Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Läget är allvarligt. Blixtinkalla försvarsberedningen.”

Det ryska hotet mot Ukraina och kraven på att länder i Rysslands närområde inte själva ska få göra säkerhetspolitiska vägval är den största utmaningen mot freden i Europa på mycket länge. Dagens oklara och känsliga läge kommer att bestå och det gör att Sveriges säkerhet måste stärkas, skriver Hans Wallmark och Pål Jonson, Moderaternas utrikespolitiske respektive försvarspolitiske talesperson.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Dagens oklara och känsliga läge i Europa kommer att bestå och det gör att Sveriges säkerhet måste stärkas, skriver artikelförfattarna.

Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Annons

Statsminister Magdalena Andersson (S) har genomfört sin utlovade partiledaröverläggning kring svensk säkerhetspolitik efter den ryska upptrappningen. Samtalet skedde under onsdagseftermiddagen den 12 januari. Efteråt har det framkommit kritik både när det gäller form och innehåll. Ett ursprungligt kvartssamtal som drog ut till en timma är inte tillräckligt. Oron i omvärlden består. I dagarna har bilder publicerats på ryska landstigningsfartyg som nu finns i Östersjön.

Moderaterna välkomnar att Magdalena Andersson kom oss till mötes och ordnade en partiledaröverläggning. Men det kan inte bara handla om att bocka av ett mötestillfälle.

Det ryska hotet mot Ukraina och kraven på att länder i Rysslands närområde inte själva ska få göra säkerhetspolitiska vägval är den största utmaningen mot freden i Europa på mycket länge. Riskerna för en militär urladdning kvarstår trots att Ryssland de senaste dagarna suttit ned med USA respektive Nato.

Annons

Annons

I Sverige krävs politisk dialog och breda lösningar för att stärka vårt lands säkerhet. Att blixtinkalla försvarsberedningen bör därför vara ett naturligt nästa steg.

Säkerhetsläget i Europa är utmanat och synnerligen allvarligt. Ryssland har under det gångna året vid flera tillfällen höjt det militära trycket mot Ukraina. Nu står över 100 000 ryska soldater vid landets gräns. Ryssland har dessutom ställt ultimativa krav på att Nato inte får utvidgas österut – något som påverkar såväl Ukrainas som Sveriges och Finlands självständiga säkerhetspolitiska vägval.

Sverige måste vara tydligt med att de ryska kraven är oacceptabla. De hotar fundamentet för den europeiska säkerhetsordningen där länder har rätt att göra egna självständiga säkerhetspolitiska vägval utan att behöva hotas av militärt våld eller intervention.

Ryssland har både 2008 i Georgien och 2014 i Ukraina visat att landet inte drar sig för att flytta på nationella gränser med hjälp av militär. Det gör att Sverige måste ta den uppkomna situationen på största allvar.

Försvarsberedningen är ett etablerat forum i svensk politik där alla riksdagspartier är representerade och där grunden läggs för svensk försvars- och säkerhetspolitik. Den bör omedelbart få i uppdrag att göra en översyn om de säkerhetspolitiska antagandena i rådande försvarsbeslut fortsatt är relevanta och om det behöver göras ytterligare förstärkningar av totalförsvaret. Det kan handla om vad som behöver göras i närtid för att stärka den operativa förmågan i försvaret här och nu, men även på längre sikt genom att till exempel lägga till nya åtgärder eller förstärka åtgärder som redan är beslutade.

Annons

Annons

Mer resurser måste kunna övervägas i ljuset av det allvarliga läget i Sveriges närområde. Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, bör därför få i uppdrag att redovisa till Försvarsberedningen vilka behov som finns och vilka åtgärder som kan vidtas.

Att försvarsberedningen får kompletterande uppdrag med anledning av större händelser som påverkar Sveriges säkerhetsläge har skett tidigare. Det skedde till exempel 2014 i samband med den ryska aggressionen mot Ukraina och annekteringen av Krim.

Det är både märkligt och beklagligt att EU:s roll är så begränsad i ett läge som det nuvarande. Särskilt med tanke på att Sverige inte är en part när Natos medlemmar samlas utan endast sitter med runt det europeiska sammanträdesbordet. Ryssland har ju valt att förhandla i olika konstellationer; med USA, Nato respektive Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.

Dagens oklara och känsliga läge i Europa kommer att bestå och det gör att Sveriges säkerhet måste stärkas. Försvarsberedningen måste därför omedelbart kallas in för att ta fram förslag som stärker landets försvarsförmåga.

SKRIBENTERNA

Hans Wallmark, Moderaternas utrikespolitiske talesperson.

Pål Jonson, Moderaternas försvarspolitiske talesperson.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy