Annons

Annons

Annons

Nyår

Hotet om brist på fyrverkerier överdrivet

Trots kaos i den globala containertrafiken med leveransförseningar av fyrverkerier är den trängda situationen knappast något större hot mot nyårsfirandet.

– Hotet är överdrivet, det finns grejer så det räcker, säger Martin Hildeberg på Sveriges Pyroteknikbranschförbund.

Text

”Jag tror inte att vi får någon jättestor brist på fyrverkeripjäser”, säger Martin Hildeberg på Sveriges Pyroteknikbranschförbund. Foto: Terje Bendiksby.

Bild: TT

Annons

Redan i våras kom det rapporter om globala följder av coronapandemin med containerbrist, försenade skeppsleveranser, skenande fraktpriser och allmän varubrist i butikerna. Inför det stundande nyårsfirandet har obalansen även stökat till leveranserna av pyrotekniska produkter från bland annat Kina.

– En del av våra medlemsföretag har drabbats av förseningar, så det finns en viss varubrist. Några har kompenserat bristen genom att köpa in varor direkt från exempelvis Nederländerna. Men det har ändå varit kämpigt och osäkert med extra arbete för aktörerna i branschen, säger Martin Hildeberg, styrelseledamot i Sveriges Pyroteknikbranschförbund som samlar landets största importörer av fyrverkeripjäser.

Annons

I vanliga fall skeppas så gott som alla fyrverkeriprodukter till både Sverige och Norge av rederijätten Maersks containerfartyg med anlöp i Göteborgs hamn. På sistone har dock frakterna haltat betänkligt. Numera är det svårt att få tag på lediga containrar och hamnkapaciteten har minskat i Asien och Europa. Långväga containrar blir stående i Hamburg och Rotterdam där godset lastas om till mindre fartyg för vidare skeppning till skandinaviska hamnar. Men det är ont om båtar.

Annons

– Fraktpriserna har blivit astronomiskt höga med enorma påslag, och allt strul i hamnarna och fartygsbristen gör att leveranserna tar längre tid. Det finns fartyg som borde anlöpt Sverige för en månad sedan men som fortfarande är fast i Hamburg eller Rotterdam, säger Martin Hildeberg.

Han utesluter inte att den speciella bristsituationen kan locka säljare till att saluföra äldre partier fyrverkerier som blivit över från tidigare försäljningsår.

– Det är dock inget större problem, de allra flesta gamla partierna har redan sålts eller destruerats. Däremot har vi ett större problem med att folk köper pyroprodukter via internetbutiker i östländer, bland annat kraftiga smällare som är förbjudna i Sverige, säger Martin Hildeberg.

Utan att förringa alla utmaningar i leveransleden anser han samtidigt att det inte är någon fara för nyårsfirandet, att det finns gott om fyrverkeripjäser på marknaden.

– Hotet är överdrivet. Jag tror att butikerna har cirka 90 procent av allt de ska ha, så det finns grejer så det räcker även om återförsäljarna i slutändan kanske säljer slut på sortimentet. Jag tror helt enkelt inte att vi får någon jättestor brist på fyrverkeripjäser.

Förutom engagemanget i Sveriges Pyroteknikbranschförbund är Martin Hildeberg också ägare och vd för Göteborgs Fyrverkerifabrik som svarar för de kommunfinansierade fyrverkerishowerna i bland annat Malmö och centrala Ängelholm. I Malmö bjuds det på två nyårsfiranden: Dels Barnens nyår på Stortorget med ett barnanpassat fyrverkeri klockan 17, dels ett större fyrverkeri vid tolvslaget som i år skjuts upp från Nyhamnen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan