Annons

Annons

Annons

Cykeltjuvarnas paradis

Liten risk för tjuvarna att åka fast

De är missbrukare, återfallsförbrytare och sågar upp ditt cykellås på sekunder. Sedan säljer de den till din granne. De flesta cykelstölder gör polisen ingenting åt.

– Utsatta områden, sprängningar, skjutningar och mäns våld mot kvinnor prioriteras före cykelstölder, säger Helsingborgs kommunpolis Johan Mangbo.

Text

”Det är allas ansvar att minska marknaden för stulna varor”, säger lokalpols Johan Mangbo.

Bild: Anders Malmberg

Annons

I flera månader har HD och Sydsvenskan granskat Skånes cykeltjuvar. Med hjälp av databasen Acta Publica har vi letat upp och läst de domar som handlar om cyklar i Skåne under 2020. Vi vet vilka de är. Vi vet hur de jobbar.

Vår granskning visar att cykeltjuvar löper liten risk att åka fast. Döms det ut böter motsvarar de ungefär förtjänsten när man säljer en stulen, begagnad cykel.

Nästan alla dömda är drogmissbrukare. Många är också påverkade när de begår brottet.

Cykelhandlare som HD och Sydsvenskan talat med lägger en del av ansvaret på politikerna. Marknadsplatser på nätet är en tydlig plats för häleri, påpekar exempelvis Ingrid Persson som äger Cykeldoktorn i Helsingborg.

Justitieminister Morgan Johanssons pressamordnare Sofie Rudh berättar för HD och Sydsvenskan att polismyndigheten samverkar med Facebook och andra aktörer för att förhindra just bedrägeri och häleri:

Annons

Annons

”Detta sker även på EU-nivå där man bedömer att man har större möjlighet till framgång mot de stora aktörerna. Samverkan med Blocket.se har gett effekt med ökad spårbarhet och fler ”flaggningar” vid misstänkt handel. Man strävar på samma sätt mot internationella aktörer men då genom samverkan på EU-nivå”.

Polismyndighetens tillförs också stora medel under nästa år för att öka förmåga inom IT-brott, berättar Sofie Rudh.

Inbäddat innehåll

I Helsingborg har antalet anmälda cykelstölder stigit under de senaste åren. De dyrare elcyklarna har blivit fler under den här perioden och väntas öka ytterligare. Lokalpolis Johan Mangbo rekommenderar alla cyklister först och främst ett riktigt grovt lås. Man har en skyldighet att skydda sina dyrbara ägodelar.

Hur jagar ni stulna cyklar?

– Brottet är svårutrett. Men ganska ofta anträffar vi stulna cyklar där vi anträffar annat stöldgods. Det händer att vi söker cykeltjuvar på nätet. Ofta blir vi kontaktade av allmänheten som funnit sin stulna cyklar med korrekt ramnummer och kanske en skada.

Vad får jag göra om jag till exempel hittar min stulna cykel vid Helsingborg C?

 Du får inte återta den. Vänta på polisen och försök få tag i den som har parkerat.

Kan det inte bli en ganska lång väntan?

– Vi har flera exempel på att vi kunnat reda ut cykelstölder just på det sättet.

Cykelstölder är inte ett prioriterat brott, vilket förklarar att så få fall klaras upp, förklarar Johan Mangbo. Polisen måste ständig prioritera sin verksamhet.

Annons

– Utsatta områden, sprängningar, skjutningar och mäns våld mot kvinnor prioriteras före cykelstölder. Det betyder inte att cykelstölderna är oväsentliga. En dyrare cykel är mer prioriterad än en billig. Vi har väldigt många saker att åtgärda i vår värld.

Annons

En cykelhandlare vi pratat med förordar att alla annonsörer skulle identifiera sig med bank-id. Vad tror du om det?

– Vi eftersträvar mer kvitton och identifierade personer. Jag vet inte om bank-id är rätt väg och det ligger inte i mitt uppdrag. Men ett högre mått av identifiering och spårbarhet bejakar vi. Att fastighetsägarna tänker på förvaringsmöjligheter är också en viktig fråga.

Risken för cykeltjuvar att åka fast på bar gärning är minimal. Cykelägare bör satsa på ett riktigt grovt lås, tipsar kommunpolisen.

Bild: Bengt Arvidson

HD:s och Sydsvenskans granskning visar att de flesta cykeltjuvar som döms samtidigt har begått andra brott, exempelvis stöld, häleri, narkotikabrott och brott mot knivlagen. Därför är det komplicerat att räkna ut det typiska straffet för en enstaka cykelstöld.

– Typiskt sett blir det en villkorlig dom om man är ostraffad och det är första gången, säger åklagare Johan Lengholm.

Han jobbar vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Stockholm som har specialansvar för stöldbrott. Det avgörande för straffet är framför allt hur dyrt stöldgodset är.

– En cykel för en tusenlapp kan ge från två veckors fängelse, medan en dyr tävlingscykel får högre straffvärde, säg två månaders fängelse, säger Johan Lengholm.

Utifrån straffvärdet mäter sedan domstolen ut påföljden.

Annons

I vår granskning är en vanlig påföljd 1 500 kronor i böter (30 dagsböter) eller två veckors fängelse.

• En 37-årig cykeltjuv döms för att han stjäl en cykel på Lunds central. Han är tidigare dömd 36 gånger. Nu får han två veckors fängelse för cykelstöld och brott mot knivlagen.

• En 30-årig kvinna döms i hovrätten. Eftersom hon är återfallsförbrytare får hon en månades fängelse. Men det mildras till böter på 1 500 kronor för att hon suttit häktad i flera månader för ett annat brott, som hon frias från. Och eftersom hon suttit längre än en månad betraktas böterna som avtjänade.

Annons

Många av tjuvarna behöver varken sitta i fängelse eller betala böter. Flera får skyddstillsyn med särskild föreskrift för att behandlas mot sitt drogmissbruk.

– Skyddstillsyn döms normalt ut om domstolen tror att det kan avhålla någon från fortsatt brottslighet, säger åklagare Johan Lengholm.

• En 20-årig man har flera stulna cyklar hemma. Han fälls för cykelstöld, häleri, häleriförseelse, narkotikabrott och brott mot knivlagen. Det sammanlagda straffet: skyddstillsyn.

Andra cykeltjuvar döms till långa fängelsestraff för exempelvis vapenbrott eller grov misshandel. Då påverkas inte strafflängden nämnvärt av att de samtidigt döms för cykelstöld. Stöldbrottet konsumeras av de grövre brotten.

Tjuvarnas favoritredskap är en batteridriven vinkelslip. I flera av de granskade fallen har de misstänkta en sådan i handen eller i väskan när de grips.

Brottet stöld är svårbevisat, visar domarna. De flesta dömda har erkänt. Utan ett erkännande krävs att brottet filmats eller att det finns ett vittne som tydligt sett stölden och kan peka ut tjuven. Några fall kunde bevisas genom att tjuvarna lämnat dna-spår när de begått inbrott.

Annons

En vanlig undanflykt för tjuvarna är att de lånat eller nyss köpt cykeln.

Under granskningen hör vi flera gånger berättelser och påståenden om organiserade stöldligor som kommer med skåpbil eller lastbil och stjäl många cyklar åt gången. För att sedan frakta iväg dem till en annan stad eller ett annat land. Men vi hittar inga belägg för att det finns ligor inriktade på masstöld av cyklar.

Bland de tjuvar som dömdes i Skåne 2020 finns ett enda exempel:

• Två utländska män stjäl tre cyklar som de lastar in i en skåpbil utanför Lerbergsskolan i Höganäs kommun.

Stefan Peijne är chef för brottssamordningen i polisens region Syd. Han känner inte till något fall med organiserade ligor som försöker ta stulna cyklar ur landet.

Annons

Däremot finns tjuvligor som fastnar när de ska köra över Öresundsbron eller ta färja från Skåne och har lasten full med allt från stulna maskiner till elektronik. Det händer att enstaka cyklar finns med i lasten, som i ett fall där fem rumäner stoppas i en större skåpbil i hamnen i Trelleborg på väg ut ur landet.

Fordonet är fullt av stöldgods: eldrivna verktyg, laddare, datorer, läsplattor, hörlurar, mobiltelefoner, datorskärmar, kameror och objektiv. Men också en damcykel, som har stulits på tågstationen i Kungsbacka.

– Jag kan dock inte säga att vi hör talas om det i en sådan omfattning så att det handlar om organiserade ligor inriktade enbart på cyklar, säger Stefan Peijne.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan