Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Du känner säkert igen den här typen av personer

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ingrip vid alla typer av förseelser: Buskörning, trottoarcykling, nedskräpning, skadegörelse och annat som i praktiken är inte är kriminellt i Sverige i dag, menar insändarskribenten.

Annons

Är den svenska brottsbekämpningen på helt fel spår?

I Sverige är många övertygade om att det är socioekonomiska faktorer som gör att man begår brott och att det bästa sättet att komma till rätta med detta är att öka diverse bidrag och stöd samt genom så kallat förebyggande arbete (samtalsterapi, korvgrillning etcetera)

Tänk om vi är helt fel ute!

Annons

Tänk om det förhåller sig så här:

Det är personligheten som avgör om en person blir brottsling eller inte. Det är främst utåtagerande, framåt personer med stort självförtroende som hela tiden testar gränser och förflyttar sig steg för steg mot ökad kriminalitet. Dessa finns i alla socioekonomiska grupper.

Du känner säkert igen dessa personligheter i vår offentliga miljö. De markerar på alla möjliga sätt hur de står över våra normer. Ställer bilen med varningsblinkers överallt, kör mot enkelriktat, kör EU-moppar i 50 på gångbanorna, mobbar, slänger fimpar och annat skräp omkring sig med en överlägsen min. Dessa brott beivras i stort sett aldrig och sakta flyttar dessa individer fram sitt ego steg för steg.

Annons

Alltför många har tagit så många steg att de redan i 17-årsåldern är i de närmaste fullblodspsykopater, fullt kapabla att avrätta, hånskratta åt polisen och en förtvivlad socialtjänst som skall försöka tala dem till rätta. Eftersom de ”lyckas” får de mängder av beundrare, inte minst bland yngre samt av det motsatta könet.

I New York bestämde man för ett 15-tal år sedan att vända på pyramiden. All form av kriminalitet lagfördes och bestraffades direkt, alltså även småbrott som cykelstölder, snatteri med mera. Detta gav resultat. På några år hade man fått ned brottsligheten väsentligt, förmodligen därför man stoppade många brottskarriärer i tid, innan alltför många gränser passerats. Det är kanske så nyrekryteringen bäst kan hindras.

Annons

Vi behöver då också helt ändra målsättningen för Polismyndigheten. Låt andra aktörer syssla med att förebygga brott.

Ingrip vid alla typer av förseelser: Buskörning, trottoarcykling, nedskräpning, skadegörelse och annat som i praktiken är inte är kriminellt i Sverige idag. Då kanske vi slipper hamna i ett läge där Polismyndigheten tvingas lägga i stort sett alla resurser på de grövsta brotten. Dessutom blir i de allra flesta fall dessa brottslingar återfallsförbrytare som belastar rättsväsendet om och om igen.

Vi måste helt tänka om och testa nya utgångspunkter om vi skall återgå till att bli den rättsstat de allra flesta av oss längtar efter.

Söderbo

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy