Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Sluta med begreppet hedersvåld – använd ordet förtryck istället

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Unga oskyldiga kvinnor som vågar stå upp mot släktens och föräldrarnas förtryck behandlas som brottslingar. Det skriver Birger Nilsson. Bilden är tagen under en minneshögtid för Fadime Sahindal som mördades av sin far.

Annons

Myndigheternas försök att komma tillrätta med så kallat hedersvåld är patetiskt. Det är fruktansvärt att unga kvinnor som utsätts för tvångsrelaterat våld måste skyddas genom att låsas in på SIS-hem. Unga oskyldiga kvinnor som vågar stå upp mot släktens och föräldrarnas förtryck behandlas som brottslingar.

Svenska myndigheter fortsätter alltså att beröva kvinnorna deras frihet för att kunna skydda dem. Varför sätts inte förövarna åt? Myndigheterna hjälper ju till att ”straffa” de utsatta.

Annons

Annons

En viktig faktor är terminologin. Från början hette det hedersrelaterat våld när man med tvång tvingar någon, oftast en kvinna, att foga sig i kulturella normer som begränsar personens fri- och rättigheter och möjligheter att leva som en fri människa. Sedan har man börjat kalla det hedersvåld. Bara ordet är en paradox.

Det finns aldrig någon heder i att utöva våld.

Terminologin var säkerligen en viktig del när lagrådet avslog regeringens förslag till en skärpt lagstiftning i ärendet. Det handlar om förtryck. Förtryck av en individs fri- och rättigheter som människa och som samhällsmedborgare.

Bara detta förtryck i sig är olagligt och borde tingföras. När sedan förtrycket kompletteras med våld eller hot om våld så har man klättrat en hel del på straffskalan.

Jag vill hävda att man förbrukat sin rätt till svenskt medborgarskap om man nu skulle råka ha dubbla medborgarskap.

Hade regeringen använt ordet förtryck eller våldsförtryck i sitt lagförslag så hade det haft större chans att gå igenom hos lagrådet. Nu ansåg man att man pekade alltför tydligt mot en viss grupp av människor. En annan vinst med att använda ordet förtryck eller våldsrelaterat förtryck är att det kan passa in i ett bredare perspektiv.

Människors behov av trygghet är grundläggande och synnerligen viktigt. När man inte kan känna sig trygg i sitt eget hem rycks grundvalarna för ett friskt samhälle undan. Att utsätta någon för förtryck med eller utan våld, i det egna hemmet, ska betraktas som synnerligen allvarligt och man skall använda sig av hela straffskalan.

Sluta att använda begreppet hedersvåld och använd ordet förtryck istället. Vi måste kalla saker vid dess rätta namn.

Birger Nilsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy