Annons

Annons

Annons

Ängelholm

De fick hjälp som nyanlända – nu ger de tillbaka

Marwa Okla och Majd Alden Matar kom till Sverige som flyktingar från Syrien. Hjälpen de fick som nyanlända av föreningen Agera betydde mycket för dem. Idag hjälper de andra på samma sätt.

Text

I föreningen Ageras källarlokal hjälper alla till. Från vänster: Marwa Okla tillsammans med barnen Jasmine Matar, 5 år, och Almas Matar, 3 år, sedan Katinka Husberg, Viviann Nilsson och Majd Alden Matar.

Bild: Tom Wall

Annons

Sedan nästan exakt fem år tillbaka håller den ideella föreningen Agera till i källaren i en trävilla på Valhall Park. Föreningen bildades mitt under flyktingströmmen 2015 och hotades efter ett par år av nedläggning, men har lyckats hålla sig flytande. Här lämnas kläder, leksaker och husgeråd in för att sedan skänkas bort till de som mest behöver.

Två av dem som fått mycket hjälp av föreningen är Marwa Okla och hennes man Majd Alden Matar. De kom som flyktingar från Syrien, han 2015 och hon 2016. De bodde sedan på det numera nedlagda asylboendet i samma område och hämtade ofta saker de behövde i källarlokalen.

Annons

– Vi fick mycket hjälp, och därför vill vi ge hjälp, säger Majd Alden Matar.

Marwa Okla berättar att de även hjälper till som tolkar.

– Vi kan engelska så vi översätter och berättar vad det är man behöver, säger hon.

Annons

– De har bägge två varit väldigt behjälpliga som volontärer och tolkar, bekräftar Katinka Husberg, som är ordförande i föreningen.

Förutom att hjälpa till i källaren pluggar Marwa Okla på Högskolan i Halmstad.

– Jag ska bli grundskolelärare, och har precis börjat plugga, säger hon.

Även Majd Alden Matar utbildar sig, men till undersköterska. Han poängterar att det inte bara är viktigt att hjälpa till, utan också att saker återanvänds.

– Många av dem som kommer in och lämnar grejer säger att det är bra att sakerna kommer till användning, säger han.

– Vi lever i ett slit och släng samhälle, säger Katinka Husberg.

– O ja, många gånger sitter prislappen kvar i kläderna vi får in, säger Vivianne Nilsson, som är ytterligare en av de cirka 15 volontärer som varit aktiva i föreningen under pandemin.

Majd Alden Matar påpekar att det förutom att hjälpa till även, även är viktigt att saker återanvänds. Bredvid honom står Viviann Nilsson.

Bild: Tom Wall

Pandemin har tvingat föreningen att endast hålla öppet till förbokade besök för ett mindre antal personer åt gången.

– Alla besök måste förbokas, och just nu är det fullbokat hela januari och en bit in i februari, säger Katinka Husberg.

Föreningen hjälper även andra föreningar och hjälporganisationer. I början av december hölls till exempel en julloppis.

– Vi fick strax över 2000 kronor och allt skänkte vi till Operation Smile, en hjälporganisation som opererar barn med läpp-, käk- och gomspalt i Afrika, säger Katinka Husberg.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan