Annons

Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Fler går med i hemvärnet: ”Man vill hjälpa till i krissituationer”

Hotet från Ryssland har fått frivilliga att strömma till hemvärnet. Även i Helsingborg märks det ökade intresset. Den 24-årige godisförsäljaren Henrik Bengtsson är en av dem.

– Det är inte främst att ut och kriga man tänker på.

Henrik Bengtsson är till vardags egenföretagare som specialiserar sig på hemleverans av lösgodis. Vid sidan om det har han valt att söka sig till hemvärnet. Hans drivkraft är viljan att göra skillnad.

Bild: Malin Palm

Annons

Helsingborgaren Henrik Bengtsson fick redan som 15-åring sina första militära erfarenheter då han valde att bli försvarsungdom. Då gick han ungdomskurser och fick upp ögonen för det militära. Flera av hans vänner från den tiden gjorde värnplikten och är numera hemvärnssoldater. När han såg hur de bland annat hjälpte till med att släcka bränder under de stora skogsbränderna 2018 fick han upp ögonen för hemvärnet.

– Det är inte främst att ut och kriga man tänker på. Utan att man vill hjälpa till i krissituationer, säger Henrik Bengtsson.

Han beskriver att han blev överraskad över den höga kompetensen som finns inom hemvärnet.

– Det var mycket bättre än vad jag trodde. Min uppfattning var att det var lite äldre män som pratade mer än vad de gjorde. Men när jag in dit första gången var det folk i min ålder och några år äldre som var otroligt kompetenta.

Annons

Annons

Korpral Johan Sturesson tillsammans med hunden Neo, den aspirerande hemvärnssoldaten Henrik Bengtsson och fänrik Viktoria Hagerman ser sig som ett tydligt genomsnitt av alla de olika människor som ingår i Hemvärnet.

Bild: Malin Palm

Henrik Bengtsson är långt ifrån den enda som valt att söka till hemvärnssoldat i Helsingborg under den senaste tiden. Viktoria Hagerman, fänrik och informationsbefäl för den 48:e hemvärnsbataljonen, förklarar att intresset är stort.

– Det har varit en ökning under en lång tid och nu är det ännu fler som söker till oss. Många är intresserade och det superroligt för oss.

Det rådande hotet från främst Ryssland beskrivs som en av de stora anledningarna till att ansökningarna till hemvärnet har skjutit i höjden.

– Säkerhetsläget runtom och som nu har krupit närmare på oss är såklart en av de stora orsakerna. Det är en jätteallvarlig kränkning som har skett nu i Ukraina. Det skapar en medvetenhet hos folk och ökar försvarsviljan. Man vill värna om närområdet, se till att vi får vara trygga hemma.

Viktoria Hagerman, som till vardags är gymnasielärare, ser positivt på framtiden för hemvärnet. Till skillnad från förr har mångfalden bland hemvärnssoldaterna blivit mycket bättre, vilket speglas i ansökningarna de får in.

– Det är verkligen alla olika sorters människor. Vi behöver alla typer. Det är killar och det är tjejer, numera ganska många som är yngre. Hemvärnet har föryngrats rejält. De som ansluter är alla möjliga, det är verkligen hela skalan. Utbildningsbakgrund, kön och socioekonomiska faktorer spelar ingen stor roll längre.

Annons

Den aspirerande hemvärnssoldaten Henrik Bengtsson ser fram emot att utvecklas och lära känna sig själv.

Bild: Malin Palm

Annons

Det finns fyra hemvärnsbataljoner i Skåne. Den 48:e hemvärnsbatljonen har Helsingborg, Höganäs, Ängelholm, Åstorp, Bjuv och Landskrona som sitt huvudsakliga upptagningsområde. Det finns många olika befattningar man kan ha. Exempelvis hundförare, signalist, skyttesoldat och sjukvårdare. Dock finns det folk med specialkompetenser från hela Skåne som valt att vända sig till Helsingborg för att de trivs där.

Viktoria Hagerman, fänrik och informationsbefäl för den 48:e hemvärnsbataljonen förklarar att alla som söker till hemvärnet går igenom en rigorös säkerhetskoll. Detta för att säkerställa att de får in rätt personer.

Bild: Malin Palm

Johan Sturesson, korpral, förklarar att förutom det unga gardet är det populärt att före detta soldater, som bland annat haft tjänstgöring utomlands ,väljer att gå med i hemvärnet.

– Många saknar tugget och att sätta på sig uniformen igen. För det är en speciell känsla att ha uniform, det tror jag att till exempel sjuksköterskor och poliser kan intyga. Man betyder något.

Fakta

Hemvärnet

Hemvärnets uppgift är att arbeta över hela konfliktskalan – från stöd till samhället vid svåra påfrestningar i fred till väpnad strid i krig.

Totalt innefattar hemvärnsförbanden omkring 22 300 män och kvinnor från Haparanda i norr till Ystad i syd.

Ansökan görs via Försvarsmaktens hemsida. Hemvärnet tar sedan kontakt med dig.

Källa: forsvarsmakten.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan