AnnonsHelsingborgshem

I Stadskvarteret kan alla hitta hem: "Här finns något för alla"

Drottninghög är ett område i förändring och nu byggs en större variation av bostäder. Ett tydligt exempel på förändringsresan är nya Stadskvarteret. Här kan du bo i allt från en etta till en femma, i radhus, i en öppen studio eller dela bostad med tolv nya vänner.

Har du gått vilse i ett miljonprogramsområde någon gång? Det är kanske inte så konstigt. För precis som träden i skogen är husen och gatorna i ett miljonprogramsområde ofta förvillande lika. Nya livsstilar, levnadsvanor och familjekonstellationer ställer andra krav på boendet än när Drottninghög byggdes i slutet av sextiotalet.

För att bidra till ökad variation på Drottninghög rev därför Helsingborgshem tre hus längs Regementsvägen under 2020. På platsen växer nu Stadskvarteret fram som med olika boendeformer och boendekoncept ska locka nya målgrupper och möjliggöra för drottninghögsborna att göra bostadskarriär inom stadsdelen.

Fågelperspektiv över det som ska bli nya Stadskvarteret. FOTO: Helsingborgshem

–Stadskvarteret är ett stort projekt, ett av Helsingborgshems största. Inte bara i antalet bostäder men också i hur kvarteret förändrar intrycket av hela området. Går du längs med Regementsvägen är förändringen redan nu påtaglig, säger Christine Delander Eksten, byggprojektledare på Helsingborgshem.

I Stadskvarteret finns enrummare till femrummare och totalt 31 olika planlösningar. 188 hyresrätter och tio friköpta radhus – Drottninghögs första äganderätter.

–Jag skulle säga att här finns något för alla. Från ensamboende till äldre par, barnfamiljer och unga som flyttar hemifrån. Nu när vi bygger mer varierat får området en ökad blandning av människor och livsstilar och vi möjliggör för drottninghögsborna att flytta till både mindre och större bostäder inom området, säger Christine Delander Eksten.

Christine Delander Eksten är byggprojektledare på Helsingborgshem. FOTO: Helsingborgshem

Variation handlar inte bara om att bygga bra bostäder utan också om att tillföra olika funktioner. I bottenplanen i husen längs Regementsvägen byggs sex affärslokaler för butiker och andra näringsidkare.

–Butiker, olika boendetyper, intressanta utemiljöer, stråk, passager, lekplatser, bil- och cykelpooler och cykelgarage med servicestation hoppas vi ska göra Stadskvarteret levande och bidra till ett ökat flöde av människor. För den upplevda tryggheten och trivseln är det viktigt att det är aktivitet i en stadsdel vid olika tider på dygnet, säger Christine Delander Eksten.

Bland bostäderna finns det några som sticker ut lite extra. Större lägenheter i etage har alltid en speciell karaktär och i Stadskvarterets stadslägenheter har du pulsen från gatan direkt utanför dörren.

— Inspiration till stadslägenheterna har vi fått från de nybyggda delarna av Köpenhamn där man tänker mycket på att befolka och gestalta husens bottenvåningar och deras utemiljö.

Studiolägenheten har en industriell känsla. FOTO: Helsingborgshem

En annan spännande lägenhetstyp är studiolägenheten, som Helsingborgshem bygger tio av. Studion har en yteffektiv planlösning och industriell känsla med designgolv, svart köksinredning samt rostfria och svarta inredningsdetaljer.

Lägenheten har en helt öppen, sömlös planlösning. Ett stort fönsterparti, från golv till tak ger maximalt ljusinsläpp och en öppen känsla i hela lägenheten

I Stadskvarteret startar Helsingborgshem också Helsingborgs första co-living-boende. Tolv hyresgäster hyr ett rum på cirka 13 kvadratmeter och delar på badrum, vardagsrum, kök och konceptinredda rum.

–Co-Living attraherar de som tycker om att vara en del av ett socialt sammanhang, men också brinner för hållbarhet och delningsekonomi. Ålder, bakgrund och livssituation är mindre viktigt, säger Christine Delander Eksten.

Variationen märks inte bara i den stora mängden boendealternativ. Husen i Stadskvarteret har olika höjd och husens fasader har varierande material, kulörer och strukturer.

Det finns även flera lokaler för näringsidkare. På så vis får kvarteret mer liv och rörelse. FOTO: Helsingborgshem

–Man upplever byggnaden som olika huskroppar byggda intill varandra precis som i ett stadskvarter. Vi använder oss av blandade fasadmaterial; puts, tegel och träpanel. Omväxlingen gör hela boendemiljön mer intressant för ögat och mer trivsam att vistas i, avslutar Christine Delander Eksten.

Läs mer om Stadskvarteret och de olika boendealternativen här: https://stadskvarteret.helsingborgshem.se/

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av HDs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan