Första sändningen med medicinskt materiel lämnade Ängelholm för några dagar sedan.
Men när det handlar om medicinskt stöd och utbildningsinsatser inleddes det arbetet, med Ängelholmsögon sett, redan för 30 år sedan. En insats som 2015 innebar att sjukhuset Medical center Angelholm slog upp portarna i ukrainska staden Tjernivtsi, som ligger vid floden Prut i västra Ukraina.
Bengt Sturesson är överläkare och ortopedspecialist på Aleris i Ängelholm. Han har dessutom varit Rögles läkare under 30 år. Genom årens lopp har det blivit 80 besök i Ukraina.

En välfylld minibuss med medicinskt materiel och medicin har lämnat Ängelholm för omlastning i Berlin och vidare färd mot Ukraina.
Bild: Privat
Annons
– Tillsammans med mina kollegor har jag utbildat 40 läkare i Ukraina, säger Bengt Sturesson.
Annons
Relationen med kollegorna och Ukraina är stark. Sjukhuset han var med och skapade är än så länge inte drabbat när det gäller strider eftersom det ligger i landets västra delar.
– Just nu tar de hand om flyktingar. De har massor. En miljon har flytt landet och två miljoner flyr inom landet, säger Bengt Sturesson.
Han hade bjudit in det ukrainska sjukhusets chefsläkare till tisdagens Champions hockey league-final i Catena arena. Chefsläkaren har tidigare fått sin utbildning genom utbildningsprojektet. Han tackade dock nej med anledning av oroligheterna i landet.

Chefsläkare Yaroslav Vasilchishin med dottern Victoria Vasilchishin samt Bengt Sturesson.
Bild: Privat
– Men i måndags hörde han av sig och hade bestämt att han skulle ordna en hjälpsändning, säger Bengt Sturesson som i tisdags var en av de som fick ta emot en guldmedalj efter Rögles vinst i Champions hockey league.
Chefsläkaren skickade över en lista över medicinskt materiel som just nu behövs i landet. Med i den första sändningen fanns bland annat smärtstillande medicin, antibiotika, bandage och halskragar.
– Jag gick in till min chef för att se vad Aleris kunde dela med sig av. Samtidigt hade vi en insamling på Facebook där vi på 24 timmar lyckades samla in 70 000 kronor till mediciner, säger Bengt Sturesson.
Annons
Annons
Det insamlade materialet är nu på väg från Ängelholm för omlastning i Berlin och sedan fortsatt färd till Lviv i Ukraina. Från stadens militärsjukhus fördelas allting vidare till sjukhus i resten av landet.

Bengt Sturessons förhoppning är att fler ska vilja stötta Ukraina med medicinskt materiel.
Bild: Michael Lundblad
Förutom Ängelholm bidrog också Aleris i Malmö och Sabbatsberg samt ambulanssjukvården i nordvästra Skåne med materiel. Även en tysk sjukhuskedja bidrar till samma sändning.
Mer medicinskt materiel behövs så planen är att fortsätta samla in pengar och rätt sorts vårdmateriel.
– Det kan exempelvis vara sådant som behövs för att behandla frakturer, öppna frakturer och brännskador. Jag vet att vi kommer att få sjukvårdsmateriel från flera håll i Aleriskoncernen, säger Bengt Sturesson.
Den som vill stötta insamlingen kan vända sig direkt till Bengt Sturesson.