Annons

Annons

Annons

Mordet på Elin Klinteberg

27-åringen döms till sexton års fängelse för mordet i Höör

En brädspelskväll i en husbil i Höör slutade med att artonåriga Elin Klinteberg slogs ihjäl med hammare. På onsdagen dömdes 27-åringen som erkänt dådet till sexton års fängelse.

Text

Mannen erkände redan i april att han dödat den unga kvinnan, men har hela tiden hävdat att det inte var med uppsåt.

– Vi menar att det var grov misshandel och vållande till annans död. Jag behöver resonera med min klient om vi ska överklaga eller inte, säger Maria Grosskopf, 27-åringens försvarsadvokat, efter domen som kom i Lunds tingsrätt på onsdagen.

Åklagaren Mathias Larsson hade yrkat på livstids fängelse för mord, och rätten gör samma bedömning när det gäller rubriceringen. I domen skriver man: ”Det massiva våld som blivit beskrivet och utrett leder till att XX [27-åringen] i den avgörande stunden agerade med avsikt att döda”.

Händelserna som slutade med att 18-åringen miste livet utspelades natten till den 30 mars i år.

Annons

Till en början betraktades Elin Klinteberg som försvunnen, och 27-åringen deltog själv i sökandet efter henne. Innan dess hade han försökt undanröja bevis. Han grävde ner kroppen under en kompost intill husbilen. Dessutom dumpade han bland annat hammaren och offrets mobiltelefon i ett närliggande vattendrag.

Annons

Dagen efter händelsen misstänktes han för gärningen sedan en av polisens hundar hittat ett blodspår på tomten där husbilen stod. I samband med det erkände 27-åringen – och har sedan dess suttit häktad.

Mannen har tidigare uppgett att han och Elin Klinteberg umgicks som vänner, men också att han varit kär i 18-åringen.

Enligt domen har det varken framkommit ett tänkbart motiv eller något som tyder på att han ”önskade döda eller ens skada henne”. Under den aktuella kvällen i husbilen pratade Elin Klinteberg också i telefon med flera vänner, som inte heller kunnat bringa klarhet i frågan.

27-åringen har haft svårt att förklara varför han dödade Elin Klinteberg. Hans minne har ”sviktat”, men han har återkommit till att det uppstod bråk i samband med att de spelade ”Sanning och konsekvens”. Spår från brottsplatsen tyder emellertid på att spelet var undanplockat när slagen med hammaren utdelades. Genom förhör med rättsläkaren är det visat att det rört sig om många, minst tio, slag i huvudet med hammaren med stor kraft.

Åklagaren Mathias Larsson har under rättegången lyft det faktum att 27-åringen tidigare har uppträtt våldsamt när han gick i skolan och att det är väldokumenterat. Tingsrätten bedömer emellertid att uppgifterna är för gamla för att säga något om 27-åringen har humörproblem som vuxen.

Annons

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visat att han inte begick brottet under påverkan av allvarlig psykisk störning.

Annons

Sammantaget bedömer rätten att straffvärdet ska bestämmas till sexton års fängelse. Detta på grund av det snabba händelseförloppet och det faktum att 27-åringen agerade i vad som tycks vara ”ett plötsligt vredesutbrott under alkoholpåverkan”.

27-åringen döms också att betala skadestånd på 60 000 kronor till var och en av Elin Klintebergs familjemedlemmar.

Advokat Leif Persson är målsägarbiträde för Elin Klintebergs familj och de är tillfreds med att 27-åringen döms för mord, men anser inte att påföljden är tillräcklig.

– Vår uppfattning är att det är ett oerhört brutalt mord och omständigheterna kring det gör att det bör utmynna i en livstidsdom, säger Leif Persson som kommer att diskutera med åklagaren om de ska överklaga domen.

Tidningen har även sökt åklagare Mathias Larsson, men enligt kansliet är han inte tillgänglig för att kommentera domen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan