Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionHelsingborg

Aktuella frågor
”Hela Skåne tjänar på ett helt nytt lasarett i Helsingborg.”

Helsingborgs nya lasarett blir stilbildande för omdaningen av skånsk hälso- och sjukvård, skriver Anders Lundström (KD), regionråd och ordförande för lasarettet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det nuvarande lasarettsområdet i Helsingborg har funnits sedan 1879. Det har byggts om och till i flera omgångar, skriver artikelförfattaren.

Bild: Anders Malmberg

Annons

I år ska Region Skåne ta fram ett koncept för hur ett nytt sjukhus i Helsingborg ska se ut. Det blir det första nybyggda sjukhuset i Skåne på många år och är en historiskt stor satsning.

Nu skapas ett modernt, hållbart och framtidssäkert sjukhusområde, där god vård, bra arbetsmiljö, stor flexibilitet med möjlighet att växa över tid kombineras med ett akutsjukhus som är rustat för att möta framtidens krav.

Befolkningen ökar snabbt i nordvästra Skåne. Prognosen är att antalet invånare i år blir över 353 000. Nu behövs ett modernt akutsjukhus med psykiatri, högteknologisk vård, vårdavdelningar, mottagningar, laboratoriemedicin, servicefunktioner och teknik som ger möjlighet till utökande framöver.

Annons

Det nuvarande lasarettsområdet i Helsingborg har funnits sedan 1879. Det har byggts om och till i flera omgångar. Huvudbyggnaden planerades på 1950- och 1960-talen och färdigställdes 1975. Möjligheterna att fortsätta anpassa lasarettet på det sätt som krävs för framtiden är starkt begränsade. Det är därför Region Skåne har beslutat att planera för ett nytt lasarett i Östra Ramlösa.

Annons

Som ordförande och ytterst politiskt ansvarig för lasarettet i Helsingborg, stadens största arbetsplats, ser jag tre stora fördelar med att Region Skåne har lämnat ett tydligt besked om att Helsingborgs lasarett ska flytta. Det innebär att:

1. Personalen och patienterna slipper störande moment under en renovering. Genom ständiga omflyttningar har Helsingborgs lasarett haft stora problem. Att renoveringen av de befintliga lokalerna avslutas betyder att arbetsmiljön blir bättre och ökar tillgängligheten till operationer och andra åtgärder som patienterna behöver. Det betyder också att det är lättare att göra en ekonomisk planering som håller. Trots att det nu ska byggas ett nytt lasarett är inte de investeringar som hittills gjorts i det nuvarande lasarettsområdet förgäves. Det kommer att dröja minst tio år innan det nya lasarettet står klart.

2. Ett helt nytt sjukhus hanterar framtiden bättre. Möjligheterna för utveckling och förändring inom skånsk hälso- och sjukvård blir större i Östra Ramlösa än om lasarettet hade funnits kvar på sin nuvarande plats. Svensk och skånsk sjukvård står inför stora förändringar under de närmaste 10–20 åren och nya lokaler gör förändringen enklare och smidigare än om den befintliga byggnaden hade renoverats.

Annons

3. Tillgängligheten blir bättre. Med Helsingborgs lasarett i Östra Ramlösa förbättras tillgängligheten avsevärt för hela nordvästra Skåne. Närheten till E6/E20 och väg 111 gör också att insatstiderna för akutsjukvården kan kortas. Hela Skåne tjänar på att Helsingborg får ett helt nytt lasarett som blir stilbildande för omdaningen av skånsk hälso- och sjukvård.

Annons

Redan för mer än 60 år sedan planerade landstinget för ett nytt lasarett i utkanten av Helsingborg, men politiska låsningar mellan kommun- och landstingspolitiker omöjliggjorde en flytt då. Idag har Region Skåne och de skånska kommunerna en gemensam vision om hur en förändring möjliggör att Helsingborgs lasarett förblir hela nordvästra Skånes nod för akut och avancerad sjukvård.

Den skånska sjukvården är bra på många sätt, men Allians för Skåne vill alltid göra den bättre. Region Skåne behöver bygga, renovera och framtidssäkra vården på ett hållbart sätt redan nu och låt oss börja med Helsingborgs lasarett. Det förtjänar helsingborgarna och skåningarna efter många turer, bakslag och problem när det gäller lasarettets framtid.

SKRIBENTEN

Anders Lundström (KD), regionråd och ordförande för Helsingborgs lasarett.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy