Annons

Annons

Annons

Kampanj mot svensk socialtjänst

Efter kampanjen mot socialtjänsten: församlingar och kommunen i möte

På onsdag träffas Landskrona stad och islamiska representanter för att prata om desinformationen kring svensk socialtjänst. I förebyggande syfte.

– Vi har inga indikationer på att det är något som pågår i Landskrona, läget är ganska lugnt här, säger Carina Jording, biträdande chef för individ- och familjeförvaltningen.

Text

”Nyanlända är ganska enkla offer för spridning av falska rykten. Det är där vi som samhälle behöver finnas på plats”, säger Carina Jording, individ- och familjeförvaltningen i Landskrona.

Bild: Tom Wall

Annons

En kampanj om socialtjänsten i Sverige pågår i sociala medier. Bland annat sprids uppgifter om att staten kidnappar muslimers barn för att tvinga dem att bli kristna. Det förekommer också uppgifter om att familjehem drivs av pedofiler, tvingar barnen att äta fläsk och utsätter dem för övergrepp.

Kampanjen verkar ha sitt ursprung på arabiskspråkiga sajter och konton, och drivs både inom Sverige och utomlands.

Vi har kunnat berätta att en Landskronabo finns bland de som driver kampanjen.

Trots Landskronakopplingen märker man inte av kampanjen inom Landskronas socialtjänst:

Annons

– Vi har inga indikationer på att det är något som pågår i Landskrona, läget är ganska lugnt här, säger Carina Jording, biträdande chef för individ- och familjeförvaltningen i Landskrona.

Annons

Trots detta vill man nu bemöta kampanjen på lokal nivå. I förra veckan samlades en arbetsgrupp med representanter från olika kommunala förvaltningar och från polisen för att inventera situationen. Man har kontaktat Säpo och Centrum för våldsbejakande extremism för att hålla koll på hotbilden.

Landskrona stad har också bjudit in fyra muslimska föreningar och församlingar till ett möte på onsdagskvällen.

– Det för att vi tillsammans ska resonera om den här situationen, vad de har för bild av detta i sociala medier och från sin församling. Om det finns det en oro där vi som stad kan finnas på plats och möta upp, säger Carina Jording.

Socialtjänstens personal planerar också att besöka språkcaféet på biblioteket för att möta nyanlända, för att informera om hur socialtjänsten arbetar med barn.

– Nyanlända är ganska enkla offer för spridning av falska rykten. Det är där vi som samhälle behöver finnas på plats, informera om socialtjänstens uppdrag och ansvar, och det stora stöd man kan få där.

Framöver ska socialtjänsten enligt Carina Jording samarbeta närmare med de föreningar som nattvandrar, just för att nå den muslimska gruppen.

Att få sina barn omhändertagna väcker känslor hos alla grupper i samhället, den reaktionen möter socialtjänsten dagligen. Men det är jätteviktigt att motverka falsk ryktesspridning.

Annons

Annons

Landskronas socialtjänst har varit under attack tidigare. 2006–2007 var det omfattande protester vid flera tillfällen mot omhändertaganden av barn, utanför socialtjänstens dåvarande lokaler på Kasernplan.

Särskilt upprört var det i oktober 2007, med protester tre dagar i rad, som urartade till skadegörelse. En kvinna som pekades ut som ledande dömdes till två månaders fängelse för våldsamt upplopp.

– På samma sätt som nu fanns det en grupp människor som kände sig utsatta, och inte hade kunskap om hur det svenska systemet fungerar, säger Carina Jording.

Hon arbetade dock inte själv inom den berörda delen av socialtjänsten. På senare år har inte Carina Jording märkt av spänningar eller misstroende från den grupp som stod för protesten då.

– Att få sina barn omhändertagna väcker känslor hos alla grupper i samhället, den reaktionen möter socialtjänsten dagligen. Men det är jätteviktigt att motverka falsk ryktesspridning.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan