuliss som döljer en förorenad miljö, är helt rätt i tiden – en stark illustration av klimatförnekelse. När Kalle Anka tror att aracuan är hemmafru i djungeln är det möjligen ett könsöverskridande ögonblick, men nja, det gäller som sagt en hemmafru, och kortfilmen i övrigt är bedrövlig. Kalle har tropikhjälm, en kolonial symbol, och för honom är fåglarna något främmande och exotifierat, de andra, trots att han själv är fågel. ”Tjuren Ferdinand” får däremot godkänt: den kom med ett pacifistiskt budskap mitt under spanska inbördeskriget.
Så vad gör du med din familj kl 15 på julafton?
– Aldrig i livet att mina barn skulle få se Kalle Anka. Mitt hem är inte kontaminerat av Disney – det är därför mitt kontor är så överbelamrat, haha. Vi knäcker nötter och så högläser jag Dickens ”En julsaga”, och kanske lite Frantz Fanon – det gillar barnen. Vill de ha fabeldjur får de läsa Aisopos.
”Kalle Anka och hans vänner” visas på SVT kl 15.05, julafton. Se den på egen risk.