Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Helsingborg stad lär inte klara av kriminaliteten som växt sig stark

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det är bara att önska stadens politiker lycka till med att knäcka problemen tillsammans. Det skriver Jan Nyberg. Bilden visar förödelsen efter ett bombdåd på Bruksgatan i centrala Helsingborg i höstas.

Annons

Nu samlar sig Helsingborgs politiker. Efter mord, sprängdåd och skjutningar. ”Det här väcker mycket känslor hos alla förtroendevalda. Vi säger det här ska vi inte ha i vår stad och det här måste vi knäcka tillsammans.” Så säger en politiker.

Kan en stad verkligen ”knäcka” kriminaliteten? Skuggsamhällen, parallellsamhällen, klanstruktuer och hederskulturer har levt och frodats i flera decennier.

I dagarna var det 20 år sedan Fadimes pappa sköt ihjäl sin dotter med två skott. Hon hade träffat en svensk pojkvän. Sedan dess har problemen accelererat.

Löfven sade, sig vilja knäcka kriminaliteten. Det hann han tyvärr inte.

Nu börjar det så smått diskuteras igen (för vilken gång i ordningen?) hur samhället måste tillåta myndigheter samkörningar av register. Det vore på tiden och det måste till. Vårt flata tillmötesgående utnyttjas professionellt. Vi blir grundlurade av de illvilliga.

Annons

Annons

För inte så länge sedan kunde vi läsa om samordnade insatser på stan av polis, kronofogden och kommun med bra resultat. Bilar och dyra smycken och klockor blev utmätts. Mer av sådant. Massor.

Bidragsbrott, assistansbedrägerier och annan strukturell kriminalitet nås däremot inte på stan. Här måste transparens mellan myndigheter tillåtas.

Vi bör också veta vilka som lever i landet. En ny folkräkning vore på sin plats. Alla papperslösa, utvisade och kriminella från andra länder måste vi få koll på. Magdalena Anderssons städerska till exempel. Hon, städerskan, upptäcktes av ett larm som gick igång. Inte av någon myndighet.

En grogrund för unga att hamna i kriminalitet är langning av droger. I fler och fler länder är det fritt att använda cannabis. I Portugal är användning av droger inte kriminellt. Den som googlar Portugal och droger kommer finnas massor av goda resultat.

Det är bara att önska stadens politiker lycka till med att knäcka problemen tillsammans. Ett område att börja i är skolvärlden, allt från förskola till högstadium. Det är skolan de har 100 procent ansvar för. Börja där.

Nya tag och nya tankar måste till. Som det sett ut hittills har nyrekrytering av unga bara fortsatt. Att upprepa det som inte fungerat tidigare kommer inte fungera i framtiden.

Annons

Ge skolan nya instruktioner om att finna de som det verkar gå illa för. Utöka rektorers mandat att anmäla. Gör det till ett krav att anmäla vidare om individer som riskerar hamna utanför. Ge det sociala nya instrument. (ett existerande problem är att även det sociala och skolorna är utsatta för hot och påtryckningar från vuxna)

Anställ en massa fler vuxna i skolan. Idag är politikerna inne på att istället spara!

Herregud, man tar sig för pannan.

Jan Nyberg

Helsingborg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy