Annons

Annons

Annons

Annons

Väder

Räddningstjänsten ökar bemanningen inför stormen

Det har varit en bitvis blåsig januari och än är det inte över. I dag väntas stormen Malik dra in över Skåne.

Trafikverket varnar alla bilister för flygande föremål och fler vilda djur på vägarna och räddningstjänsten ökar sin bemanning.

Johan Lorentzon, Yvonne Johansson och Erika Landt

Text

Lördagkvällen, natten och morgontimmarna ser ut att bli dramatiska. Nu varnar både SMHI och Trafikverket för stormens effekter.

Bild: Anders Malmberg

Annons

– Vägarna kommer att bli farliga med fallande träd och flygande föremål. Vi har viltstängsel som rasar så det är ökande risk för krock med djur, säger Annika Canaki, avdelningschef på verksamhetsområde Underhåll på Trafikverket i region syd.

Med vindbyar upp mot 30 sekundmeter kommer det att det blir stora bekymmer på vägarna, med kullfallna träd och föremål som skyltar, studsmattor och takdelar från lördagseftermiddagen och över natten mot söndagen, varnar Trafikverket.

Det är bråda dagar på jobbet för meteorolog Erik Höjgård-Olsen och hans kollegor på SMHI.

– Det är ett lågtryck som är på väg in västerifrån. I dag ligger det över Norska havet, säger han på fredagens förmiddag.

SMHI har utfärdat en orange varning för vind i Skåne, från klockan 15.00 på lördagen till klockan 12.00 på söndagen. De har också utfärdat en gul varning för högt vattenstånd längs kusten från norra Skåne ända ner till Malmö, från klockan 17.00 på lördagen till 22.00 på söndagen.

Annons

Annons

Vindarna väntas tillta på lördagseftermiddagen.

– Vi kan räkna med hårda vindbyar på 15–20 meter per sekund från lunch, och sedan fortsätter det att tillta. Under eftermiddagen blir det mycket hårda vindbyar i nästan hela Skåne med 20–25 meter per sekund.

Lördagkvällen, natten och morgontimmarna ser ut att bli dramatiska.

– Framemot kvällen ser det faktiskt ut som att vi kommer upp i stormstyrka i vindbyarna, från 25 och möjligen upp till 30 meter per sekund. Det ser ut att börja vid 19-tiden, består under under natten och vindstyrkan mattas egentligen inte förrän under söndag morgon, och då först i nordöstra Skåne, säger Erik Höjgård-Olsen.

I västra Skåne kan vi räkna med stormbyar fram till lunch eller tidiga eftermiddagen på söndag. Sedan mattas det av och ovädret drar vidare uppför ostkusten.

– Det som är besvärligt är att det blir stormbyar under så lång tid, säger Erik Höjgård-Olsen.

Temperaturen kommer att ligga på upp till ett par plusgrader nattetid och kring fem grader dagtid. Vi får räkna med ganska mycket regn på lördagen i samband med att ett nederbördsområde passerar, medan söndagen bjuder på klart väder.

Redan på fredagen påbörjade Räddningstjänsten Syd förberedelser inför stormen. Patric Nilsson, inre befäl, säger att de bland annat ökat bemanningen i Malmö.

– Utifrån de parametrarna vi har gör vi olika analyser hur vi kan påverkas. Vi väntar oss en ökad belastning på 112 samtal, säger Patric Nilsson.

Annons

Larmsamtalen som det kan bli många av är om översvämningar och fallande träd. Men på grund av att stormen även kan innebära fara för räddningspersonalen kommer räddningstjänsten behöva prioritera ärenden.

Annons

– I första hand prioriterar vi samhällsviktig verksamhet och där människors liv och hälsa är hotad, säger Patric Nilsson.

Även i nordvästra delarna av Skåne ökas bemanningen.

– Vi har kallat in extra personal, både internt och externt, säger Jonas Hemert, inre befäl vid Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Jonas Hemert säger att de inte enbart fokuserar på själva stormen, utan även vattenståndet. Enligt honom väntas vattenståndet höjas med 1,5 meter, och vågorna kan bli upp till tre meter.

– Det kan ställa till det en hel del, säger han.

Precis som Räddningstjänsten Syd, planerar även räddningstjänsten Skåne Nordväst att prioritera de ärenden som kommer in.

– Det som kan göras dagen efter gör vi dagen efter.

Fakta

När är det storm?

Enligt beaufortskalan är det hård vind när vindstyrkan är 13,9 meter per sekund eller mer. Storm börjar vid 24,5 m/s och om det blåser 32,7 m/s eller mer klassas det som orkan. Till sjöss heter det inte hård vind utan kuling.
Källa: SMHI

Till toppen av sidan