Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Istället satsas miljoner på denna fasadrenovering som kallas H22

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Tryggheten är inget att yvas över. Antalet skjutningar och sprängningar talar sitt tydliga språk. Det skriver Birger Nilsson. Bilden är från en dödsskjutning på Tågaborg nyligen.

Annons

Skadeglädjen vill inte riktigt infinna sig. Jag hade rätt och många kloka, erfarna, framsynta människor med mig. Redan när man började projektera för en renovering av sjukhuset så förstod man att det var dömt att misslyckas – att det bara skulle kosta en massa pengar. Nu har vi facit. Ett tusen miljoner kronor utslängda till ingen nytta. Tänk vilken skillnad dessa pengar hade gjort i vården.

Men det är inte bara pengar som försvunnit. Vården på Helsingborgs sjukhus har under många år lidit av ständiga omorganisationer på grund av renoveringarna. Vårdavdelningar har stängts och antalet vårdplatser skurits ner. Arbetsmiljön har tagit stryk. Oräkneliga är de som sagt upp sig eftersom de haft en ohållbar arbetssituation. Jag är väldigt ledsen för att mina skattepengar har använts så här.

Annons

Annons

Kommunpolitiker driver nu igenom en mässa kallad H22. Detta för att putsa på fasaden, att få Helsingborg att framstå som ett föredöme. Det är beklagligt! Som de flesta vet så är inte en kommun bättre än dess verksamhet.

Vad har då Helsingborg att komma med? Inte särskilt mycket vill jag påstå. De hade kunnat gjorts oerhört mycket mer när det gäller kommunens huvuduppgift, kärnverksamheterna, vård, skola och omsorg. Istället väljer man att satsa flera hundra miljoner på denna fasadrenovering som H22 innebär.

Vad kan man då visa upp i staden? Tryggheten är inget att yvas över. Antalet skjutningar och sprängningar talar sitt tydliga språk. Antalet våldtäkter på ett år är skrämmande högt. Skötseln av renhållning, vägar och parker är på sina håll eftersatt.

Bostadsområdena då? Mariastaden som från början framstod som ett föredöme blev mest känd för sina misslyckade enstegsfasader. Nu breder de så kallade socioekonomiska problemen ut sig i delar av stadsdelen.

Övriga nybyggen då? Nya Drottninghög präglas av en oönskad närhet mellan husen. Det har skapats många skymda och mörka platser som inte befrämjar insyn och trygghet. Är det trevligt och tilltalande? Seau-husen med sina mörka dystra fasader är inte särskilt lockande.

Och den nya Oceanhamnen då? Det är ett trångt gytter av hus i olika stilar, olika strukturer olika färger och former, ett arkitektoniskt kaos utan helhet och struktur.

Annons

Lägg ner H22 och satsa pengarna på kärnverksamheterna. Se över förvaltningarna. De kan säkert skäras ner till hälften. Idag arbetar där 1 600 personer. Åttahundra av dem hade säkert behövts mycket bättre i kärnverksamheterna. Nu är förvaltningarna så stora så de behöver inga kärnverksamheter för att hitta arbetsuppgifter. De hittar på uppgifter åt sig själva.

En bra verksamhet talar för sig själv. Utveckla dem i stället. Låt initierade anställda tillsammans med forskare utveckla verksamheterna. Det finns inga jippon i världen som kan göra det bättre.

Birger Nilsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy