Annons

Annons

Annons

Vinter-OS Peking 2022

Landskrona-stjärnorna klara för OS: ”Varit drömmen hela vägen”

De skånska puckelpistbröderna Felix och Oskar Elofsson slogs om den sista OS-platsen – då kom beskedet att båda får åka till Peking.

– Detta har varit drömmen hela vägen, säger Oskar.

Text

Puckelpiståkarna Felix och Oskar Elofsson på besök hemma i Malmö i höstas.

Bild: Petter Arvidson

Annons

Felix Elofsson, 26, gjorde OS-debut för fyra år sedan i Sydkorea och slutade på en 24:e plats i puckelpist. Allt talade för att det var lillebror Oskar, 23, som skulle få chansen nu i Peking.

– Det har varit en rätt så strulig säsong. Jag har varit lite skadad och så har man missat lite på grund av corona, men jag hade ändå en femteplats som jag fick med mig från Frankrike och en fjärdeplats från förra året, så resultatmässigt låg jag bäst till, säger Oskar.

Trion Ludvig Fjällström, Walter Wallberg och Albin Holmgren från Åre SLK var uttagna sedan tidigare och den fjärde åkaren i puckelpist skulle spikas senare.

Så var olyckan framme för Albin Holmgren, som bröt ett ben i ena foten vid världscuptävlingen i Deer Valley, USA, och blir borta resten av säsongen.

Annons

Hans klubbkamrater från Åre får nu i stället sällskap till Peking av de skånska bröderna från Limhamn i Malmö och som tävlar för Landskrona Ski Club.

Annons

Felix Elofsson i OS i Sydkorea 2018.

Bild: Petter Arvidson

– Det är såklart väldigt tråkigt med Albin, men tyvärr så funkar idrotten så här. Man får ta de chanser man får, säger Felix Elofsson.

– Att få åka ihop är helt fantastiskt. Det var oerhört skönt och en dubbel lättnad på något vis. Detta har ju varit målet hela tiden den här perioden, att få uppleva ett OS ihop och få kriga ihop, fortsätter han.

Just nu är OS-truppen på träningsläger i Åre. Den 26:e januari bär det av till Kina. Förutom idrotten blir OS en kamp mot corona. Bröderna är fullvaccinerade och var dessutom nyligen sjuka med covid.

– Vi missade två tävlingar i Kanada efter jul, berättar Oskar.

Både jag och Felix har varit uppe på pallen så vi vet att kapaciteten finns där.

Som OS-debutant skulle man kanske tänka sig att Oskar Elofsson har en lite ödmjuk inställning till den största tävlingen av alla, men båda bröderna hymlar inte med att de åker till Peking för att slåss om medaljer.

– Vi har båda haft en lite trög säsong i år, men har ju varit i den absoluta toppen tidigare. Nu känns det som att mycket släpper från axlarna, så nu är det nog inget som ska kunna stoppa oss, säger Felix och fortsätter:

Annons

Annons

– Vi åker dit för att göra vårt allra bästa. Vi vet att det har räckt förut och det kan absolut räcka igen.

Oskar:

– Det är en chans man får, så man åker inte till ett OS bara för att delta, det är lika bra att försöka kriga sig hela vägen upp.

– Både jag och Felix har varit uppe på pallen så vi vet att kapaciteten finns där. Nu handlar det om att försöka få ut det bästa åket man har i sig när det betyder som mest.

Den svenska OS-truppen till Peking är redan större än den som tävlade i PyeongChang för fyra år sedan, då 110 idrottare ingick i den svenska truppen. Hittills har SOK gett klartecken till 114 namn.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan