Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionÄngelholm

Aktuella frågor
”Förhoppningsvis blir det annorlunda i årets val.”

Vi förstår att det blågröna styret i Ängelholm vill peka finger mot Socialdemokraterna eftersom det är det enda parti som tydligt säger att kejsaren är naken, skriver Lars Nyander (S), oppositionsråd.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är inte själva Pyttebron, utan grönområdet i sin helhet som vi socialdemokrater vill bevara, skriver Lars Nyander (S).

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Valfrihet är ett av de mest slitna och missbrukade ord som används när de blågröna partier som styr Ängelholm (Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet), ska försvara de privatiseringar som skett i kommunen.

De kommunala alternativen minskar inom äldreomsorgen, inte för att invånarna har valt det, utan för att de blågröna partierna har lagt ner ett antal platser och ersatt dem med privata utförare. Hur kan det utgöra en valfrihet för den invånare som behöver en plats på ett särskilt boende? Det finns ju inte ”valfrihet” att alltid kunna välja en kommunal plats. Det är inte valfrihet för något annat än de privata vårdbolagen, som kan välja att få utdelningar på miljonvinster gjorda på skattepengar.

Annons

De blågröna partierna hävdar att Socialdemokraterna går emot regeringen (Aktuella frågor 16/12). Men att privata vårdbolag som inte klarar sitt grunduppdrag ska få bonus, extra statsbidrag, kan omöjligt vara regeringens avsikt.

Annons

Ängelholms kommun ska inte skriva blanka checkar, ge omfattande bidrag utan krav på motprestation, till privata vårdbolag. Om kommunen ska skjuta till pengar så ska varenda krona gå till kvalitetshöjande insatser som mer personal.

På grund av låg bemanning har privata vårdbolag i Ängelholm svårt att klara sitt grunduppdrag: att erbjuda särskilt boende och ombesörja de behov som människor där har.

Den blågröna politiska majoriteten i Ängelholm skapar en snedvriden konkurrenssituation med ett otydligt ersättningssystem, där de som vunnit offentligt upphandlade uppdrag får en extra ersättning som kan plockas ut i vinst.

Klarar inte vårdbolagen sitt uppdrag utifrån den ersättningsnivå som avtalats via upphandling med kommunen är det inte rimligt att de får ett extra bidrag.

Vi socialdemokrater har också svårt att förstå hur Miljöpartiet resonerar kring Pytteleden. Det råder inget tvivel om att stadsnära grönska är avgörande för människors hälsa. Det är också givet att en ringled tar mer mark i anspråk än att asfaltera en väg rakt genom staden. Men att välja att offra den stadsnära grönskan för en trafikled är för oss en gåta. En ringled tar självklart mer mark i anspråk, men gör också att det uppstår mindre skada för dem som bor i stadens kärna.

Annons

I tätbebyggda områden är grönska och träd värt mer än på andra platser eftersom det är svårt att ersätta. En stad blir inte bättre än sina gröna områden och det är det Klippanvägens förlängning handlar om. Det är inte själva Pyttebron, utan grönområdet i sin helhet som vi socialdemokrater vill bevara. Det handlar om ett promenadstråk där grönskan är påtaglig, det handlar om att minska utbredningen av buller, det handlar om att kunna gå utanför dörren och ta en promenad eller en jogging- eller cykeltur.

Annons

Pyttebron är en viktig symbol för grönområdet men för många Ängelholmare är det förlusten av det som är det avgörande för att de vill behålla bron. Det förstår Socialdemokraterna. Varför förstår inte Miljöpartiet det?

Vi förstår att det blågröna styret vill peka finger mot Socialdemokraterna eftersom det är det enda parti som tydligt säger att kejsaren är naken. Privatiseringarna har inte lett till valfrihet eller en högre kvalitet och Klippanvägens förlängning är inte något annat än ett kostsamt prestigeprojekt som åsidosätter den demokratiska ordningen, framför allt genom att inte följa den folkomröstning som skett. Men också genom att inte ha gjort det till en kommunal valfråga 2018. Förhoppningsvis blir det annorlunda i årets val.

SKRIBENTEN

Lars Nyander (S), oppositionsråd i Ängelholm.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy