Annons

Annons

Annons

Nyår

Så firar världen in det nya året

För ett år sedan hoppades människor världen över på att kunna vända blad och lägga pandemin bakom sig. Så blev inte fallet.

Pandemin har lagt sordin på mycket av festligheterna, men på många håll firas ändå det nya året in.

Text: 

Det nya året firas in på stranden Copacabana i brasilianska Rio de Janeiro.

Annons

En ny amerikansk president, historiens första OS utan publik och krossade förhoppningar om demokrati i Afghanistan, Myanmar och Hongkong. För de flesta jordbor har ändå pandemin fortsatt att vara det som dominerat det gångna året.

Vid klockan 9 på nyårsdagens morgon, svensk tid, tog USA:s västkust steget in i 2022. Stigande smittotal lade emellertid sordin på firandet. San Francisco ställde in sitt traditionsenliga fyrverkeri medan den årliga konserten i Los Angeles Grand Park genomfördes utan publik.

Firande utan flaggviftande

Japans kejsare Naruhito höll sitt nyårstal via video framför ett bonsaiträd för andra året i rad, i kontrast till de flaggviftande folkmassor som vanligtvis firar in nyåret framför kejsarpalatset i Tokyo.

Annons

– Genom att värdesätta kontakterna mellan människor mer än någonsin, dela vår smärta och stödja varandra, hoppas jag från djupet av mitt hjärta att vi kommer att övervinna dessa svåra tider, sade kejsaren enligt AP.

Annons

Traditionsenligt fyrverkeri i Sydney.

Spektakulärt i Sydney

När länder världen över nu ringer in 2022 har den nya omikronvarianten och rädsla för smittspridning fått en lång rad städer att ställa in eller kraftigt begränsa nyårsfirandet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Först att skåla in tolvslaget – klockan 11 på nyårsafton svensk tid – blev Line Islands i Stilla havet, som huvudsakligen tillhör Kiribati. Först 26 timmar senare har 2022 gjort sitt inträde på hela jorden, då klockan slår om på de obebodda Baker-Howland-öarna.

Miljonstaden Sydney i Australien sköt upp ett traditionsenligt och maffigt fyrverkeri vid det världsberömda operahuset vid tolvslaget, som inträffade klockan 14 på nyårsafton svensk tid. Till skillnad från i fjol tilläts tiotusentals åskådare i år, trots kraftig smittspridning i staden. Förutom att en del bar munskydd var det inte mycket som påminde om pandemin när folk flera timmar före tolvslaget vallfärdade till parker, kajer och utkiksplatser i väntan på att få njuta av spektaklet.

Nyårsraketer i Moskva.

Restriktioner på Röda torget

I Moskva lyste raketer upp natthimlen. På grund av restriktionerna var Röda torget tomt och åskådarna fick följa fyrverkerierna en bit bort.

Annons

Annons

I Dubai samlades mängder av människor utanför Burj Khalifa, världens högsta byggnad, för att se ett spektakulärt fyrverkeri.

I Paris ställdes de offentliga fyrverkerierna vid Champs Élysées in och poliser patrullerade gatorna i jakt på personer som bröt mot munskyddskravet. Till skillnad från förra nyårsfirandet kunde åtminstone Parisborna fira på stan i år, även om barerna tvingades att stänga klockan 02.

Tivoli i Köpenhamn valde att göra det – i eget tycke – bästa av situationen när man tvingades stänga, genom att ordna ett hejdundrande fyrverkeri med fler än 5 000 pjäser.

– Det är exceptionellt stort jämfört med vad det brukar vara. Vi har fått skjuta några kraftigare luftbomber eftersom Tivoli har stängt, sade den fyrverkeriansvarige Troels Hymøller till DR under nyårsaftonen.

Baluns i Belgrad

Serbien gick mot strömmen i Europa och tillät stora folksamlingar utomhus. Flera timmar innan tolvslaget fylldes huvudstaden Belgrads gator av festsugna människor. Omkring 100 000 människor har kommit till staden under helgen, enligt tv-stationen RTS.

Restriktionerna släppte i Sydafrika, och människor firade in nyåret i bland annat Johannesburg.

Belgrads ställföreträdande borgmästare Goran Vesic säger att han är stolt över de tusentals människor som är ute på gatorna, skriver AP.

Nyårsyra i New York

Omkring 15 000 personer deltog i det traditionella firandet på Times Square i New York. En stor skillnad jämfört med förra året då bara en handfull gäster hade bjudits in, men långt ifrån de fler än 50 000 som brukar fira på den världsberömda platsen.

Annons

– Jag älskar att vi kan fira. Att se alla kändisar, konfettin, lamporna, det är det mest fantastiska, säger Wendy Kahn, som rest till New York från New Orleans, till The New York Times.

Annons

Många på plats, men färre än det brukar, vid Times Square i New York.

Rullade hatt i Rio

I Rio de Janeiro, där uppemot tre miljoner människor brukar samlas på Copacabana för att fira, gick festligheterna av stapeln enligt plan, där människor i skenet av fyrverkerier dansade på stranden.

I Sydafrika, där omikronvarianten först upptäcktes i november, blev det en hel del festande sedan utegångsförbudet tagits bort efter det att antalet nyupptäckta fall minskat kraftigt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan