Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Tricket är att komma på hur ett stimulerande arbete och en lockande bostad kan kombineras.”

När vi ställs inför potentiellt livshotande situationer, som coronapandemin, tenderar vi att tänka på livets förgänglighet och överväga om vi faktiskt är lyckliga. Det skriver Karolina Wallin Brorsson, företagare, entreprenör, investerare och styrelseordförande.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I takt med att coronahundarna flyttade in, började vi kasta ut eller byta, våra jobb. Och flytta, skriver Karolina Wallin Brorsson.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

När nu omikronmutationen av coronaviruset tagit sitt grepp om samhället är det tydligt att de två senaste årens förändringar under överskådlig tid, kanske för alltid, blir en markör för hur det nya livet efter corona kom att se ut.

När vi våren 2020 lite yrvaket insåg att världen troligtvis aldrig mer skulle se ut som den vi levt i, visade samhället en enastående förmåga att ställa om och digitalisera i en tidigare aldrig skådad omfattning.

Gapet blev stort mellan de människor som kunde fortsätta sina värv från allehanda hemmakontor och de som måste vara fysiskt närvarande på sina arbetsplatser.

Många i båda grupperna har (självklart) reflekterat över sitt yrkesval och dess påverkan på livet i den nya verklighet de tvingats acceptera.

Annons

När vi ställs inför potentiellt livshotande situationer, som coronapandemin, tenderar vi att tänka på livets förgänglighet och överväga om vi faktiskt är lyckliga i våra liv eller önskar något mer eller annat av vår tid här på jorden.

Annons

Det visade sig att många ville ändra sina liv.

Coronahundar är numera ett vedertaget begrepp, under pandemiåret mars 2020 till april 2021 rapporterade Jordbruksverket att hundregistreringarna ökat med 19 procent. Och i takt med att hundarna flyttade in, började vi kasta ut eller började byta, våra jobb. Och flytta. Det visar den omfattande utflyttningen från storstäderna under 2020. Från storstadsområdena var nettoutflyttningen större än den någonsin varit under de senaste 20 åren. Flyttlassen gick till mindre orter.

Under det gångna året har ytterligare ett nytt begrepp myntats; The great resignation som på svenska blir ”Den stora avgångsvågen”. I våras blev trenden ett fenomen i USA, när det amerikanska arbetsdepartementet något skakat presenterade siffror som visade att fyra miljoner människor sagt upp sig. Per månad. Det stannade inte vid att vara en amerikansk företeelse. I en global undersökning fann konsultföretaget PwC att 65 procent av alla anställda överväger att byta jobb.

Trenden syns även i Sverige där 88 procent av cheferna, alltså nära nio av tio, upplever en högre personalomsättning än innan pandemin bröt ut. Även den uppgiften kommer från PwC.

Den stora avgångsvågen har säkert flera orsaker, inte minst att det finns strukturella problem på arbetsplatserna, till exempel ökad eller ojämn arbetsbörda. Till det kommer att pandemin ökat sjukskrivningarna och samtidigt gjort att arbetsgivarna varit försiktiga med att nyanställa, något som gör att arbetsbördan ökar än mer för de redan anställda.

Annons

Annons

Många människor som under pandemin har blivit vana vid distansarbete, finner sig inte heller i att gå tillbaka till att jobba på samma sätt som tidigare, till vad som kallas ”det gamla normala”.

Det finns förstås också en djupare, existentiell dimension som handlar om hur människor vill leva sina liv och var de vill tillbringa sina dagar.

Den stora omflyttning som nu sker på arbetsmarknaden ställer nya krav på arbetsgivarna. Är du arbetsgivare måste du kunna erbjuda stimulerande och attraktiva tjänster och flexibla, så kallade hybrida, arbetsplatser där de anställda kan arbeta var de vill och bara emellanåt komma till kreativa kontor som fungerar som en markör för företagens varumärke. Givna exempel är techföretagens kontor som snarast ser ut som lekplatser för vuxna. Dagens kontor måste också kunna fungera som mötesplatser för interna och externa relationsskapande aktiviteter.

Är du arbetstagare med attraktiv kompetens är det nu huggsexa om dig på arbetsmarknaden. Du har möjlighet att ta stora kliv i din karriär och att gripa chansen att växa. Men glöm inte att du numera också konkurrerar med en allt större global arbetsstyrka av superambitiösa människor som skulle ge mycket för att få ditt jobb. Lägg till det den pågående robotiseringen, artificiell intelligens och kvantdatorer.

Som entreprenör och investerare ser jag att människor idag i allt större utsträckning vill ha stimulerande arbeten samtidigt som de vill bo där de har sina hjärtan. Tricket för såväl arbetsgivare som anställda är att komma på hur det kan kombineras.

Annons

När vi nu går in i 2022 är det många som återigen arbetar hemifrån. Och tankarna far. Troligen blir ett vanligt nyårslöfte att så småningom byta hemmakontoret mot ett nytt jobb. Lusten till förändring är nog starkare än någonsin. Välkommen till 2022.

SKRIBENTEN

Karolina Wallin Brorsson, entreprenör, investerare och styrelseordförande och vd för konsultbolaget Protosell samt fullmäktigeledamot i Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Till toppen av sidan