Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Nog känner vi oro när rättsväsendet uppträder som förbrytarnas fan club

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Att medvetet se att vissa lagar kan utnyttjas på ett moraliskt och etiskt felaktigt sätt utan att göra något för att få ändringar till stånd är ansvarslöst. Det skriver Astrid Hallberg.

Annons

Ingen bomb exploderade i min farstu i morse och jag gick ut till gatan och hämtade min tidning utan att någon sköt mig. Jag borde väl känna mig lugn och trygg men det gör jag inte. Tvärtom känner jag stor oro.

Jag läste en liten notis om att Lagrådet avslagit regeringens begäran om skärpt straff för hedersvåld med motiveringen att ett års fängelse är orimligt. Vet lagrådet vad hedersvåld är och hur det påverkar den som utsätts för det? Minister Johansson skall nu genom ett tillägg påpeka detta för Lagrådet och hoppas på bättre svar.

Jag är orolig och undrande efter att ha sett programmet ”Uppdrag gransknings” redogörelse om det båda kriminella bröderna som började (fortsatte?) sin brottsliga bana efter ankomsten till Sverige. En av bröderna är den som fått 840 000 kronor för att han suttit häktad för grova brott som han begått. Att han fått det på grund av ett falskt pass verkade inte bekymra den justitiekansler som dömt i fallet. Hon sa att inför lagen är alla skyldiga och oskyldiga lika i ersättningsfrågor.

Annons

Annons

I verkligheten är det stor skillnad mellan oskyldig och skyldig – liksom mellan vitt och svart. Ett justitieråd tordes inte titta in i kameran och muttrade något medan han plockade i sina papper. Det oroar mig att ingen av dem tycktes förstå att deras plikt är att få till en lagändring.

Det oroar mig att ingen brydde sig om att ta fasta på vad granskaren på Migrationsverket på ett tidigt stadium sade och till och med protokollförde att passet var en förfalskning. Förfalskaren hade för sin egen säkerhet gett en så tydlig hänvisning att redan gränspolisen bordet ha sett det.

Bröderna begår grova brott och inte ens när det handlar om mordförsök överlämnar föräldrarna dem till polisen. I stället hjälper de sönerna att komma undan en rättegång i Alvesta och flyr till Malmö. Åklagaren i Alvesta finner inte anledning att underrätta Migrationsverket. Mitt under det att de begår brott får de således uppehållstillstånd i Sverige.

Slutet är som bekant att sonen får en stor summa pengar på grund av ett förfalskat pass och lögnaktiga uppgifter.

Pengarna, som utbetalas utan vidare koll, är borta, hälsar killen från fängelset. Fadern vet heller inte vart de tagit vägen. Eftersom förövaren inte får använda dem till att ersätta sina offer eller de skador han åstadkommit – inte ens betala tillbaka dem – får det mig att undra om de är öronmärkta för inköp av knark och olaga vapen.

Annons

Jag skulle gärna se fler offentliga redovisningar för sådana utbetalningar. Som jag ser det är det genom rent slarv som alla dessa pengar har ”försvunnit”. Ur statens skattekista.

Annons

Det oroar mig att alla lagens väktare inte ens har brytt sig om att ställa följdfrågor utan bara gjort det enkelt för sig och avsluta rättegången. Åklagarna i Alvesta och Malmö utgjorde ömkliga representanter för sina yrken och hade ingen förklaring till varför de begått tjänstefel genom att inte ta fasta på de upplysningar de fått, till och med skriftligt, om det falska passet.

Som vanligt är det vi skattebetalare som får stå för smällen. Alla de som har sin tjänsteutövning inom rättsväsendet arvoderas med skattemedel. Att medvetet se att vissa lagar kan utnyttjas på ett moraliskt och etiskt felaktigt sätt utan att göra något för att få ändringar till stånd är ansvarslöst. Vi som betalar har rätt att kräva att den skyldighet, som följer med titeln, fullgörs. Skyldigheten är mot oss och inte mot förbrytarna.

Så nog har vi all anledning att känna djup oro för vår säkerhet när de högst uppsatt juristerna inom rättsväsendet och åklageriet uppträder som förbrytarnas fan club med generösa sponsorer.

Astrid Hallberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy