Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Så kan ett centrum bli attraktivt för både lokalbefolkning och besökare

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

En bättre förståelse för stadskärnan som ekonomisk motor i samhället kan kräva ett nytt sätt för kommunerna att agera för att ge bränsle åt denna motor. Det skriver Dag Thulin.

Annons

Professor Johan Anselmsson har belyst hur butikskedjor i allt högre grad flyttar ut från centrum. En förändring som visar på behovet av en större medvetenhet i planeringen av våra samhällen. Hur våra stadskärnor ska vara bestyckade finns det olika opinioner om. Sanningen är att vi får det utbud som vi faktiskt nyttjar och därmed ger förutsättning för. Ekonomin måste fungera för de enskilda verksamheterna för att skapa en fungerande helhet. En bättre förståelse för stadskärnan som ekonomisk motor i samhället kan kräva ett nytt sätt för kommunerna att agera för att ge bränsle åt denna motor.

Stadens innehåll förändras över tid, då trender och landvinningar som internet förändrar villkoren. Handeln är dock alltid en viktig del i stadens utbud och bör omfatta såväl ett bra basutbud som små unika guldkorn som gör det intressant för besökare. Handelns överlevnad villkoras av att det är ett flöde av människor som rör sig i området. Flödet får man med ett varierat utbud som tilltalar många. Dagtid behövs detaljhandel, service, matställen, arbetsplatser och utbildningsplatser. Kvällstid behövs ett utbud av mat, nöjen, hotell, kultur och upplevelser. Och nattetid behövs bostäder som gör stadsmiljöerna tryggare. Staden måste vara lättillgänglig. För gående och cyklister men också för bilar.

Annons

Annons

I städer där bilfrånvända planerare försämrar tillfarter och minskar parkeringsmöjligheter tenderar flödet att minska. Det behövs en bra balans då bilen i någon form kommer att vara ett villkor även framöver. Våra gator och torg bör inbjuda till besök och vistelse. Man ska kunna stanna upp och ta del av stadens liv och möten med andra. Utsmyckningar, events och verksamheter som växer ut i gatumiljön gör vistelsen mer spännande.

Kommunernas roll är att vara huvudman för de offentliga rummen samt att vara faciliterande för stadens byggherrar och verksamheter. För att säkerställa ett levande centrum behöver fastigheter och verksamheter kunna anpassa sig till nya krav och önskemål. När en kategori minskar ska andra växa in i dess plats vilket kräver en stor flexibilitet i lokalerna. För detta behöver kommunernas hantering och styrande dokument vara mer tillåtande. Detaljplaner har en tendens att vara alltmer detaljutformade och därmed begränsande. Vid förändringar krävs långa kostnadskrävande planprocesser som belastar kommunens kapacitet. Allt detta hämmar förändring.

Styrdokumenten behöver bli mer av ramverk som tål variation och ger möjlighet till förändring över tid. Styrningen bör ligga i förenklad lovprövning snarare än i den långsiktiga planläggningen för att vara agil. Ett utökat samarbete mellan kommunerna och fastighetsägarna vore bra, med en gemensam målbild för vad man bör göra för att skapa ett attraktivt centrum. Saknas det exempelvis kulturella inslag i staden så kan man hjälpas åt att skapa förutsättningar.

Annons

Marknaden anpassar sig efter hur vi som konsumenter beter oss. Just nu handlar vi mer på nätet och detta påverkar våra stadskärnor. Där är det vi själva som håller i bilan. Men med en större medvetenhet och strategisk planering kan kommunerna i samarbete med fastighetsägarna förenkla för verksamheter att anpassa sig och se till att centrum är attraktivt för både lokalbefolkning och besökare.

Dag Thulin

Arkitekt & projektutvecklare

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy