AnnonsHelsingborgshem

Bo tillsammans med nya vänner och gör miljön en tjänst

Nu byggs ett Co-living i Helsingborg, en ny och unik boendeform som inte bara är ovanligt social utan också hållbar - genom att dela gemensamma ytor blir klimatavtrycket lägre.

På Drottninghög färdigställs ett helt nytt bostadskvarter, Stadskvarteret. Högst upp i ett av tegelhusen viks två våningsplan för ett Co-living-boende. Här finns plats för 12 personer som alla har varsitt eget rum men som också delar 200 kvadratmeter gemensamma ytor för att umgås, laga mat, skapa, utöva yoga eller pyssla med växter i ett orangeri.

Lee Antonsen är produktutvecklare på Helsingborgshem och har arbetat med planeringen av den nya boendeformen.

–Det kommer att bli jättespännande att följa. De flesta Co-living-boenden i Sverige och resten av världen riktar sig till unga vuxna eller tech-entreprenörer. Vi vill bredda den målgruppen. Vi ser nämligen en önskan hos människor i olika åldrar att leva tillsammans med andra. Kanske har barnen flyttat hemifrån och man saknar någon att dela vardagen med, säger hon.

Stadskvarteret kommer att ha stort utbud av olika boendeformer när det står klart för inflyttning. FOTO: Helsingborgshem

De boende kommer att ha stor frihet att skapa användningsområden för de gemensamma rummen.

–Vi har valt att låta de boende påverka mycket själva, för då lägger vi inte pengar och resurser på saker i onödan. Därför är inredning och utrustning flexibla och har mer än ett användningsområde.

Klimatavtrycket minskar med gemensamma ytor

Hållbarhet är en av fördelarna med Co-living som boendeform.

–En nyligen gjord studie visar till exempel att klimatavtrycket per person kan minska med över femtio procent när vi designar bostäder med delade gemensamma ytor som kök och badrum. Det är en otrolig vinst, säger Lee Antonsen.

De boende i hela Stadskvarteret kommer också att få ett medlemskap i en bilpool de fem första åren – även det en del i det hållbara boendet.

"Detta ska bli jättespännande att följa", säger produktutvecklare Lee Antonsen (till höger i bild) om Co-living-boendet i Stadskvarteret. FOTO: Johnér/Helsingborgshem

Många drar kanske paralleller till ett vanligt kollektivboende, vad skulle du säga är skillnaden?

–I ett traditionellt kollektiv delar man på ansvaret för städning och matlagning. Här erbjuder vi en mer bekymmersfri och enklare vardag. Det ingår el, vatten, internet, städning och vissa förbrukningsvaror i månadskostnaden. Dessutom har vi anpassat ytorna. Det är inte bara ett vardagsrum och kök utan rummen har flera funktioner som ger ett mervärde för hyresgästerna.

Jonathan delar boende med 50 andra

Jonathan Andersson är Co-living-expert och nordisk ambassadör för den globala branschorganisationen för Co-living. Han bor sedan drygt två år i ett Co-living-boende på Östermalm i Stockholm. Här bor han tillsammans med 50 andra personer på totalt fyra våningsplan.

Den stora fördelen är det sociala, menar han.

Du har en fantastisk tillgång till nya människor. Om du är nyinflyttad i stan hittar du snabbt ett socialt nätverk. Att kunna träffa så olika människor och komma dem nära ger dig möjligheter till både perspektiv och kunskap.

Jonathan Andersson både bor i och jobbar med, Co-living. FOTO: PRIVAT

I Jonathans hyra ingår flera saker; han nämner till exempel hemmabio, betalkanaler, speldatorer och hemmagym.

– Jag har inte behövt köpa något gymkort sedan jag flyttade hit. Här finns en stor konkret materialtillgång som jag kan minska mina kostnader på. Jag känner mig rik fast jag inte har en massa pengar på kontot. För en liten kostnad får jag tillgång till så mycket resurser. Det finns också ett yogarum och många typer av aktiviteter, till exempel bokklubbar och filmklubbar.

Vilka är utmaningarna anser du?

–Städning kan leda till friktion men vi har en stark princip, vi diskar upp direkt. Städningen fungerar också förvånansvärt bra. Vi har städfirma som ingår i hyran men i det dagliga hålls det ändå rent. Jag tror det beror på att de flesta visar respekt mot varandra.

Klockan 22:00 ska det vara tyst om kvällarna och den regeln tummas inte på.

–Vi har inga stora fester sent på kvällen. Det skulle inte våra grannar tycka om heller.

Co-living bidrar med variation

Lee Antonsen på Helsingborgshem har följt flera Co-living-boenden i Sverige, och tror att fördelar och utmaningar är ganska lika överlag.

–Det här kan utvecklas till något annat än vi trodde från början. Det är Helsingborgshems ambition att locka människor i alla åldrar men det kanske visar sig vara den yngre målgruppen som är mest intresserad. Vi får se, vi vill bidra med en variation och locka människor att tänka annorlunda. Samt bidra med möjligheter man inte har i Helsingborg idag.

Stadskvarteret litegrann från ovan. FOTO: Helsingborgshem

Boendet är inte färdigbyggt när uthyrningen öppnar i mars men det går att se ritningar och planlösning digitalt på Helsingborgshems webbsida.

–Under H22 blir det visningar och de som sedan flyttar in får egen rundvisning under hösten så att de hinner förbereda sig inför flytten.

Har ni fler Co-living-projekt på gång?

– Vi kommer att utvärdera det här boendet när det är färdigt. Det kan bli fler, kanske med vissa justeringar.”Är det rätt med delat badrum eller bättre med ett eget?" till exempel. Men förhoppningsvis är detta bara starten.

Här kan du läsa mer!

https://stadskvarteret.helsingborgshem.se

Referens till studie: *Källa: ”Framtidens delade boende: En rapport om hållbarhet i livsstil och bostad”, Akademiska Hus.

Foto Hd.se förstasida: Johnér

Fakta

Co-living i Stadskvarteret

I boendet finns 12 rum på 11–15 kvadratmeter samt 200 kvadratmeter gemensamma ytor. I det privata rummet finns garderober, en liten kyl och plats för till exempel säng och skrivbord. Varje rum räknas som en egen brandcell och är därför väl isolerat. Badrum delas med två andra hyresgäster. Kök, tvättstuga, vardagsrum, pentry och två rejält tilltagna balkonger delas med samtliga grannar i boendet. Det finns också tre extra rum för olika gemensamma aktiviteter; yogastudio, en ateljé och ett orangeri.


Hyran ligger på mellan 4 695 och 5 475 kronor per månad. Utöver hyran betalar varje hyresgäst en konceptavgift på 2 000 kronor per månad. I den ingår möblerade och utrustade gemensamma rum, städning av gemensamma rum inklusive badrum, el, värme, vatten, höghastighetsinternet och vissa basvaror som till exempel diskmedel och toalettpapper. Dessutom ingår medlemskap i kvarterets bilpool under fem år.

För att skapa en bra dynamik i boendet får intresserade fylla i en intresseanmälan och därefter komma på intervju.
”Vi behöver prata med folk, vad är viktigt för dem och för oss. Vi vill lära känna dem bättre helt enkelt. Vi har goda erfarenheter av intervjuer genom SällBo på Fredriksdal. Där blev det en väldigt lyckad mix av människor efter intervjuer, säger Lee Antonsen.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av HDs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan