Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Alliansen har gjort att Skåne klarat pandemin sämre än de flesta andra regioner.”

Situationen i den skånska sjukvården är lika orimlig som ohållbar, skriver Henrik Fritzon, gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den skånska sjukvården är på många sätt bra, men det är också tydligt att det är medarbetarna som får den att fungera. Inte med hjälp av den politiska ledningen, utan trots den politiska ledningen och dess sparkrav, ständiga revirstrider med staten och okloka och dåligt beredda beslut, skriver Henrik Fritzon.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Coronapandemin har inneburit den största utmaningen för skånsk sjukvård i modern tid. Men samtidigt står det klart att det sätt som alliansen styrt Region Skåne gjort att Skåne klarat pandemin sämre än de flesta andra regioner.

Läget i skånsk sjukvård är nu mycket allvarligt. Medarbetarna är utmattade, tillgängligheten låg, köerna långa och nya sparpaket väntar i år.

Skåne har under pandemin halkat efter i tillgänglighet jämfört med övriga landet. Det gäller både allmän tillgänglighet på vårdcentraler och sjukhus och det som hör till pandemin, till exempel möjlighet till testning och vaccinationer.

Alliansen har försämrat hanteringen av pandemin genom illa genomtänkta beslut och en ständig dragkamp med staten. En sådan dragkamp gjorde att Region Skåne halkade efter i testningarna.

Annons

Annons

Regionstyrelsens ordförande, moderaten Carl Johan Sonesson, förklarade att han inte ansåg att det var regionens ansvar att i stor utsträckning testa allmänheten. Effekten blev att Region Skåne under den första covidvågen 2020 låg i botten bland regionerna vad gäller antal tester per capita. Coronakommissionen har kallat denna dragkamp ett haveri och slagit fast att regionerna har ansvaret för testningarna.

Särskilt beklämmande är att det nu också står klart att det finns ett samband mellan få tester och fler döda. En underlagsrapport till Coronakommissionen drar efter noggrann statistisk analys slutsatsen att ”de regioner som har haft mer utbyggd och omfattande testning vid en given smittspridning i samhället har haft färre dödstal och sjukhusinläggningar”.

Även vaccinationsprocessen har kantats av problem i Skåne. Det hänger till stor del ihop med att alliansen beslöt att privatisera vaccinationerna av den breda allmänheten. Ansvaret gavs till sexton olika aktörer som inte samordnades på ett rimligt sätt.

Resultatet blev dålig geografisk täckning, bokningskaos och lägre vaccinationstäckning. Skåne har hela tiden legat under vaccinationstäckningen i jämförelse med övriga riket.

Pandemin har också lett till längre operationsköer i hela landet. Men köerna har vuxit mer i Skåne än annorstädes. Skåne presterar nu sämre på tre av fyra områden som mäts enligt den nationella vårdgarantin. Bara varannan patient opererades eller åtgärdades inom vårdgarantin i november, och fler än 12 000 patienter har väntat längre än tre månader.

Annons

Det är också svårare i Skåne att komma fram på telefon till vårdcentralerna än i övriga landet, liksom att få tid till besök på sjukhus. Inte heller följs de på medicinsk grund satta tidsgränserna för cancersjukvården. För en del cancerformer är måluppfyllelsen extremt låg. För cancer i urinvägarna fick under förra årets första 10 månader bara 3 procent av patienterna vård inom de uppsatta tidsgränserna.

Annons

Bakom siffrorna finns vanliga människor som inte kommer fram när de ringer sin vårdcentral; som får vänta i månader och i vissa fall år på en ny höftled; som inte får komma till barn- och ungdomspsykiatrin i rimlig tid; som med oro får vänta långt mer än vad vårdgarantin föreskriver på att få en hudfläck undersökt; som med cancer i kroppen inte får den behandling som de borde.

Varför det är så har sannolikt många olika orsaker, men en av de viktigaste är att alliansen, som styr Region Skåne sedan 2018, upprätthållit sparkrav på de skånska sjukhusen på över 900 miljoner kronor per år under pandemin. I år väntar nya sparkrav på de skånska sjukhusen på uppemot en miljard kronor.

Situationen i den skånska sjukvården är lika orimlig som ohållbar. Människor som bor i Skåne har rätt att kräva bättre tillgänglighet. Därför gör vi socialdemokrater vårdköerna till vårt främsta vallöfte: köerna ska kortas och får vi väljarnas förtroende i valet ska varenda sten vändas så att Skåne blir den första region i landet som uppfyller vårdgarantin till 100 procent. För att det ska bli möjligt måste nedskärningarna upphöra. Det går inte att år efter år kräva uppemot en miljard i besparingar i sjukvården – och samtidigt begära av sjukvårdens medarbetare att de ska korta köerna.

Annons

Istället ska vi göra stora riktade satsningar på cancersjukvården, anställa mer personal på vårdcentralerna så att den som ringer kan komma fram, och få till en överenskommelse med staten om att utbilda fler läkare och sjuksköterskor.

Den skånska sjukvården är på många sätt bra, men det är också tydligt att det är medarbetarna som får den att fungera. Inte med hjälp av den politiska ledningen, utan trots den politiska ledningen och dess sparkrav, ständiga revirstrider med staten och okloka och dåligt beredda beslut.

Skåningarna och den skånska sjukvården förtjänar en bättre politisk ledning. Det ansvaret är vi socialdemokrater beredda att ta.

SKRIBENTEN

Henrik Fritzon, gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy