Annons

Annons

Annons

Helsingborg

Torskstopp i Öresund – då flyr turbåtarna norrut

Medan torsken leker ostört i Öresund letar Helsingborgs turfiskeföretag en långsiktigt hållbar omställning för verksamheten.

Niklas Nielsen siktar på en långsiktig omställning: ”Med det regelverket som ligger nu kan vi inte fortsätta med det vi har gjort hittills.” Arkivbild.

Bild: Mats Roslund

Annons

Fram till den 31 mars är det förbjudet att fritidsfiska torsk i Öresund för att skydda torsken under lekperioden. De nya restriktionerna, som HD skrev om i oktober, innebär också att även utanför lekperioden är det bara tillåtet att behålla en torsk per person och dag.

Turfiskeföretaget Helsingborgsbåtarna har inte kört en enda tur sedan förbudet började gälla. Det är förvisso inte bara torskens fel – stormen Malik slukade en helg, smittspridningen har legat högt och solen har till stor del lyst med sin frånvaro.

– Samtidigt ser jag att efterfrågan i stort sett ligger på noll. Fram till trettonhelgen, när det var fint väder, hade vi ändå i princip inget folk. Folk tyckte inte att det var lönt att åka för att bara fånga en torsk, säger ägaren Niklas Nielsen.

Annons

Annons

Helsingborgsbåtarna kan komma att spendera mer tid norröver för att företaget ska överleva. Arkivbild.

Bild: Mats Roslund

För att säkra företagets överlevnad blickar han norrut. Helsingborgsbåtarna har tidigare anordnat fisketurer för sommarturister i Bua i Halland. Men eftersom Kattegatt inte har samma restriktioner för torskfisket siktar Niklas Nielsen på en långsiktig omställning till mer verksamhet i Halland.

– Vi har valt att inte vara däruppe mer än under semesterperioden – det är en väderkänslig verksamhet och det är lättast att vara så mycket som möjligt nära hemmet. Men vi kommer att vara där mer både vår och höst framöver, säger Niklas Nielsen.

Även Rååbåtarna har märkt en kraftigt minskad efterfrågan sedan torskförbudet började gälla.

– På ren svenska? Det är helt dött. I förrgår bad jag en av besättningsmännen ringa mig för att kolla att min telefon fortfarande funkar. Det är fanimej skrämmande, säger ägaren Thomas Lövström.

”Min påg är egentligen på väg att ta över, men jag har sagt: Bit dig kvar vid ditt jobb så länge du kan, för vi vet inte vad som händer”, säger Thomas Lövström. Arkivbild.

Bild: Björn Lilja

Han har kvar företagets enda anställda och har tittat på möjligheterna att få rabatt i hamnen. Men också han konstaterar att det krävs viss kreativitet för att locka folk utan dragplåstret torsk.

Annons

– Vi har försökt köra lite specialturer – vi bjuder på frukost, sedan fiskar vi på djupet de första timmarna och metar efter plattfisk därefter.

Annons

Tonfiskturer skulle också kunna vara ett alternativ, konstaterar han. Och till sommaren kommer Venturerna som en relativt säker inkomstkälla.

– Jag har varit med om liknande situationer. Vi klarade oss igenom isvintern på 80-talet, säger Thomas Lövström.

Fakta

Torsken i Öresund

Förra året ändrade internationella havsforskningsrådet ICES sin metod för att uppskatta hur mycket torsk det finns i västra Östersjön. Det hade visat sig att modellen som tidigare användes tenderat att överskatta torskbestånden. Resultatet blev kraftigt minskade torskkvoter för västra Östersjön, där Öresund ingår.

Källa: Internationella havsforskningsrådet (ICES)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan