Malik drog in över Skåne på lördagseftermiddagen och har härjat under natten. Fram till den tidiga söndagsmorgonen var en orange varning för vind utfärdad, men SMHI kunde senare på söndagsmorgonen sänka varningsnivån till en gul varning.
– Vi är inte uppe på stormstyrka längre, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.
Den gula varningen gäller fram till klockan 12 på söndagen.
– Mitt på dagen börjar vinden successivt avta, men det fortsätter blåsa. I natt har vi svag vind igen, säger Moa Hallberg.
Blåsigast ser det ut att vara i västra Skåne, enligt Moa Hallberg.
Vid 12-tiden på söndagen tog SMHI bort den gula varningen för vind.
– Det är på avtagande och det är senare under kvällen och natten som det blir svag vind. De närmsta timmarna är fortfarande blåsigt, fast inte varningsnivå, säger Moa Hallberg.
Annons
Annons
Fakta
SMHI:s vädervarningar
SMHI har ett nytt system för vädervarningar. Istället för klass 1,2 och 3 använder man sig nu av färgerna gul, orange och röd, där röd är den allvarligaste graden.
Alla varningsnivåer i det nya systemet innebär att besvärligt väder kan leda till konsekvenser.
Källa: SMHI
Vid 23-tiden på lördagskvällen utfärdade även SMHI en orange varning för högt vattenstånd.
– Vi har ju haft högt vattenstånd längs Skånes västkust ända sedan igår. Det var som allra högst sent i går kväll i södra Halland och Öresund, säger Lisa Lind, oceanograf på SMHI.
Vid 06-tiden på söndagen hade vattenståndet ökat med över 100 centimeter på flera ställen längs västra kusten i Skåne, och att det väntas höjas ytterligare är något som räddningstjänsten håller koll på.
– Det är vattenståndet som vi är oroliga för nu, säger Jonas Hemert, inre befäl vid Räddningstjänsten Skåne Nordväst.
Den orangea varningen låg kvar fram till klockan 11 på söndagsförmiddagen och enligt SMHI väntades vattenståndet nå 120-140 centimeter och högsta nivån beräknades vara i Malmö, vid Öresunds inlopp, Laholmsbukten och Skälderviken.
Varningen klassades därefter ner till en gul varning, som beräknas ligga kvar till klockan 20 på söndagskvällen.
– Just nu ligger det mellan 110 och 120 centimeter, och lokalt kan det ligga lite högre, säger Lisa Lind på förmiddagen.
På grund av att det fortfarande är hårda vindbyar uppmanar räddningstjänsten att man inte ska ta sig ut i onödan.
Annons
– Man bör hålla sig inomhus och inte vara ute på vägarna och utsätta sig på fara, fram till lunch. Sen får man följa händelseutvecklingen, säger Håkan Månsson, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.
Annons

Enligt räddningstjänsten bör man fortfarande hålla sig inomhus på grund av blåsten. Här har träd fallit över parkerade bilar i Rönneholmsparken i Malmö.
Bild: Sally Wahlstedt
Varken Räddningstjänsten Syd eller Räddningstjänsten Skåne Nordväst har fått in några ärenden där personer har skadats i samband med stormen.
– Det har varit träd över vägar, byggnadsställningen som hänger löst, kranen i västra hamnen och mycket lösa plåtar. Men inget av dem har genererat personskada, säger Patric Nilsson, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.
På lördagen ställdes ett flertal tågsträckor runt om i Skåne in på grund av stormen Malik, och på söndagsmorgonen meddelade Skånetrafiken om ytterligare inställningar och förlängningar.
– Jag förstår att det kan vara frustrerande när stängningarna kommer slag i slag, säger säger Annika Canaki, avdelningschef på Trafikverkets underhåll i region syd, efter lördagens inställningar.
Tågtrafiken mellan Malmö och Köpenhamn ställdes in redan på lördagseftermiddagen, och under söndagsmorgonen förlängdes stoppet.
– Öresundsbrotrafiken hoppas vi få igång till klockan 10, men det finns inga garantier, säger Magnus Andersson.
Trafikverket hade synat de flesta banorna under söndagseftermiddagen, skriver Skånetrafiken.
De flesta linjerna för Pågatågen var igång igen mellan klockan 16 och 18 på söndagen. Linjen Malmö-Eslöv-Teckomatorp-Helsingborg och Ystad-Simrishamn kommer dock inte återupptas igen förrän på måndag.
Annons
Busstrafiken går generellt som planerat, men Skånetrafiken skriver på sin sajt att de förväntar sig att enstaka turer och linjer ställs in.
Fakta
Så här ser det ut i tågtrafiken:
Öresundståg:
Malmö-Helsingborg - trafiken beräknas återupptas söndag klockan 16.
Malmö-Halmstad/Göteborg - trafiken beräknas återupptas söndag klockan 16.
Malmö-Köpenhamn - trafiken beräknas nu gå som vanligt.
Malmö-Karlskrona - trafiken beräknas återupptas söndag klockan 16.
Malmö-Alvesta - trafiken beräknas återupptas söndag klockan 16 på söndag.
Alvesta-Kalmar - trafiken beräknas nu gå som vanligt.
Köpenhamn-Helsingör - halvtimmestrafik med stopp på alla stationer.
Pågatåg
Samtliga Pågatåg är inställda för tillfället och förväntas kunna köra igen klockan 16.00 på söndagseftermiddagen.
Tågersättande bussar
Skånetrafiken har för tillfället, med några få undantag, på grund av rådande väderleksförhållanden inte möjlighet att köra ersättningsbussar för inställda tågavgångar just nu.