Annons

Annons

Annons

Nyår

Hundägare flyr till skogs för att fira nyår

I en gammal hästhage i Persköp firar man nyår på ett lite annorlunda sätt. Och många av nyårsfirarna är fyrbenta vänner.

Text

Långt bort från Malmös nyårsraketer spenderar Marcus Grahn, Coleen Rosario och hunden Cindy nyår.

Bild: Sven-Erik Svensson

Annons

Ett par dagar före nyår har flera husbilar redan anlänt till Persköps Ställplats. Här ska man tillbringa nyårshelgen. Vid en liten husbil träffar tidningen Marcus Grahn och Coleen Rosario med hunden Cindy från Malmö. De blev med husbil i våras och ska spendera de kommande dagarna här.

– De säger alltid att man börjar med en liten husbil, sen inser man sitt misstag och köper en större, skrattar Marcus Grahn.

Hunden Cindy har han haft i tretton år och redan på sin första nyårsnatt lyckades hon åla sig ur selen och sprang iväg. Först flera timmar senare hittades hon livrädd vid motorvägen.

Marcus Grahn har spenderat nyårsnätter på hotell med hunden Lucy, eftersom hon är rädd för fyrverkerier. Här syns de på bild tillsammans med Coleen Rosario.

Bild: Sven-Erik Svensson

Annons

Annons

– Hon är jätterädd för fyrverkerier sedan dess. Genom åren har jag tagit in på hotell över nyår långt ifrån där de smäller, eller suttit i garderoben med henne, berättar Marcus Grahn.

– Jag har aldrig festat på nyår sedan dess. Cindy är viktigare.

Och de är långt ifrån de enda hundägarna som väljer att spendera nyår långt ifrån stan. Ställplatsen är fullbokad så när som på två platser inför helgen och de allra flesta av besökarna är just hundägare.

– 95 procent av alla som kommer hit över nyår är hundägare, säger Dan Evysson, som spenderat varje nyår sedan 2017 här.

Det blir ytterligare ett nyår i Persköp för Landskronaparet. Från vänster: Dan Evysson, Elis, Eva Malmros och Miró.

Bild: Sven-Erik Svensson

Han och frun Eva Malmros bor i Landskrona och med sig till nyårsfirandet har de hundarna Elis och Miró.

– De kastar in smällare på gården och det låter för jävligt. Jag är trött på det! Det borde finnas särskilda platser som man bara får skjuta på och tillstånd borde krävas redan när man köper raketer, säger Dan Evysson.

– Elis bryr sig inte så mycket om raketer men Miró är maniskt rädd. Han bokstavligen klättrar på väggarna när de smäller, säger Eva Malmros, och fortsätter:

– Man kan nog träna det lite, men är de rädda så är de.

Dan Evysson är trött på att det smälls mycket hemma i Landskrona. Elis tittar ut från husbilen.

Bild: Sven-Erik Svensson

Annons

Annons

I stort sett samtliga platser är uppbokade på Persköps Ställplats. Från vänster: Dan Evysson, Axa och Åke Bergh

Bild: Erik G Svensson

En ny husbil har nyss anlänt till den före detta hästhagen som utgör ställplatsen. Det är Birgitta och Åke Bergh, även de från Landskrona, med hunden Axa.

– Hon (Axa) tar väl det ganska bra, men förra året lade grannen en stor fyrverkeritårta och det var väl inte så uppskattat. Det känns onödigt att vara hemma när man kan vara här, säger Birgitta Bergh.

Birgitta och Åke Berg från Landskrona har nyss anlänt.

Bild: Sven-Erik Svensson

Sommarens glasskiosk är numera ett tomtehus.

Bild: Sven-Erik Svensson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan