Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Hög tid att väcka de som lever som om pandemin inte finns

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Om vi hade velat skydda de sköra i samhället, om vi hade velat rädda en vård som går på knäna, ja då hade det exempelvis inte sett ut som det gjorde på mellandagsrean med fullt av människor. Det skriver Susanna Eriksson Lindberg.

Annons

Radiotystnaden är påtaglig från den svenska regeringen samtidigt som pandemin okontrollerat skenar i Sverige. När detta publiceras hoppas jag att regeringen och myndigheterna har vaknat ur sin dvala efter deras jul och nyårslov, även om de då har vaknat alldeles för sent. När Andersson, Hallengren och Tegnell har vaknat måste de väcka de stora delarna av sitt folk som i mångt i mångt och mycket lever som om pandemin nästan inte fanns. Om vi hade velat skydda de sköra i samhället, om vi hade velat rädda en vård som går på knäna, ja då hade det exempelvis inte sett ut som det gjorde på mellandagsrean med fullt av människor som trängdes, inomhus. Hade vi tagit pandemin på allvar hade vi alla burit ffp2-masker (som hela publiken bar på nyårskonserten från Wien) i alla inomhusmiljöer, förutom i våra hem.

Annons

Annons

Kanske det inte handlar om att vilja ta pandemin på allvar och agera utifrån det? Kanske det istället handlar om en regering och en folkhälsomyndighet som hela tiden spelar ner pandemin, är senfärdiga och gör för lite? Hade de varit mer tydliga, hade de kunnat erkänna felbedömningar i stället för att låta prestige gå före liv, ja då hade vi med all säkerhet haft en mycket mer medveten befolkning som avstått mellandagsrean, som vaccinerat sig mera, som testat sig mera och som burit munskydd eller ännu bättre ffp2-masker.

En konsekvens av regeringens och myndigheternas nedtoning av pandemin plingade till i min mobil idag. Det var från min lokala hjärt- och lungförening som inbjöd till träff den 19 januari, inomhus. Det stod ingenting om munskydd, vaccinpass eller andra smittskyddsåtgärder. Att i detta läge med den stora smittspridningen som vi nu har bjuda in människor med hjärt- och lungsjukdomar, varav majoriteten är äldre personer kan få ödesdigra konsekvenser och det är ett resultat av de signaler och just nu även radiotystnad från regeringens och folkhälsomyndighetens sida.

Jag önskar att de vill vara mera tydliga! Jag önskar att Tegnell kunde säga att han ändrat sig angående munskydd och att han nu starkt rekommenderar dessa.

Om inte regering och folkhälsomyndigheten blir mer tydliga kommer det få långtgående konsekvenser för vården i Sverige, för lång framtid. Jag är enormt orolig över vården och över hur vårdpersonalen ska orka. Jag är orolig över att människor i väntan på vård blir sämre, att människor dör i väntan på vård. För med den belastning som covid-19 innebär i vården så finns det inte plats för alla. Sverige har lägst antal disponibla vårdplatser i hela EU och bland OECD-länderna är det bara Mexiko och Chile som har färre platser. https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2018/01/fortsatt-minskning-av-disponibla-vardplatser-i-sverige/

Annons

Annons

Det går inte att diskutera bort, Sverige måste få mer vårdplatser! Och i väntan på det måste vi alla hjälpas åt att rädda vården och att rädda liv! Och det gör vi bland annat genom att vaccinera oss, vaccinpass, munskydd/ffp2-masker, distansundervisning på högskola och universitet, smittskyddsåtgärder i grundskolan och gymnasiet, jobba hemma de som kan, öka testningen i samhället, testa vårdpersonal varje dag och en mycket viktig pusselbit, att regering och myndigheter blir mer tydliga, snabba och skarpa!

Susanna Eriksson Lindberg

Helsingborg

Patient i riskgrupp

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy