AnnonsHelsingborgshem

Drottninghög kommer att bubbla av aktiviteter och roliga event under H22

Nedräkningen för H22 är igång och boka redan nu in Drottninghög under den 35 dagar långa stadsmässan. För barnen byggs ett kilometerlångt lekstråk och en helt ny lekplats. De lite äldre hittar odlingar och innovativa lösningar för framtidens boende och chansen att se tillbaka när Drottninghög var nytt, 1972.

Den 30 maj invigs H22 och Drottninghög kommer att bubbla av aktiviteter under hela stadsmässan för att sedan gå i mål 3 juli. Drottninghög har fått ett eget H22-tema ”Open up for co-creation”, vilket i korthet kan översättas med att ”öppna upp för samskapande”, berättar Sofie Lilja, verksamhetsutvecklingschef på Helsingborgshem och ansvarig för genomförandet av H22 City Expo på Drottninghög.

Sofie Lilja är verksamhetsutvecklingschef på Helsingborgshem och ansvarig för H22 City Expo på Drottninghög. Hon har massor att berätta om schemat för stadsmässan. FOTO: Hanseric Orre

–Drottninghög är verkligen på en fantastisk resa från det traditionella miljonprogrammet till en modern stadsdel och vi vill gärna att alla helsingborgare ska se hur vi utvecklar stadsdelen och vad som planeras fram till 2035 i projekt DrottningH, säger Sofie Lilja.

När vi ber henne lista några speciella programpunkter under H22, skrattar hon och säger att det blir svårt.

–Drottninghög kommer verkligen att ha ett späckat program med allt från enskilda event som dansföreställningar, symfonier till midnattslopp och många återkommande dagliga programpunkter. Jag hoppas att dessa evenemang kan få besökarna att vilja återkomma flera gånger, säger hon.

Barnen är en stor målgrupp för H22 och Drottninghög. Här vid vattenlekplatsen startar det långa lekstråket. SKISS: Cado

För barn och unga planeras ett 800 meter långt lekstråk fullt av möjligheter till rörelse och klättrande, som startar i Drottninghögsparken vid den nya vattenlekplatsen, fortsätter förbi Prinsessor och Drakar-lekplatsen, för att sedan sluta i en helt ny Dinosaurielekplats på Fredriksdal.

–Lekstråket, som kommer att finnas kvar efter H22, blir som en flod från Drottninghögsparken till Fredriksdal. Vi binder ihop två stadsdelar på ett annorlunda sätt, säger hon.

Längs med vägen kommer det att finnas möjlighet till glass och dricka-paus och de lite större barnen och ungdomarna hittar sitt i aktivitetshuset Tryckeriet. För här kommer det sjuda av kreativitet och rörelse och någon specifik ålderskategori vill Sofie Lilja inte säga - alla är välkomna.

Skiss på den nya Dinosaurielekplatsen, där lekstråket slutar. SKISS: KOMPAN

Så kan hyresgästerna bo kvar längre - och vara självständiga

Hur ska man kunna bo kvar längre i sitt boende om man blir sjuk eller bara äldre och mindre mobil? Flera innovationer och tekniska lösningar för det ska visas i en av lägenheterna på Drottninghög under H22.

–Vi vill kunna bidra till ökad självständighet för våra hyresgäster. Hur kan vi som bolag bygga och renovera smartare för dem som behöver omsorg? Här har vi samarbetat med vård- och omsorgsförvaltningen, under temat co-creation för att ta fram idéer och lösningar som vi kallar ”Home 4 life”, säger Sofie Lilja.

Typisk hallmöbel 1972. Fler på samma tema kan du se i lägenheten "72 på H22".

Det finns fler möjligheter att kika in i en lägenhet. Helsingborgshem, BoKlok och Riksbyggen inreder visningslägenheter och visar på olika sätt upp hur Drottninghög utvecklas med nya bostäder och boendealternativ.

”72 på H22”, är en lägenhet som inretts i genuin sjuttiotalsstil för att påminna om hur det kunde se ut på Drottninghög när området var nytt. Kulturförvaltningen står bakom inredning och prylar, alla tidstypiska i sin design.

–Vi hoppar verkligen in i tidskapseln 1972 med alla sinnen; ljud, ljus och lukt. Det kan vara spännande för dem som minns men också för de yngre att se hur det kunde se ut i en bostad då, säger hon.

IKEA skapar odling och mötesplatser

IKEA är en tongivande aktör under H22 på Drottninghög med projektet ”DM", som står för Do More. Här vill man belysa att hemmet inte bara är bostaden inom fyra väggar, utan lika mycket det som finns utanför huset.

Drottninghög får en odling vars skörd sedan blir till mat och säljs, projektet kallas "DM". SKISS: IKEA

–DM kommer att bli en fysisk mötesplats som binder ihop hälsa och gemenskap med odling och mat i fokus. Det kommer att finnas en odling på plats som ska ge upphov till försäljning av mat i ett kafé/restaurang. Dit ska man kunna svänga inom på morgonen och ta en kaffe, eller äta lunch, sitta ner och jobba och kanske köpa en blomma med sig hem.

Hela det östra hörnet av Drottninghög kommer att användas och Sofie Lilja berättar att bygglovet för detta är femårigt med möjlighet till förlängning och ska alltså ses som ett långsiktigt projekt.

–Absolut, det ska leva även efter H22. Det har redan gjorts en anställning till DM från området och fler kommer att anställas löpande. Här kommer också att finnas möjlighet att driva egen verksamhet, då det kommer att hyras ut marknadsstånd och minibutiker.

Odlingens råvaror hamnar i den restaurang/kafé som också byggs på Drottninghög. SKISS: IKEA

Detta är bara ett axplock, Sofie Lilja berättar att det finns mer spännande på gång som hon ännu inte kan avslöja.

–Men jag hoppas verkligen att besökarna känner att de vill komma tillbaka flera gånger. Det är vår målsättning.

Här kan du läsa om allt kul och intressant som händer under H22: https://www.h22cityexpo.se/

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av HDs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan