Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
8 569 personer såg ut som om de var på väg till en begravning

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I mötet medmänniskor emellan borde den enklaste och mest medmänskliga attityden vara vänlighet. Det skriver Lennarth Nilsson.

Annons

Igår var det ”Alla Hjärtans dag” – dagen som inleder ”Vänliga veckan”. Den instiftades 1946 av Läkarmissionens grundare Harry Lindqvist. Han fick idén efter att ha pratat med en trafikräknare som under sex timmar scannat av förbipasserande. 8 569 av dem som passerade såg ut som om de var på väg till en begravning, endast tolv personer såg glada ut!

Annons

I mötet medmänniskor emellan borde den enklaste och mest medmänskliga attityden vara vänlighet då vi innerst inne är skapade att vara snälla, välvilliga, tillmötesgående, trevliga, hyggliga, bussiga, hjälpsamma, tjänstvilliga och ämabla! Men livet grumlas och då blir ovänliga svar, krängda blickar och ogästvänliga gester våra oftast misslyckade försök att reagera på yttre tryck.

Olika grader av byråkratisk ovänlighet kan även drabba oss när strama leenden söker dölja oviljan att hjälpa genom att hänvisa till paragrafer och till intet förpliktigande ord och meningar. Allt detta suger vår livsenergi som kunde användas på mycket bättre och vänligare sätt.

Annons

Vår attityd genomsyrar allt vi är och gör och beror av inlärning och erfarenheter i livet. Min känsla är att obearbetad infrusen sorg skapar rädsla och en känslolös attityd medan sorgen kärleksfullt vill mjuka upp oss till trygg ödmjukhet som får oss att inse att ”Hela livet är ett sorgearbete, kan du inte inse det så blir du aldrig mer glad …” som poeten Kristina Lugn vackert utryckte det. Först då kan äkta vänlighet uppstå, för i medvetandet om vårt sårbara tillstånd vill vi inte göra varandra mer illa och sorgsna än vi redan är, eftersom vi anar att ”det som är botten i mig också är botten i alla andra”.

Genuin vänlighet är uppfriskande och läkande och för oss närmare varandra. ”Vänliga blickar gör hjärtat glatt, vänliga ord är som honung, smakar sött och gör kroppen frisk” skrev författaren av Gamla Testamentets vishetslitteratur Ordspråksboken redan för flera tusen år sedan.

Annons

Vad skulle inte kunna hända om vi syresatte alla årets dagar med blodomloppet från ”alla hjärtans dag” och alla årets veckor blev fyllda av vänliga veckans värme. Då blev vänliga veckan oväntat vanliga veckan och vanliga veckor blev ovanligt vänliga veckor vilket skulle kunna vara det mest förnuftiga jag i alla fall kan tänka mig. Årets tema är ”Visa vänlighet mot någon du inte känner”.

Med vänliga hälsningar …

Lennarth Nilsson

Klippan

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy