Annons

Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

80-tal ukrainska barn på väg till Höör: ”De har kommit in i Polen”

Den kristna församlingen Kingdom Center i Höör samordnar en evakuering av ett barnhem i norra Kiev. Ett 80-tal barn samt personal på barnhemmet flyr nu mot Sverige i bussar. Men var bussarna befinner sig vet varken samordnare eller församling.

Ett 80-tal barn samt personal på barnhemmet flydde under natten till fredagen i bussar. Bilden är tagen av barnhemmets personal.

Annons

Enligt Helena och Christer Segerliv, som driver Kingdom Center, lämnade barnen och personalen barnhemmet under natten till fredagen. Skånska Dagbladet var först med att rapportera om hur barnen försöker ta sig till Sverige.

Barnhemmet ligger i de norra delarna av Kiev, och barnen är mellan fyra och sexton år gamla.

– Det är ingen bra plats att befinna sig på just nu. De fick på något sätt tag i bussar och befinner sig nu vid gränsen, säger Christer Segerliv.

– De är väldigt upprivna. Det är en otroligt stressad situation för både personal och barn. Barnen kommer dessutom redan från förhållanden där de upplevt trauman, säger Helena Segerliv.

Annons

Till en början var planen att hitta en annan väg än den direkta över till Polen som så många andra sökt sig till. I slutändan var det dock det säkraste alternativet och bussen ska ha passerat någon gång under fredagskvällen.

Annons

Ett 80-tal barn samt personal på barnhemmet flydde under natten till fredagen i bussar. Bilden är tagen av barnhemmets personal.

Bild: Privat

Kingdom Center, som driver en konferensanläggning och ett aktivitetscenter utanför Höör, har haft ett samarbete med barnhemmet under tio års tid. Även den kristna välgörenhetsorganisationen Angel Wings samordnar evakueringen.

På konferensanläggningen finns plats för barnen och personalen, intygar Christer Segerliv.

– Alla kommer få varsin säng.

Däremot hoppas man få hjälp från lokala företag med mat, förnödenheter och att anordna aktiviteter för barnen.

– Barnen kommer formellt inte att söka asyl i Sverige. Planen är att de ska återvända så fort läget stabiliseras, säger Helena Segerliv.

På lördagsmorgonen har Christer och Helena Segerliv inte fått några uppdateringar från bussen som gör sin väg mot Sverige.

– De har passerat gränsen men var de befinner sig just nu vet vi inte. Varken vi eller samordnaren har fått kontakt med ledarna på bussen, säger Christer Segerliv.

Vet man något om hur barnen mår?

– Nej, de är säkert skärrade men det ska också sägas att de har väldigt bra ledare med sig som tar väl hand om dem, säger Helena Segerliv.

Annons

Annons

Det är fortfarande oklart när barnen förväntas vara framme i Höör.

Kingdom Center hette tidigare Kristet Center Syd och har av tidigare medlemmar pekats ut som en sekt, något som tillbakavisats av Christer Segerliv. Församlingen har även anklagats för att diskriminera homosexuella.

Annons

Annons

Till toppen av sidan